Registracija domene v treh preprostih korakih


registracija domene

Prej ali slej za vsakogar nastopi čas, ko ugotovi, da brez prisotnosti na spletu enostavno ne bo šlo več. S tem ne mislimo zgolj na prisotnost na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram in Twitter, temveč na lastno spletno stran v pravem pomenu besede. Predvsem v poslovne namene je še kako pomembno, da ima podjetje postavljeno spletno stran, prek katere pridobiva nova povpraševanja, stranke in naročnike. Pri tem ne smemo pozabiti spletnih trgovin, ki so v zadnjih letih v velikem porastu.

Kaj je skupno posameznikom in podjetjem, ki se lahko pohvalijo z lastnim spletnim mestom? Med drugim zagotovo to, da so vsi registrirali domeno. To pomeni, da so pri enem izmed registrarjev domen, na primer pri Prasicek.si, zakupili ime na spletu, na katerem je danes dostopna njihova spletna stran. Registracija domene je torej eden izmed nujnih elementov za uspešno spletno predstavitev.

V nadaljevanju članka preberite, kako lahko tudi vi opravite registracijo domene in na kaj morate biti ob tem še posebej pozorni.

Korak #1 – izbira imena domene

Še preden se zapodite na spletno stran registrarja in registrirate domeno, dobro razmislite o njenem imenu. Z njim boste namreč predstavljali tako svojo spletno stran kot tudi sebe oziroma svoje podjetje. Če se vam izbrana domena v tem trenutku ne zdi ravno najboljša, raje še enkrat premislite in se vprašajte, ali boste z njo zadovoljni tudi čez eno leto, čez pet let … V nasprotnem primeru si boste že kmalu po registraciji razbijali glavo, zakaj si niste vzeli malo več časa in glede imena bolje razmislili.

Za pomoč pri izbiri domenskega imena naj vam bodo naslednje smernice:

  • Pozabite na dolga domenska imena. Odločite se za kratko ime, ki si ga bo enostavno zapomniti.
  • Najbolje bo, da je ime domene enako imenu vašega podjetja, saj boste tako najlažje zgradili prepoznavno blagovno znamko.
  • Če ni zares nujno, v domensko ime ne vključujte številk in šumnikov.
  • Pred registracijo domene se prepričajte, da izbrano ime ne vključuje imena registrirane blagovne znamke.

Se sprašujete, ali je v domensko ime smiselno vključiti tudi naziv dejavnosti, s katero se ukvarjate? Seveda je končna odločitev vaša, toda svetujemo vam, da dejavnosti ne vključujete. Raje upoštevajte prvo točko iz zgornjega seznama in registrirajte domeno s kratkim imenom.

Korak #2 – izbira domenske končnice

Zdaj ko imate izbrano domensko ime, pa je čas, da izberete še domensko končnico. Pravzaprav lahko to izberete še pred izbiro imena, saj je izbira domenske končnice odvisna predvsem od tega, komu bo vaše spletno mesto namenjeno. Za začetek morate vedeti, da domene razvrščamo v tri glavne skupine:

  • nacionalne domenske končnice (SI, EU, DE, AT, HR, …);
  • generične domenske končnice (COM, NET, ORG, INFO, …);
  • tematske domenske končnice (SHOP, BLOG, LIFE, PRO, TOP, CLUB, CENTER, …).

Kot vidite, je ponudba domen izjemno pestra. Ko se odločate za domensko končnice, morate paziti predvsem pri nacionalnih domenah, saj so te ustrezne takrat, ko s spletnim mestom želite doseči prebivalce določene države. Če nameravate spletno stran postaviti za slovensko občinstvo, bo najprimernejšo opcijo predstavljala registracija domene SI.

domenske končnice

Kaj pa, ko mislite imeti spletno stran v nemškem jeziku? V tem primeru so vam na voljo najmanj tri domene, vendar morate vedeti, kdo bo vaša ciljna publika. Če bo stran namenjena nemškemu trgu, registrirajte končnico DE, za avstrijski trg bo prava izbira končnica AT, tako za enega kot drugega pa je na voljo tudi končnica EU, ki zastopa Evropsko unijo.

Med generičnimi domenami se večinoma uporabljata COM in NET. Primerni sta tako za spletne strani v slovenščini kot tudi v katerem koli tujem jeziku. Dejstvo je, da boste precej lažje našli prosto domeno NET, saj končnica COM velja za daleč najbolj priljubljeno, kar pa hkrati pomeni, da je ogromno število domenskih imen v kombinaciji s to končnico že registriranih.

Ostanejo še tematske domene, ki so zaradi končnic v angleščini večinoma primerne za spletne strani v angleškem jeziku. Omenjene končnice hitro dobivajo na popularnosti, zato vam njihovo uporabo vsekakor priporočamo. Naj na tem mestu omenimo še tematsko končnico BLOG, ki ni primerna zgolj za angleške strani, temveč tudi za slovenske, nemške, hrvaške itd.

Korak #3 – registracija domene

Tako, zdaj ko imate izbrano domensko ime in domensko končnico, pa je čas za trenutek resnice. Ali bo izbrana domena še prosta in kot takšna na voljo za registracijo? Ali pa bo že zasedena in boste na žalost morali poiskati novo ime oziroma se odločiti za drugo domensko končnico?

Svetujemo vam, da obiščete spletno stran enega izmed vodilnih slovenskih registrarjev Prasicek.si, kjer je registracija domene na voljo po izjemno nizki ceni. Poleg tega ima omenjeni registrar na svoji strani tudi odličen preverjevalnik domen, s katerim boste hitro preverili možnost registracije.

registracija domen - prašiček

Na spletni strani omenjenega registrarja v okence vpišite svojo želeno domeno in kliknite na gumb PREVERI DOMENO. Njihov sistem vam bo nato izpisal, ali je izbrana domena na voljo, prav tako pa bo preveril tudi prostost domenskega imena v kombinaciji z najbolj popularnimi končnicami SI, COM, NET in EU. Proste domene bodo obarvane zeleno, zasedene rdeče.

Ste imeli srečo in je vaša domena na voljo za registracijo? Najbolje bo, da se ne obirate predolgo in jo kar hitro dodate v košarico. Tako se boste izognili možnosti, da vas nekdo prehiti. Ko bo domena v košarici, le še sledite nakupnim korakom. Kot boste videli, lahko pri registrarju Prasicek.si med registracijo domene v košarico dodate tudi paket spletnega gostovnja in SSL certifikat. Za postavitev spletne strani na internet boste namreč potrebovali tudi ta dva elementa.

Ali že zdaj veste, da boste spletno stran na izbrani domeni imeli dolgo časa? Potem je smiselna registracija domene za več let, saj si boste na ta način znižali strošek, hkrati pa se boste izognili še možnosti, da bi pozabili na podaljšanje domene.

Recent Posts