1 skrivnost, zaradi katere bo tvoj blog uspešnejši od 99% ostalih


To si ti na začetku svojega bloganja. Majhen, nebogljen. Sicer simpatičen, ampak v resnici te nihče ne jemlje ravno resno.
To si ti na začetku svojega bloganja. Majhen, nebogljen. Sicer simpatičen, ampak v resnici te nihče ne jemlje ravno resno.

Naj te najprej soočim z realnostjo. Misliš da si edinstven, da se razlikuješ od miljona ostalih blogerjev, ki iščejo pozornost. NISI. V resnici delaš iste stvari, ki jih delajo ostali. Pišeš članke, deliš neke objave preko Twitterja in Facebooka, komentiraš na ostalih blogih.

Spletni obiskovalci vse to že poznajo. Razlog zakaj GR8 postaja uspešna spletna stran ni v tem, da pišem dobre članke. Pisanje dobre vsebine je samo vstopnica v svet uspeha. Točka, ki sledi, je prelomna za 99% blogerjev, ki ne vedo, kaj narediti, ko preidejo v naslednjo fazo razvoja.

Ta članek si začel prebirati iz enega samega razloga. Rad bi izvedel katera je tista skrivnost, ki bo tvojemu blogu omogočila uspeh. Nobenega sprenevedanja ni potrebnega na tem mestu, ta element pri rasti bloga resnično obstaja. In ta element omogoča hitrejšo rast, kot jo omogočajo ostali elementi. Katera za vraga je torej ta skrivnost?

 • Google, Facebook oglaševanje? Prihranite svoj denar (vsaj na začetku).
 • Gostujoči članki? Ne se hecat. Pisanje gostujočih člankov je (vsaj v tujini) umetnost. Poleg tega pa je v Sloveniji tovrstnih priložnosti relativno malo.
 • Rangiranje na 1.strani Googla? To ti bo definitivno prineslo nekaj prometa. Toda niti to ni tisti pravi element, o katerem govorim.

Če si takšen kot povprečen bloger (kot sem bil tudi sam), si boš želel čim prej pridobiti čimveč obiskovalcev. Zakaj? Obiskovalci = $$$ (resnica je sicer malce bolj drugačna). Želja je eno, realnost pa drugo.

Bloganje ponavadi vzame ogromno časa – pisanje člankov vzame delež časa (pisanje tega članka mi je vzelo okoli 6 ur, vključno z vsem raziskovanjem, literaturo ipd. – izračunaj si sam vrednost), vsakodnevno stiskanje gumba “Osveži” za statistiko vzame določen del časa, dnevna prilagoditev dizajna na blogu vzame določen del časa, komentiranje na drugih blogih in nenehno preverjanje emailov spet določen del časa.

Kaj kmalu ugotoviš, da lahko bloganje kmalu postane tvoja služba, ki jo opravljaš minimalno 12 ur na dan. Na srečo obstajajo članki kot je tale, ki ti lahko razkrijejo, kako hitro povečati rast svojega bloga, le če se osredotočiš na pomembno stvar.

Največja tragikomedija je ta, da so stvari kot so vsebinski marketing, družbena omrežja, email marketing in podobni nujni za blog, a po drugi strani tudi eden glavnih razlogov za ne-osredotočenost na posel in rast bloga. Bloganje je precej večja sestavljanka, kot si lahko predstavljaš.

V tem članku ti bom predstavil eno in edino stvar, ki bo tvojemu blogu omogočila hitro rast. In opraviti ima s Tomažem Gorcem.

Kaj ima Tomaž opraviti z vsem tem?

Obstaja velika verjetnost, da tega članka ne bi prebiral, v kolikor ne bi poznal bloga zasluzek.org. In s tem posledično tudi Tomaža. Tomaž se ukvarja z optimizacijo spletnih strani, Google oglaševanjem in izdelavo spletnih strani že od pamtiveka. V svoji spletni karieri je uspešno prodajal vse od avtomobilskih gum, dimnikov in prenosnih računalnikov.

V zadnjem obdobju je zame naredil kar nekaj stvari:

 • Je človek, ki vedno pokaže, da se določeno stvar da narediti. Članke o spletnem poslovanju je pisal, ko so nekateri bili skorajda še v plenicah.
 • Odobril je, da za njega napišem gostujoči članek.
 • Delil je že kar nekaj člankov, ki smo jih naredili na spletni strani GR8.

Zakaj bi te to moralo brigati?

Preprosto – dejstvo je ta, da se veliko stvari dogaja ravno zaradi oseb, kot je Tomaž. Ljudje kot so Tomaž, ti bodo dali veliko svežih idej, podpore in povratnih informacij.

Katera je torej tista 1 skrivnost, ki ti bo omogočala hitro rast bloga?

Gre za povezovanje z avtoritetami na tvojem področju bloganja.

Tako preprosto in obenem tako komplicirano.

V spodnjem tekstu bom uporabljal vsaj 3 različne termine za izraz avtoriteta. Vsi pomenijo isto stvar. Pravi ljudje = Avtoritete na svojem področju = A-blogerji.

Zakaj so povezave s pravimi ljudmi nepogrešljiv del rasti tvojega bloga?

Znani poslovnež in motivator Brian Tracy (mimogrede, nekaj njegovih knjig je bilo prevedenih v slovenski jezik in eno izmed recenzij (knjiga z naslovom Pojej živo žabo), je napisala znana mlada podjetnica Petra Škarja na svoji spletni strani) govori o javni skrivnosti, da so se uspešni poslovneži vedno znali povezati s pravimi ljudmi. Brian svojo teorijo razdela v 3 točkah:

 1. Velik del uspeha in sreče v tvojem življenju je odvisen od kvalitete odnosov, ki jo razvijaš v svojih osebnih in poslovnih aktivnostih. Podobno se dogaja pri uspešnih podjetnikih. S tem ko poznaš več ljudi in ki poznajo tebe na pozitiven način, bolj uspešen boš in hitreje boš napredoval v poslu.
 2. Več kot 90% tvojega uspeha bo določenega preko tvoje t.i. “referenčne skupine“. To je skupina, ki je opredeljena kot skupina, ki združuje ljudi, s katerimi imate sorodna stališča, vedenja, vrednote in prepričanja.
 3. S 3.točko se osebno najbolj strinjam in živim in diham z njo. Brian pravi, da je najboljši način mreženja in grajenja poslovnih odnosov ta, da nenehno iščeš načine kako pomagati drugim ljudem doseči svoje cilje.

Se morda sprašuješ, kako ti lahko pravi ljudje priskočijo na pomoč?

 • Povejo ti lahko mnenje o tvoji novi ideji.

Si dobil neko fenomenalno idejo, pa vseeno nisi prepričan o njej? V kolikor imaš v svojih krogih prave ljudi, jim lahko pošlješ idejo v popolnem zaupanju, da ti bodo dali svojo povratno informacijo, brez da bi sami ukradli idejo.

 • Lahko so tvoja čustvena podpora.

Verjemi mi, da se včasih dogajajo zelo čustvene stvari okoli izida tvojega novega izdelka ali storitve, ki je tik na tem, da gre v živo. In kolikor te že podpirajo tvoji prijatelji in družina, je to skorajda nepomembno v primerjavi pogovarjati se z nekom, ki je to že doživel.

 • Lahko te povežejo z drugimi ljudmi.

Skorajda vsi vemo to, da pogosto ni pomembno, kaj veš kot to koga poznaš. To še toliko bolj velja v spletnem prostoru, kjer se lahko danes izjemno hitro povezuješ z ljudmi iz drugega konca sveta.

 • Lahko te povežejo z njihovimi bralci.

To je morda najbolj pomembna točka iz omenjenih. To, da te oseba poveže z svojimi bralci je precej močan signal za to publiko, da si pomembna oseba tudi ti. Zakaj drugače bi ta oseba sploh objavila tvoje članke? In na tem mestu se lahko skrije vsakršno oglaševanje (npr. Google ali Facebook, če ponovno izpostavljam ta dva).

Zavedaj se, da Tomaž ne bi nikoli delil mojega članka, v kolikor ne bi zadoščal kriterijem kvalitete, ki jih od njega zahtevajo njegovi bralci. Ta kvaliteta pa mora biti ponavadi celo večja, kot je kvaliteta člankov lastnika bloga.

Kako se lahko povežeš s pravimi ljudmi oziroma kot jim nekateri pravijo A-lista blogerji?

A-lista blogerjev vsebuje ljudi, ki so avtoritete na svojem področju. To so blogerji, ki v medijih največ nastopajo, imajo največjo bazo bralcev in konec koncev tudi služijo največ denarja. Le ti že imajo na tisoče bralcev, kateri cenijo njihova mnenja in priporočila. In na tem mestu moram z odebeljenimi črkami napisati naslednje: edina in resnično edina možnost, da se boš z njimi povezal je ta, da bo to smiselno tako zate kot za osebo s katero se povezuješ.

Iz mojih osebnih izkušenj obstajajo minimalno 3 stvari, ki te bodo s pravimi ljudmi povezale prej:

 • Jemlji svoj posel resno.

Če sam ne jemlješ resno svojega posla, potem ga resno ne bo jemal nihče drug. To pomeni, da boš moral investirati kar nekaj časa in denarja v to, da bo tvoj posel izgledal profesionalno (da boš imel vsaj svojo domeno in npr. moderno WordPress temo).

 • Tvoj prvi razlog povezovanja naj bo učenje in ne prodajanje samega sebe.

Ljudje, ki ne samo dajejo vtis, ampak dejansko kažejo voljo po učenju in izboljšanju svojega položaja, ponavadi takoj pritegnejo mojo pozornost. Tedensko dobivam maile od 2 različnih vrst ljudi: prvi bi od mene nekaj radi, drugi bi se od mene radi nekaj naučili. Precej hitreje bom ustregel drugi skupini.

 • Bodi kar si.

A-blogerji niso postali A-blogerji po nesreči. Imajo vsa potrebna znanja in sposobnosti, da so na teh položajih. In to pomeni, da hitro spregledajo nekoga, ki je poln besed in precej manj dejanj. In ne samo to – hitro spregledajo nekoga, ki se trudi biti nekdo, ki to ni. Kar je pravzaprav največja možna neumnost. To da si ti ti, je pravzaprav tvoja največja prednost pred ostalimi.

Ko boš enkrat “sprejet” med A-blogerje, ste dobesedno na konju. Pomagali ti bojo pri promociji tvoje spletne strani, pri deljenju tvojih člankov in te omenjali na družbenih omrežjih. To bo pomenilo ne samo to, da bo tvoje članke videlo precej več ljudi, kot do sedaj. To bo pomenilo, da bodo bralci precej bolj zaupali v tvoje znanje in izkušnje, saj ti zaupajo že A-blogerji.

Ključno vprašanje je, kako priti “do korita”. V mnogih primerih je to precej lažje, kot si mislite. V enem izmed intervjujev sem se pogovarjal z Ivom Boscarolom. Kako sem prišel do njega, saj je izjemno zaseden poslovnež? Preprosto sem mu poslal kratko in jedrnato sporočilo, v katerem sem ga vprašal ali bi bil za stvar. Tudi znani A-blogerji so konec koncev le ljudje, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč drugim blogerjev, sploh če le ti prinašajo kakšno dodano vrednost.

Naj te ne bo strah kontaktirati jih – v najslabšem primeru te bodo ignorirali ali rekli ne. Zapomni si, da so najbolj uspešni tisti ljudje, ki stopijo v akcijo in ne čakajo toliko časa, dokler ne mislijo, da so vredni pozornosti A-blogerjev.

Kako jim lahko pomagate?

Kateri so torej tisti načini, ki bodo preusmerili pozornost na vas? Spodaj jih omenjam 6 in vsi imajo skupno točko – priskočite jim na pomoč:

 • Deli njihove članke.

Bil bi presenečen, če ti povem, koliko A-blogerjev spremlja odzive na svojih objavah na družbenih omrežjih. Ko boš začel redno deliti njihove objave, bodo to opazili.

 • Odgovarjaj na njihova vprašanja na družbenih medijih.

A-blogerji radi postavljajo vprašanja svojim sledilcem na družbenih omrežjih. Razlog za to je seveda preprost. Na ta način lahko npr. hitro izvedo ali obstaja kakšen izziv, ki ga lakho rešijo v obliki novega informacijskega izdelka ali storitve.

 • Komentiraj na njihovem blogu.

Eden najhitrejših načinov, da te A-blogerji opazijo je ta, da na njihovem blogu prispevaš komentarje pod članki. Ti komentarji naj dejansko prinesejo neko dodano vrednost k pogovoru in naj ne vsebujejo puhlic kot so “Ful dober članek.” Ta dodana vrednost je lahko ali drugačen ali dopolnjujoč pogled na tematiko članka.

 • Pošlji preprost mail.

Če želiš biti bolj neposreden, jim lahko pošlješ preprost, kratek in jedrnat mail, v katerem jim sporočaš, da si užival v njihovem članku. Brez skrite fige za hrbtom.

 • Pokaži jim nedelujoče spletne povezave.

V tej točki gre za precej znano ustvarjalno tehniko pridobivanja pozornosti. V tej tehniki poiščeš s pomočjo spletnih orodij nedelujoče ali zastarele spletne povezave na blogu A-blogerja in mu jih pokažeš. Razlog, da ta tehnika deluje je v tem, da noben resen bloger na svojem blogu noče imeti nedelujočih povezav.

 • Ponudi se, da lahko izboljšaš nekaj.

Ponudi se A-blogerju, da lahko brezplačno izboljaš nekaj na njegovi spletni strani. Morda mu lahko narediš kvalitetno grafiko za njegovo novo knjigo ali uvod v njegov video. Možnosti je nešteto. Gre za izjemen način, kako si lahko pridobiš njegovo pozornost in mu obenem zagotoviš dodano vrednost v obliki izboljšave njegovega spletnega mesta.

Sem kaj pozabil?

V članku sem ti opisal 1 skrivnost, s katero bo tvoj blog garantirano 99% uspešnejši od vseh ostalih v tvoji niši. Gre za strategijo, ki jo je uporabljalo mnogo blogerjev, ki so danes na svojem področju zelo uspešni. Ideja za to strategijo je preprosta: namesto da deliš svoje članke preko družbenih omrežjih (in upate, da jih bojo pravi ljudje opazili), jih deli avtomatično z avtoritetami v tvoji niši, preko katerih se povežeš.

Ko boš obvladal ta postopek, je pot navzgor precej bolj preprosta. Predno se boš zavedel, boš imel:

 • več omemb v družbenih omrežjih in spletnih povezav iz drugih blogov v tvoji niši,
 • več zvestih bralcev in naročnikov na novice,
 • več povabil na razne intervjuje.

V kolikor imate kakršno koli vprašanje, me lahko vprašate spodaj v komentarjih.

O avtorju

Tilen Mandelj je strokovnjak za marketing, content hacker, mentor in coach. Je lastnik spletnega mesta GR8, ki z vami deli strast do podjetništva. Če se želite pogovoriti z njim, ga kontaktirajte tukaj.

Naslovna slika: Flickr

Recent Posts