Izdelava spletnih strani na WordPressu


Izdelava spletnih strani

Izdelava spletne strani še nikoli ni bila tako preprosta. Vsi, ki dnevno uporabljate internet in se morda ukvarjate tudi z izdelavo spletnih strani, ste skoraj zagotovo že slišali za WordPress. Gre za eno izmed najbolj priljubljenih skript, katere namen je čim bolj preprosta izdelava spletnih strani. Ker gre za skripto (oziroma Content Management System, krajše CMS), ki je v osnovi uporabniku zelo prijazna (prevedena je med drugim tudi v slovenski jezik), je izjemno pogosta izbira posameznika, ki se odloči za (novo) spletno stran. Po nekaterih podatkih je na svetu od vseh spletnih strani več kot 25 % takih, ki temeljijo na WordPressu, kar pomeni, da je le-ta resnično zelo dobra izbira za praktično vsakogar.

Izdelava spletnih strani na WordPressu
Izdelava spletnih strani na WordPressu

 

Privzeto (sicer izjemno solidno) funkcionalnost pa lahko posameznik po želji še nadgradi z namestitvijo dodatnih vtičnikov, ki so na voljo v WordPress skladišču, ti vtičniki pa lahko vašo osnovno spletno stran spremenijo v … pravzaprav kar koli želite; lahko naredite blogersko spletno stran, predstavite vaše podjetje ali vas osebno, naredite spletno trgovino, uporabite vašo spletno stran za spletno foto-galerijo, itd… Vse posodobitve, dodatne vtičnike in zunanje predloge (templates) upravljate preko administratorskega vmesnika, a o tem več v nadaljevanju članka. 

 

Zakaj izdelava spletnih strani na WordPressu? Naštel bom samo nekaj razlogov za to: 

  • enostaven administracijski vmesnik, katerega jedro z leti ostaja enako
  • skorajda neskočne možnosti razširitev za spletno stran v obliki brezplačnih in plačljivih vtičnikov in barvnih predlog (tem, templejtov)
  • gre za SEO prijazne spletne strani, ki se precej enostavno optimizirajo
  • ker gre za odprtokodni sistem, je precejšnja verjetnost, da je za vašo morebitno težavo, pa kakršna koli to že je, nekdo na svetu že našel rešitev in jo je potrebno zgolj implementirati
  • ker je tudi najprijaznejša za namestitev in kasnejše posodobitve

 

Izdelava spletnih strani na WordPressu od nas predhodno zahteva urejeno spletno domeno (“ime” spletne strani) in pa spletno gostovanje (prostor na spletnem strežniku, kamor bomo naložili vsebino spletne strani (WordPress skripto, dodatne slike, vtičnike, ….)). Če vas zanima, ali je vaša izbrana domena še na voljo za registracijo, lahko takoj preverite proste domene. Ko najdete prosto domeno, jo morate še registrirati, to pa lahko storite tudi v našem podjetju Gorec d.o.o. Poleg domene pa potrebujete tudi spletno gostovanje za vašo spletno stran, in tudi to vam lahko brez težav uredimo pri nas 🙂 Ko imate ti dve malenkosti pripravljeni, pa se izdelava spletnih strani na WordPressu lahko začne tudi v praksi 🙂 

 

 

Namestitev WordPress-a

WordPress CMS lahko namestimo na hiter in zelo preprost način, in sicer tako, da ga namestimo s pomočjo ene od prednastavljenih skript na nadzorni plošči našega spletnega gostovanja (na cPanel nadzorni plošči se za to praviloma uporablja Softaculous). 

Izdelava spletnih strani – Softaculous

Kliknemo na ikono Softaculous Apps Installer in nato izberemo WordPress ter kliknemo na gumb “Install”.

 

V naslednjem koraku izpolnimo vsa potrebna polja za namestitev naše WordPress spletne strani in povsem na dnu kliknite na gumb “Install”. Za bolj podrobno razlago kliknite na spodnjo sliko.

 

V kolikor ste namestitev uspešno opravili, vas bo čakalo sledeče obvestilo:

Izdelava spletnih strani z WordPressom pa se seveda ne zaključi zgolj z namestitvijo – sedaj morate poskrbeti tudi za vsebino vaše nove spletne strani.

 

Prijava v administracijski vmesnik

Za urejanje vsebin vaše WordPress spletne strani morate biti prijavljeni v admistracijski vmesnik. Prijavite se tako, da v vaš spletni brskalnik vtipkate www.vasadomena.com/wp-login.php in se prijavite s kombinacijo uporabniškega imena in gesla, ki ste ju izbrali v prejšnjem koraku.

 

Ko se boste uspešno prijavili, boste prišli na t.i. Nadzorno ploščo, kjer upravljate z vašo spletno stranjo.

Izdelava spletne strani - Nadzorna plošča WordPressa
Izdelava spletnih strani – Nadzorna plošča WordPressa

 

 

Zamenjava barvne predloge (teme) in dodajanje novih vtičnikov

Da je izdelava spletnih strani na WordPressu tako popularna in se za novo spletno stran, ki jo bo poganjal WordPress odloča vse več ljudi, zagotovo zelo pripomore tudi dejstvo, da se funkcionalnost spletne strani lahko razširi skorajda brez omejitev. Si želite na strani objavljati fotogalerije? Za to obstaja na tisoče različnih vtičnikov. Si želite na strani objaviti vremensko napoved za določen kraj ali več njih? Tudi za to obstaja na stotine vtičnikov.  Takih primerov je praktično neskončno. Ker je WordPress v svetu tako zelo priljubljen in razširjen, obstaja velika verjetnost, da za vsako vašo težavo ali željo že obstaja narejena rešitev v obliki vtičnika, ki ga je potrebno zgolj še namestiti na vašo spletno stran in aktivirati. 

Kako torej poiščemo nov vtičnik in ga namestimo na našo stran? Mala mal’ca 🙂 

Iz navigacijskega menija na levi izberemo “Vtičniki” in nato “Dodaj”. Nato se nam bo pokazal iskalnik za vtičnike, desno zgoraj pa boste našli polje, kamor lahko vpišete ime oziroma funkcijo vtičnika, ki ga želite namestiti. Uporabljajte angleške izraze, tako boste imeli več možnosti, da boste našli to, kar iščete 🙂 Pojavilo se vam bo kar nekaj rezultatov, ki se tičejo vašega iskanja. Tukaj je pomembno preveriti še podatek o tem, kako visoko skupno oceno ima vtičnik pri uporabnikih, kdaj je bil nazadnje posodobljen in kolikšno ima približno skupno število namestitev. Če boste izbirali vtičnike, ki so starejšega datuma in že več let niso bili posodobljeni, obstaja verjetnost, da boste z njihovo namestitvijo ogrozili delovanje vaše spletne strani. Ko najdete vtičnik, ki vam ustreza, enostavno kliknite na gumb “Namesti zdaj”, ki se nahaja ob vsakem vtičniku. Ko se bo vtičnik namestil na vašo stran, pa kliknite še na moder gumb “Aktiviraj”, s tem pa boste tudi dejansko lahko začeli nameščeni vtičnik uporabljati na vaši spletni strani. 

 

Izdelava spletnih strani - Dodajanje vtičnikov
Izdelava spletnih strani – Dodajanje vtičnikov
Kliknite na tole sliko za ogled slike v večji resoluciji

 

 

Izdelava spletnih strani – nov vtičnik je uspešno nameščen

 

Sama izdelava spletnih strani je enostavna z izbiro WordPress teme (zunanji videz strani). Privzet paket WordPress CMS-ja vam daje na izbor 3 različne teme, vendar ste tudi tukaj prepuščeni zgolj lastni želji po raziskovanju. Na svetovnem spletu namreč obstaja na tisoče in tisoče različnih tem, ki se razlikujejo tako po barvi, kot po razporeditvi vsebin (nekatere so z eno stransko vrstico, nekatere z dvema ali celo tremi, nekatere pa popolnoma brez) in možnostih kasnejšega urejanja videza. Zelo veliko lepih, a hkrati preprostih in funkcionalnih tem najdete že v WordPressovem skladišču (Videz > Teme > Dodaj novo). Če pa želite, pa se lahko odpravite tudi na Google in tam poiščete ustrezno temo za vašo spletno stran. Poznamo brezplačne in plačljive teme, tako da je končni izbor kot vedno odvisen predvsem od vas in vaših želja. Za brezplačne teme si lahko ogledate sledeče strani: 

Če pa iščete premium (plačljive) teme, pa si oglejte:

ali pa v Google vpišite iskalno frazo “premium wordpress themes”.

 

Kako na spletno stran namestimo novo temo? Mala mal’ca 🙂 

Pokazal vam bom način, kako lahko v nekaj sekundah najdete preprosto temo in jo namestite na vašo spletno stran. Najprej v navigacijskem meniju izberemo “Videz” in nato “Teme”. V naslednjem zaslonu bomo zgoraj kliknili na gumb “Dodaj novo”. Odprl se vam bo zaslon, kjer vam bo WordPress že vnaprej ponudil nekaj tem iz svoje zaloge. Vi pa lahko tukaj izkoristite kar nekaj možnosti za iskanje – lahko uporabite točen naziv teme (v kolikor ga poznate), lahko brskate med najbolj priljubljenimi ali nazadnje dodanimi temami, lahko pa se poslužite filtra, s pomočjo katerega lahko določite vaše iskalne kriterije – in s tem poveste WordPressu, naj vam pokaže samo tiste zadetke/teme, ki ustrezajo vašim kriterijem iskanja. Ko boste našli temo, ki vam ustreza, jo lahko preverite tudi s pomočjo predogleda – in če vam ustreza, jo namestite s klikom na gumb “Namesti” in jo aktivirate s klikom na gumb “Aktiviraj”. Več pa na spodnjih slikah. 

 

Klikni na tole sliko za ogled slike v polni velikosti
Izdelava spletne strani - Dodajanje nove teme je uspelo.
Izdelava spletne strani – Dodajanje nove teme je uspelo.

 

 

Glavne nastavitve strani

Takoj po namestitvi obstaja še nekaj osnovnih nastavitev, ki jih velja kar takoj urediti – ker jih urejate praviloma samo enkrat in lahko kasneje nanje bolj ali manj pozabite 🙂 Najprej so to permalinki, oziroma trajne povezave – to je tisti del URL naslova za domeno (torej npr. www.zasluzek.org/izdelava-spletnih-strani). Ponavadi trajne povezave nastavimo v format, kot ga vidite na spodnjih slikah.

 

 

Izdelava spletnih strani potrebuje tudi nekaj splošnih nastavitev (Naziv strani, opis strani, časovni pas, format zapisa datuma in ure,….)

 

 

 

 

 

Dodajanje novih in urejanje obstoječih vsebin

Glavne vsebine spletne strani na WordPressu so prispevki (novice) in statične strani (pages). Razlik med prispevkom in stranjo ni veliko, le to, da se vsak nov prispevek privzeto pojavlja na glavni/osnovni strani, ter da prispevke lahko razporejamo v različne kategorije, medtem ko za statične strani kategorij ne moremo izbrati, prav tako pa se vsaka novo narejena statična podstran ne bo privzeto pojavila na glavni strani. Način urejanja prispevkov in strani pa je identičen. Ste že kdaj delali z Microsoft Word programom? Če ste, vam bo uporaba WordPress urejevalnika zelo preprosta, gre za precej podoben WYSIWYG urejevalnik. Vidite ga lahko na spodnji sliki:

Izdelava spletnih strani - WordPress urejevalnik vsebin
Izdelava spletnih strani – WordPress urejevalnik vsebin

 

Kako torej urediti obstoječe vsebine? Mala mal’ca 🙂 

1. V navigacijskem meniju s kurzorjem izberemo “Strani” oz. “Prispevki” in nato “Vse strani” oz. “Vsi prispevki”. Pojavil se nam bo seznam vsebin (strani/prispevkov), ki so na voljo.

2. Izberite želeno stran/prispevek, ki ga želite uredite, se z miško postavite na njegov naslov in kliknite na povezavo “Uredi”. Odprl se vam bo WordPress urejevalnik, kjer lahko pišete, brišete, dodajate ležečo in odebeljeno vsebino, zamenjate obstoječe besedilo z novim,…

3. Ko boste zaključili z urejanjem, enostavno kliknite na moder gumb “Posodobi”, ki se nahaja na desni strani. S tem bodo vse vaše spremembe na določeni strani oz. prispevku shranjene.

 

Posamezen prispevek oziroma stran pa lahko uredimo tudi brez vmesnega obiska nadzorne plošče. V kolikor ste na strani že prijavljeni kot administrator, boste nad vsakim prispevkom oziroma stranjo videli črno pasico, del nje pa bo tudi gumb oziroma povezava “Uredi” – kliknite nanjo, in preusmerilo vas bo direktno v urejevalnik vsebine.

 

 

Oblikovanje vsebin

Kaj vse lahko urejate z WordPress-om na posamezni strani oziroma prispevku, boste najlažje videli na priloženi sliki 🙂 

 

Dodajanje statične podstrani

V navigacijskem meniju izberite “Strani” in nato “Dodaj novo” – odprl se vam bo zaslon z WordPress urejevalnikom. Napišite naslov strani (naslov naj bo dovolj jasen, da bo obiskovalec takoj vedel, kaj bo našel na tej strani), ter vnesite želeno besedilo. V kolikor imate besedilo že vnaprej pripravljeno v obliki tekstovnega dokumenta (Word/Libre Office/OpenOffice,…), lahko besedilo mirne duše prekopirate v WordPress urejevalnik. Še pred nekaj leti bi to sicer pomenilo pravo malo oblikovno katastrofo 🙂 , ampak v vmesnem času se je tudi WordPress urejevalnik naučil prepoznavati oblikovanja, ki so bila narejena v drugih besedilnih urejevalnikih in jih praktično identične upodobiti tudi pri sebi. 

Ko imate besedilo pripravljeno in urejeno po vaših željah, je čas da novo vsebino predstavite tudi ostalim 🙂 To pa storite tako, da kliknete na gumb “Objavi”, ki ga boste našli na desni strani.

Izdelava spletnih strani - Dodajanje statične strani
Izdelava spletnih strani – Dodajanje statične strani

 

Izdelava spletnih strani – Dodajanje prispevka (novice)

V navigacijskem meniju izberite “Prispevki” in nato “Dodaj nov” – odprl se vam bo zaslon z WordPress urejevalnikom. Napišite naslov prispevka (naslov naj bo dovolj jasen, da bo obiskovalec takoj vedel, kaj bo našel na tem prispevku), ter vnesite in oblikujte želeno besedilo. Nato izberite tudi ustrezno kategorijo, glede na vsebino prispevka. Če želite, pa lahko prispevku dodelite tudi določeno oznako (t.i. “tag“) oziroma več njih. Gre za to, da obiskovalcem vaše strani olajšate iskanje med seboj sorodnih vsebin. Tako kategorije kot oznake združujejo različne prispevke in tako obiskovalec lažje najde več tistih vsebin, ki ga zanimajo, na enem mestu. 

Izdelava spletnih strani - Dodajanje prispevka
Izdelava spletnih strani – Dodajanje prispevka

 

Dodajanje multimedijskih vsebin v prispevek / na stran

Vemo, da je golo besedilo brez slik za večino ljudi precej dolgočasno in se niti ne trudijo prebrati vsega. Lahko napišete še tako zanimivo besedilo, pa le-to ne bo doseglo želenega učinka, v kolikor svojega teksta ne boste opremili s kako res dobro sliko. Pri slikah morate biti brez izjeme pazljivi, da ne kršite avtorskih pravic. Ni vsaka slika, ki jo najdete na Googlu, prosta za uporabo tudi na vaši strani. Avtorske pravice je pač treba spoštovati. Objavljate lahko vaše lastne slike, ali pa uporabite slike s spletnih strani, ki vam dovolijo uporabo njihovih slik na vaši spletni strani. Gre za t.i. “public domain images”, ki so prosto dostopne in jih lahko uporabljate brez zadržkov ali morebitnih posledic v zvezi z avtorskimi pravicami. Naštel vam bom nekaj teh strani, kjer najdete public domain images:

Izdelava spletnih strani je pomembna tudi z vidika samih prispevkov ter dodanih slikovnih materialov. Na zgoraj omenjenih straneh torej najdete slike, ki jih lahko objavite na vaši spletni strani in s tem ne kršite nobenih avtorskih pravic. Kako pa sliko umestiti v vaš prispevek oz. na vašo statično stran, sprašujete? Mala mal’ca 🙂 

Ko ustvarjate novo vsebino oziroma urejate obstoječo, boste nad poljem za vnos besedila videli en večji gumb, na katerem piše “Dodaj predstavnostne datoteke” (zelo posrečen slovenski prevod fraze “Add Images” 🙂 ) . Kliknite ga. Odprlo se vam bo okno, kjer boste lahko s klikom na gumb na računalniku poiskali ustrezno sliko in jo dodali v prispevek/na stran. V kolikor boste v prihodnje želeli objaviti isto sliko, kot ste jo morda pred časom že, vam te (iste) slike ni potrebno ponovno naložiti na strežnik. Namesto tega jo lahko poiščete med zbranimi slikami v t.i. “Predstavnostni knjižnici”. 

Izdelava spletnih strani - Dodajanje slike
Izdelava spletnih strani – Dodajanje slike

 

Postopek je torej zelo poenostavljen. Najprej kliknite na gumb “Izberi datoteke”, nato se vam bo odprlo okno, kjer boste lahko pobrskali po mapah na vašem računalniku in označili ustrezno sliko, ter na koncu kliknili na gumb “Odpri” spodaj desno.

 

Nato pa lahko uredite še nekaj dodatnih podrobnosti same slike (napis pod sliko, poravnava slike glede na besedilo, velikost naložene slike). Pri slikah pazite tudi, da jih boste že na računalniku (torej še preden jih boste naložili na strežnik) ustrezno pripravili (ime slike brez šumnikov in/ali presledkov, podatkovna velikost slike nekje do 120 kb, ustrezne dimenzije (torej slik NE naložiti direktno s fotoaparata – prostor na vsakem strežniku je omejen, hkrati pa se tudi stran, ki vsebuje veliko zares obsežnih slik, obiskovalcem odpira počasneje in marsikdo bo zato stran zapustil in je ne bo več obiskal. Ko imamo torej sliko ustrezno pripravljeno in smo uredili tudi zgoraj omenjene podrobnosti, spodaj desno kliknemo na gumb “Vstavi v prispevek”. 

Slika bo tako naložena v naš prispevek oz. na statično stran.

Če pa želite v prispevek dodati tudi video, bo to za vas najlažje, če boste videoposnetek našli na portalu YouTube, oziroma če gre za vaš avtorski video, če ga boste najprej tja naložili. Potem miško nastavite tja, kamor želite, da se video pojavi, nato pa v WordPress urejevalnik enostavno prekopirate direktni URL videoposnetka na YouTube. WordPress bo prepoznal kodo in jo samodejno spremenil v vdelani (embed) videoposnetke. Postopek je prikazan na spodnjih slikah:

 

Izdelava spletnih strani - dodaj video z YouTube
Izdelava spletnih strani – dodaj video z YouTube

 

Seveda lahko v posamezen prispevek dodate tudi več slik in tudi več videoposnetkov, glede tega vas WordPress CMS nikakor ne omejuje, omejeni ste zgolj z lastno domišljijo 🙂

 

 

Dodajanje in urejanje menijske vrstice

Izdelava spletnih strani mora biti obogatena z menijskimi vrsticami. Obiskovalcem bo na vaši strani precej lažje manevrirati med vsebinami, če jim boste omogočili enostavno brskanje ob pomoči ustrezno nastavljene menijske vrstice. V tej vrstici ponavadi izpostavimo najbolj pomembne vsebine naše strani, tiste vsebine, za katere želimo, da jih obiskovalci čim prej najdejo. 

Na naši spletni strani Zasluzek.org je ta vrstica videti takole: 

 

Menijsko vrstico lahko kreirate in urejate tako, da v navigacijskem meniju izberete “Videz” in nato “Meniji”. Vašemu meniju zgoraj dodajte ime, nato kliknite Ustvari meni.

 

 

Namesto “Povezave po meri” pa lahko izberete tudi obstoječe strani oziroma prispevke, pa tudi kategorije. Na povsem enak način, kot vidite na spodnji sliki.

 

 

Vaša menijska vrstica bo tako vsebovala vsebino oziroma povezave do vsebin povsem po vaših željah 🙂 

Tako, pa smo pri šli do konca tega podrobnega vodiča o tem, kako poteka izdelava spletnih strani na WordPressu. Prepričan sem, da boste v zgornjih vrsticah našli odgovor na marsikatero vprašanje glede namestitve in uporabe WordPressa, tako začetniki, kot tisti, ki vam je WordPress vsaj malo poznan že od prej. 

 

Recent Posts