Kako se naučiti SEO optimizacije spletnih strani?


V zadnjem času mi piše zelo veliko ljudi, ki me prosijo, če jim lahko povem, kako se lahko naučijo SEO optimizacije spletnih strani. Ker odgovor na to vprašanje ne more biti kratek, sem se odločil, da o tem napišem kar prispevek. Če se torej želite naučiti SEO optimizacije, boste v nadaljevanju zelo natančno izvedeli, kako začeti.

Najprej morate osvojiti osnovno teoretično znanje

Osnovno teoretično znanje boste najbolj enostavno osvojili s pomočjo moje knjige z naslovom Kako do prvih mest na Googlu. Za to knjigo sem prejel toliko pohval, da si upam samozavestno reči, da je knjiga odlična! Tisti, ki so jo prebrali, so me tudi pohvalili, da je napisana tako, da večino stvari razume čisto vsak. 

Če želite kupiti mojo knjigo, jo lahko naročite na www.optimizacijaspletnihstrani.si/seo-optimizacija. Redna cena knjige je 41 evrov, ampak vam jo dam za 25 evrov, pa še poštnino vam častimo. Ker berete ta članek, predvidevam, da bi se radi naučili SEO optimizacije, zato vam dam poseben popust. Če ga želite koristiti, v polje ‘dodatne opombe’ napišite, da želite knjigo po ceni 25 evrov, ker sem to obljubil na spletni strani Zaslužek. 

Na svojo knjigo nudim 100-odstotno garancijo na zadovoljstvo. Ča vam knjiga ne bo všeč, nam jo lahko vrnete in mi vam brez vprašanj vrnemo denar. 

Seveda ne bom trdil, da se SEO optimizacije lahko naučite samo iz moje knjige. Vam pa vsekakor priporočam, da se je učite iz knjige. Če se jo boste učili s kakšnih spletnih strani ali videoposnetkov na Youtubu, boste kmalu ugotovili, da dobivate popolnoma nasprotujoče si informacije. Če pa boste na Amazonu kupili knjigo, katere avtor je kakšen priznani SEO strokovnjak, boste lahko prepričani, da vse informacije, ki jih boste našli v knjigi, držijo. 

Sam veliko bolj verjamem informacijam, ki jih dobim v tiskani knjigi, kot pa v nekem prispevku na spletni strani ali v e-knjigi. Če nekdo informacije natiska, je to običajno neko sito, ki vsaj približno loči dobro kvaliteto od slabe. 

Kako “trenirati” SEO optimizacijo v praksi

Tako kot povsod drugje, je tudi pri SEO optimizaciji zelo pomembno, da se ne učite samo teorijo iz knjig, prispevkov na internetu in videoposnetkov na Youtubu, ampak, da naučeno tudi preizkusite v praksi. Svoje teoretično znanje boste najbolje preizkusili tako, da začnete pisati blog ali si naredite neko spletno stran, na kateri boste “trenirali” SEO optimizacijo. 

Predlagam vam, da se odločite za pisanje svojega bloga, ker vam bo to prineslo številne koristi. Katere, si preberite v prispevku na www.zasluzek.org/13-razlogov-zakaj-zaceti-z-bloganjem

S pisanjem bloga lahko tudi zelo dobro zaslužite. Če vas zanima, kako, si na www.tomazgorec.si/kako-zasluziti-z-blogom prenesite mojo brezplačno e-knjigo z naslovom Kako zaslužiti s pisanjem bloga.

Če pa vam ni do pisanja, potem si odprite eno spletno stran za učenje. 

Kakršnokoli spletno stran si boste že odprli, mora ta biti na lastni domeni z lastnim gostovanjem, in najbolje je, da je postavljena na WordPressu. V nobenem primeru ne priporočam, da si naredite spletno stran na brezplačnih platformah, kot sta Wix, Weebly … 

V primeru, da ne znate sami narediti spletne strani, vam jo lahko po zelo ugodni ceni naredimo v našem podjetju. V našem podjetju sicer ne delamo manjših projektov, ker imamo zadnja leta dela čez glavo in sprejema samo velike projekte. Ampak, za nekoga, ki bi se želel naučiti SEO optimizacije ali začel pisati blog, imamo posluh tako pri izdelavi kot ceni. Enostavno spletno stran vam naredimo že za okoli 150 evrov s tem, da sta v ceno vračunana registracija domene in spletno gostovanje za eno leto. Je pa pogoj, da se ob postavitvi spletne strani pri nas oglasite za 2 uri, da vas vse naučimo. Učenje prek spleta je preveč zamudno in niti približno ne tako kvalitetno kot učenje v živo. V primeru, da vas zanima izdelava spletne strani, me kontaktirajte na tomaz@gorec.si. 

Prvi korak SEO optimizacije je analiza ključnih besed

Če želimo narediti SEO optimizacijo za neko spletno stran, je prvi korak, da naredimo kvalitetno analizo ključnih besed. To pomeni, da najdemo ključne besede, ki jih ljudje iščejo na Googlu. Kako naredite analizo ključnih besed, si preberite v moji knjigi Kako do prvih mest na Googlu na strani 26.

Naj vam na kratko razložim, kako jaz med drugimi iščem ideje za pisanje člankov za moj blog. Enkrat sem delal neko analizo ključnih besed in odkril, da ljudje v Sloveniji kar 170-krat na mesec po Googlu iščejo besedno zvezo ‘kako zaslužiti 1.000 evrov na dan’. To iskanje me je kot dolgoletnega podjetnika zelo presenetilo. Vem namreč, da denarja ni kar tako lahko zaslužiti in da le redkim uspe, da zaslužijo 1.000 evrov na dan. Pa še ti so običajno morali delati vsaj deset ali več let, da so prišli do tega. Nekateri pa pričakujejo, da bodo kar na spletu našli informacije, kako zaslužiti 1.000 evrov na dan in verjamejo, da jim bo to kmalu uspelo. 

Ravno zato, ker ne verjamem v hitre zaslužke, sem napisal članek, ki si ga lahko preberete na www.tomazgorec.si/kako-zasluziti-1000-evrov-na-dan. Če v Google vpišete ‘kako zaslužiti 1.000 evrov na dan’, se ta moj članek pojavi na prvem mestu. Poleg tega se ta članek pojavi na tretjem mestu, če nekdo v Google vpiše ‘kako zaslužiti denar’, ki se išče 320-krat na mesec.

Če hočete dobiti na svojo spletno stran zelo veliko obiskovalcev, potem bo bistveno boljši primer moj prispevek na www.tomazgorec.si/tedenski-horoskop, katerega tema je horoskop. Ta prispevek se visoko na Googlu pojavi pod naslednjimi iskanimi besedami:

  • 2. mesto pod ‘horoskop’, ki ima mesečno 135.000 iskanj
  • 1. mesto pod ‘tedenski horoskop’, ki ima mesečno 14.800 iskanj
  • 1. mesto pod ‘horoskop tedenski’, ki ima mesečno 1.900 iskanj
  • 4. mesto pod ‘dnevni horoskop’, ki ima mesečno 22.200 iskanj

Ta prispevek mojemu blogu prinese res zelo veliko obiska. 

Morate pa vedeti, da je pod besedo ‘horoskop’ veliko težje priti na prvo stran Googla kot pod ‘kako zaslužiti 1.000 evrov na dan’. Običajno je tako, da več kot ima neka beseda ali besedna zveza iskanj, težje je priti na prvo stran Googla.

Če radi hodite na izlete ali v hribe, vam predlagam, da za ‘trening’ napišete članek o teh svojih izletih ali poteh v hribe. Vsak malo bolj turističen kraj v Sloveniji ima namreč več kot tisoč iskanj na mesec. Za primer si poglejte moje članke na teme Uršlja gora, Begunjščica, Donačka gora in Lovrenška jezera. Pod vsemi naštetimi besedami boste videli, da se moj blog pojavlja na prvi strani Googla. Vsaka od naštetih ključnih besed pa ima par tisoč iskanj na mesec. 

Potrudite se, da bo vaša vsebina zelo kvalitetna in zanimiva

Bistveno lažje boste na vrh Googla prišli, če boste imeli zelo kvalitetno in zanimivo vsebino. Google zna namreč zelo dobro oceniti, ali je vsebina na vaši strani zanimiva za vaše obiskovalce. Meri namreč različne metrike. Najpomembnejša metrika je, koliko časa se obiskovalci zadržijo na vaši spletni strani. Če se obiskovalci na nekem prispevku zadržijo dolgo časa, je to Googlu jasen signal, da je vaš prispevek zanimiv. In tako vas bo Google nagradil z boljšo uvrstitvijo. 

Ko pišem prispevke za svoj blog, imam vedno v mislih, da moram napisati najboljši prispevek o tej temi, kar se ga da najti na spletu. En primer mojega zelo dobrega članka najdete na www.tomazgorec.si/smucanje-jahorina. Povprečen čas, ko se obiskovalci zadržijo na tem članku, je 7 minut in 43 sekund. Če obiskovalcem ta prispevek ne bi bil všeč, se ne bi zadrževali toliko časa na njem. Ker je članek kvaliteten in informativen, me je Google nagradil tako, da se ta članek pojavlja visoko pod naslednjimi besedami:

  • ‘Jahorina’ na 5. mestu
  • ‘Smučanje Jahorina’ na 2. mestu
  • ‘Smučišče Jahorina’ na 3. mestu

Zelo pomembno je, da se s članki za svojo spletno stran zelo potrudite. V kolikor bodo vaši članki res kvalitetni in zanimivi, boste presenečeni, kako lahko je v relativno kratkem času priti na prvo stran Googla. 

Pomembno je tudi, da je članek čim daljši. Google namreč veliko raje visoko uvršča dolge članke.

Na kaj vse morate biti še pozorni pri pripravi vsebine

Ko objavite članek na svoji spletni strani, morate biti pozorni na to, da se naslov članka začne s ključno besedo. 

Če v Google vpišete ‘otok Pag’, se bo na prvem mestu pojavil moj prispevek na mojem blogu. Kakor vidite, je naslov članka Otok Pag je znan po čudovitih plažah in neokrnjeni naravi. Kakor vidite, sem upošteval pravilo, da se je naslov začel z ‘Otok Pag’.

Druga najpomembnejša stvar je, da se v tekstu pojavlja ključna beseda. Če pogledate moj članek o otoku Pag, boste videli, da se v članku velikokrat pojavi besedna zveza ‘otok Pag’. Idealna gostota ključne besede je med 1,5 in 2 odstotka. To pomeni, da se v primeru članka dolžine 1.000 besed ključna beseda v članku pojavi med 15 in 20-krat. 

Naslednja zadeva po pomembnosti je, da se ključna beseda pojavi v URL-naslovu. Najbolje je, da se v URL-naslovu pojavi samo ključna beseda. Moj članek o otoku Pag ima URL: www.tomazgorec.si/otok-pag. To je idealno.

Še ena (nekoliko manj) pomembna stvar pa je, da prvo sliko v prispevku poimenujete po ključni besedi. Prva slika v mojem prispevku se imenuje ‘otok-pag.jpg’. 

Imate kakšno vprašanje?

Če imate kakršnokoli vprašanje glede SEO optimizacije spletnih strani, mi ga zastavite v komentarju tega prispevka in nanj bom z veseljem odgovoril. Individualno ne odgovarjam na vaša vprašanja brezplačno. S časom sem namreč zelo na tesnem. Brez težav pa odgovorim na javno zastavljena vprašanja, ker javni odgovor lahko pomaga več ljudem. 

V primeru, da bi želeli, da vas osebno učim SEO optimizacije, me kontaktirajte na tomaz@gorec.si in se bomo dogovorili za ugodno ceno. 

 

 

Recent Posts