Kako zaslužiti na spletu od doma vsaj eno dodatno plačo na mesec?


Sam sem preizkusil vsaj 50 različnih zaslužkov preko spleta v Sloveniji in tujini v zadnjih desetih letih in veliko od njih ni delovalo. Organiziral sem tudi verjetno največjo konferenco o zaslužku preko spleta v Sloveniji z več predavatelji. Tokrat bom predstavil svoj najboljši način, ki ga še danes uporabljam v praksi.

Žan Nekrep, mag. posl. ved, www.zannekrep.si

Gre za prodajo enostavnih izdelkov na spletu preko Amazona s katerimi lahko po mojem veliko zaslužite preko spleta, rabite pa imeti vsaj 2 tisoč evrov, saj morate kupiti izdelke, ki jih potem dražje prodajate. Ko posel postavite pa vam lahko vzame le nekaj ur dela na teden kar je tudi velika prednost. Večina niti ve, da več kot 50 % prodajalcev na Amazonu so drugi ljudje iz celega sveta in ne sam Amazon. Ljudje pa Amazonu zelo zaupajo.

Posel je tako dober in enostaven, da večina prodajalcev noče povedati kakšen izdelek na Amazonu prodajajo. Največ prodaj se dogaja v ZDA (Amazon.com), je pa tudi največja konkurenca in je potrebno imeti največ znanja.

Mogoče še ne veste, ampak od februarja 2020 lahko tudi Slovenci prodajamo na Amazon Evropi (odprla so se torej nova tržišča za prodajo izdelkov preko spleta npr. Amazon.de (Nemčija), Amazon.co.uk (Velika Britanija), Amazon.it (Italija), Amazon.es (Španija), amazon.fr (Francija). Prej smo tudi lahko Slovenci že prodajali na Amazonu, vendar le na Amazonu ZDA (Amazon.com) in Amazon Kanadi (Amazon.ca).

Priznano orodje Jungle Scout je maja 2020 analiziralo več kot tisoč prodajalcev in ugotovilo, da je 81 odstotkov prodajalcev na Amazonu profitabilnih. To je dvakrat več od povprečja v drugih poslih. Sam sem imel več kot deset let uspešno znamko in spletno trgovino v Sloveniji, ki sem jo prodal, ko sem izvedel za ta posel. Novi prodajalci pa naj bi še vedno delali med 26  do 800 tisoč dolarjev profita na leto pravi ta raziskava. Več o analizi Jungle Scout iz te raziskavi lahko najdete na tej povezavi.

Da prodajate izdelke na Amazonu rabite registrirati račun na Amazonu na tej povezavi. Registracija računa na Amazonu je brezplačna, temu računu pravimo Amazon Seller central in lahko izberete opcijo individual (plačate 0,99 dolarjev za vsako prodajo izdelka ali paket professional, kjer plačate vsak mesec 39.99 dolarjev ne glede na prodajo izdelkov). Mi svetujemo izbiro professional paketa, saj lahko če nič ne prodate zahtevate denar tudi nazaj.

Sam izdelke preko spleta na Amazonu prodajam v ZDA in Kanadi že od leta 2018 in z novimi izdelki, ki jih lansiram preko spleta brez, da jih sploh vidim večkrat na leto dokaj hitro ustvarim vsaj deset tisoč dolarjev prihodka na mesec torej še vedno se da dobro zaslužiti. Povprečno pa po raziskavah po svetu Amazon prodajalcu ostane 25% od prihodka. Nekaterim pa tudi več npr. 40% od prihodka, ki ga ustvarijo. V Sloveniji bi moral, da bi prodal en izdelek in ustvarjal vsak mesec vsaj 2.500 evrov profita ogromno delati.

Amazon zame tudi skladišči in pošilja izdelke in temu se reče Amazon FBA (Fulfillment by Amazon). Vsake 14 dni pa od Amazona dobim nakazila direktno na World first račun, ki nima nobenih stroškov vodenja računa kar je tudi prednost.

Primer prodaje za en izdelek, ki smo ga začeli prodajati leta 2019 na Amazonu v ZDA (dokaj hitro smo presegli tisoč dolarjev prometa na dan za kar bi se morali v Sloveniji zelo truditi):

Primer izdelka (ab roller), ki ga lahko ceneje kupite preko Alibaba in prodajate dražje na Amazonu v ZDA :

roloji

Na levi je torej cena za nakup izdelka od 1 dolar do 3.5 dolarjev. Prodaja pa se na Amazonu v ZDA za 19.56 dolarjev.

Opis postopka za zaslužek na internetu s prodajo izdelkov preko Amazona:

  • Najdem zanimiv izdelek, ki ima dobro povpraševanje (vsaj nekaj tisoč iskanj izdelka na Amazonu vsak mesec in čim manj prodajalcev ter slabšo konkurenco (čim manj mnenj kupcev – revievow, včasih so lahko tudi že slabe fotografije izdelka dovolj). Pri iskanju pravega izdelka si pomagam z orodji Hellium 10, Seller Tools in Amzs scout pro. Zelo dobro pomaga pri iskanju pravega izdelka tudi uporaba Pinteresta, kjer je povpraševanje vidno tudi preden se to zgodi na Amazonu.
  • Poiščem proizvajalca izdelka, ki ga izberem preko com (vedno preverim vzorce izdelkov, odločim se za najbolj kvalitetnega proizvajalca in upoštevam kriterije za iskanje pravega proizvajalca npr. da je proizvajalec označen za Gold supplier (preverijo pri Alibabi ali imajo res odprto podjetje itd.) Trudim se ponuditi neko izboljšavo na samem izdelku oziroma biti drugačen od konkurenca in to je res pomembno (včasih je to npr. druga barva, boljše fotografije izdelka, vizitka zraven, kjer omenim da dobijo dodatno garancijo za izdelek, brezplačno e-knjigo za uporabo, boljša embalaža itd.)
  • Plačilo za proizvajalca izvedem preko Alibaba trade assurance platforme, da sem zavarovan če gre karkoli narobe – 30 % plačam proizvajalcu izdelka pred proizvodnjo izdelka, 70 % ko je proizvodnja izdelkov zaključena
  • potem oseba, ki jo najamem preko spleta pravimo mu inšpektor na Kitajskem pregleda ali so izdelki res vsi v redu (pregled inšpektorja me stane le 100 dolarjev za 500 izdelkov). Tako mi ni treba iti na Kitajsko, saj inšpektor pošlje preveri, da bo vse res, kot sem naročil poslanu npr. v ZDA.
  • vmes dam še delati določene zadeve npr. oblikovalcu embalažo izdelka, kjer najdem nekoga ponavadi kar na com in potem pošlje proizvajalec izdelke na Amazon (proizvajalec nalepi kodo za Amazon, ki ji pravimo FNSKU)
  • Pošiljko izdelkov ponavadi iz Kitajske v ZDA pošljem preko Freightos, kjer vse uredijo zame.
  • zelo pomembne so pa tudi dobre fotografije kar ponavadi naredim tako, da izdelek pošljem v ZDA, kjer naredijo dobre fotografije izdelka iz več različnih kotov
  • poskrbim za dobro lansiranje izdelka (prvih nekaj dobrih mnenj o izdelku mi pomagajo dobiti prijatelji v ZDA, ki izdelek kupijo in čez en teden dajo svoje mnenje na Amazonu).
  • Ko imam nekaj mnenj prijateljev začnem z oglaševanjem na Amazonu (Amazon advertising PPC), kjer plačam na klik.

Primer oglaševanja na Amazonu za naš novi izdelek, ki smo ga lansirali na Amazonu ZDA v oktobru 2020, kjer smo le z 32 dolarji ustvarili več kot 389 dolarjev prodaje tega izdelka torej v dveh dneh in praktično brez mnenj kupcev (revievow) in z še neoptimiziranim opisom izdelka:

Prepričan sem, da bo ta izdelek dokaj hitro začel ustvarjati vsaj tisoč dolarjev prometa na dan). Pri poslu prodaje izdelkov na Amazonu mi je všeč tudi, da ne rabite praktično nobenega truda na socialnih omrežij in nobene druge oblike oglaševanja. Vse kar uporabljamo potem je Amazon oglaševanje.

Če vas zanima več o poslu prodaje izdelkov na Amazonu si lahko pogledate tudi moj brezplačni spletni seminar, ki ga organiziram vsak torek ob 20. uri. Več o brezplačnem spletnem seminarju o Amazonu izveste na tej povezavi.

 

 

 

Recent Posts