Kako se uspešno lotimo predstavitve na spletu?


Izdelava spletnih strani, ki so danes naš prvenstveni stik s strankami v domačem in mednarodnem okolju, zahteva precej spretnosti, v kolikor želimo, da bodo postavljene pravilno in učinkovito. Seveda se lahko tega vselej lotimo tudi sami, morda celo preko različnih cenovno zelo ugodnih opcij, vendar čez čas lahko ugotovimo, da nam stvari ne delujejo tako, kot bi bilo treba. Tako je postavitev najboljše prepustiti strokovnjaku, ki bo znal združiti tako oblikovno kot tehnično plat ter skrbeti za nadaljnje dopolnitve ter posodobitve. To zagotovo prinaša s seboj višje stroške, vendar če znamo dobro definirati naše želje ter potrebe in predvideti naslednje korake, pri katerih nam bo pomagal strokovnjak, bodo ti stroški hitro povrnjeni. Naša vloga pa je na primer lahko večja na področju, kot je optimizacija spletnih strani za iskalnike. Kaj natanko pomeni in na kaj vse še moramo biti pozorni, preverimo v nadaljevanju.

Izdelava spletnih strani

Izdelava spletnih strani in naša idejna zasnova

Vsaka izdelava spletnih strani se prične z našimi idejami glede postavitve in grafike. Pri tem pa ne smemo imeti v mislih le tega, kaj bo za nas najbolj privlačno, pravzaprav se moramo osredotočiti predvsem na to:

  • kako nas bodo videli drugi
  • ter kako bodo delovali kot uporabniki.

To pomeni, da jim moramo čim bolj olajšati dostop do vsebin oziroma narediti vsebine čim bolj vidne. Za začetek lahko kot vzorec vzamemo internetna mesta, ki so pritegnila nas same in kjer smo se brez težav pomikali skozi različne sklope vsebin. Glede na našo dejavnost si vzemimo za zgled bodisi našo konkurenco ali tiste organizacije, ki nas navdušujejo. Podrobno proučimo, kako oziroma na kakšen način se predstavljajo, kakšne barvne lestvice, slike, pisave uporabljajo, komu namenjajo svoje produkte in tekste, kako hitro pridemo do želenih podatkov ter podobno. Nato pripravimo načrt, kakšna bi bila izdelava spletnih strani v našem primeru:

  • Kakšne sklope bomo potrebovali in kako bodo razvrščeni? Bomo imeli spletno trgovino? Potrebujemo blog? Kje bodo postavljene novice? Bomo predstavili partnerje? Kam bomo umestili kontakte in pravna obvestila?
  • Kakšno ime bomo izbrali? Bo to ime naše organizacije ali zgolj produkta oziroma več produktov?
  • Katere bodo naše glavne ciljne publike in kakšno poslanstvo, strategije in vizije bomo ponudili?
  • Ali že lahko predvidimo, kaj bomo morda potrebovali v prihodnje oz. kako se bo razvijalo naše internetno mesto?

Z dobro idejno zasnovo se bomo izognili kasnejšim težavam in zapletom ter omogočili nemoteno delovanje, tako zase kot za vse obiskovalce.

Koliko časa nam bo vzela izdelava spletnih strani?

Od začetne ideje do končnega izdelka lahko preteče od nekaj tednov pa tudi do več mesecev, zato se mora izdelava spletnih strani pravočasno pričeti, v kolikor želimo ujeti določen rok. Celoten postopek nam lahko vzame tako veliko časa tudi zato, ker imajo najeti izvajalci tudi druge vzporedne projekte ali pa lahko pride do zamud zaradi našega spreminjanja koncepta. Urediti bomo morali naslednje:

  • Z grafičnim oblikovalcem bomo morali doreči vse glede celostne grafične podobe, s progamerjem pa vse tehnične podrobnosti. Stremimo k čistim, jasnim in nezapletenim oblikam, barve in fotografije pa naj bodo kakovostne in privlačne za oko, saj ima slika še vedno večjo težo od teksta oziroma je njena naloga, da pritegne bralca.
  • Registrirati bomo morali tudi domeno in urediti gostovanje pri enem izmed ponudnikov. Domena naj bo preprosta, brez šumnikov, izogibajmo pa se tudi številkam. Pri domeni izberimo končnico, ki bo najbolj odražala naše bistvo ter trg, na katerega ciljamo. Če bomo delovali na slovenskem trgu, je smiselna končnica .si, mednarodno pa na primer .com, .org, .eu in tako dalje.

Zakaj je pomembna optimizacija spletnih strani za iskalnike?

Ko je izdelava spletnih strani zaključena, se naše delo pravzaprav šele začne. Optimizacija spletnih strani pomeni, da bomo naše internetno mesto morali z določenimi ukrepi umestiti na čim višjo pozicijo, da ga bodo uporabniki med iskanjem različnih informacij našli med prvimi. Visoka pozicija za nas pomeni večjo vidnost in posledično povečanje možnosti za dvig prometa, dosežemo pa jo s kakovostnimi vsebinami, ki vključujejo ključne besede, ali tudi s plačanimi oglasi. Ključne besede so vsi pojmi, ki jih uporabniki iščejo, ko želijo priti do določenega produkta ali informacije.

Kako naj bo izpeljana optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani se deli na:

  • on-site
  • ter off-site.

On-site optimizacija spletnih strani vključuje ureditev tehničnih procesov, kot je denimo ustrezna prilagoditev mobilnim napravam, ter pripravo izvirnih tekstov visoke kakovosti, saj na primer Google nagrajuje pristnost in ne skopiranih, neunikatnih besedil. Pri tem moramo paziti, da smiselno izberemo ključne besede, ki bodo čim bolj povezane z našimi produkti in čim bolj iskane, saj z napačno izbiro zgolj izgubljamo stranke. Off-site optimizacija spletnih strani pa se nanaša na dogajanje izven našega internetnega mesta, pri čemer je v ospredju grajenje kakovostnih oz. kredibilnih zunanjih povezav v sodelovanju z influenserji ali partnerji ter njihovimi platformami. Vsi našteti koraki nam bodo, skupaj s spremljanjem in vpeljevanjem trendov, zagotovili uspeh v digitalnem okolju.

Recent Posts