4 poslovni modeli za delo od doma oz. katere koli lokacije


4 poslovni modeli za delo od doma

Vse več ljudi se odloča, da vsaj del svojega posla opravljajo od doma oziroma neodvisno od lokacije. Tudi vse več podjetij dovoljuje svojim zaposlenim, da kdaj pa kdaj delajo od doma, saj tako prihranijo na času ali pa si lažje organizirajo zasebne obveznosti.

V tem članku vam bom predstavila konkretne poslovne modele, ki delujejo tako za delo od doma oz. neodvisno od lokacije in so primerni tako za podjetnike kot za tiste, ki si želite poleg službe še malo zaslužiti ali pa enkrat začeti svoje podjetje.

V angleščini se za ljudi, ki delajo neodvisno od lokacije preko spleta, uporablja izraz »digitalni nomad«. Takšen način dela me je fasciniral že od takrat, ko sem pustila redno službo, čeprav je bila to takrat pri nas še bolj redkost, sem pa toliko več ljudi, ki so delali na ta način, spoznala v tujini.

Prednosti tega, da si digitalni nomad, je gotovo ta, da si prihraniš veliko časa, ki bi ga drugače porabil za vožnjo v pisarno oz. v službo, v zastoju, ter hkrati, da lahko delaš na lepih lokacijah – npr. poleti z morja ali pa združiš delo ter potovanje ter delaš na eksotičnih lokacijah. Nekateri se za takšen način dela odločijo enostavno zato, da imajo več časa za družino in so doma, ko pridejo otroci iz šole ali vrtca.

Pa poglejmo naše 4 poslovne modele:

  1. Svetovanje iz oči v oči oz. iz kamere v kamero: Individualno svetovanje, coaching ali poučevanje (npr. preko Skypa)

Ta način dela je primeren za vse, ki delate v izobraževanju – poučujete ali se ukvarjate s svetovanjem ali coachingom. S strankami lahko delate na bolj ali manj enak način, kot če bi delali v živo (velja za večino tehnik in načinov dela), le da vaju povezuje Skype. Vse, kar morate paziti, je, da ste pri usklajevanju terminov pozorni na časovne pasove (v primeru, da potujete) in da pred prvim srečanjem na novi lokaciji preverite internetno povezavo (drugače lahko med samim delom s strankom povezava prekinja, zamrzuje itd., kar lahko pomeni slabšo izkušnjo za stranko in posledično manjše zadovoljstvo).

  1. Prodajanje storitev, ki jih lahko prodajate preko interneta in ne potrebujete za njih laboratorija, dostopa do velikih baz fasciklov ali velikih vizualnih pripomočkov ali priti fizično na lokacijo, da delo opravite

Takšni poklici so grafični oblikovalec, oblikovalec spletnih strani, prevajalec, virtualna tajnica, pisec besedil itd. Eni digitalni nomadi delajo tako, da si najdejo delo preko portalov, kot so www.elance.com, www.odesk.com itd., eni pa imajo svojo lastno spletno stran in blagovno znamko ter preko njih sami poiščejo stranke.

Sestanke z naročniki lahko spet izvedete preko Skypa. Prednost takšnih sestankov je, da ni treba iti na določeno lokacijo.

  1. Prodajanje fizičnega izdelka, ne da bi bili fizično prisotni

Ta poslovni model je v tujini bolj razvit kot pri nas. Izgleda pa tako, da postavite spletno stran, preko katere prodajate fizične izdelke (npr. majice, hrano itd.), nekdo drug pa jih za vas pošlje po pošti kupcu (torej, izvede celotno naročilo). Tako ste lahko vi na kateri koli lokaciji, saj je vaše delo prodaja na spletni strani, vse ostalo pa opravi nekdo drugi – v ang. se tej osebi reče »dropshipper«. Eni prodajajo tudi izdelke na Amazonu, pri čemer so prav tako lahko na kateri koli lokaciji, saj skrbijo le za prodajo, Amazon pa za njih izdelek pošlje kupcu.

  1. Prodajanje svojega znanja s spletnimi tečaji in drugimi digitalnimi izdelki

Ta poslovni model je najbolj oddaljen od klasične službe. V klasični službi smo plačani na čas, ki ga tam preživimo (v nekaterih službah tudi deloma na učinkovitost), torej 8 ur. Pri prodajanju svojega znanja pa je specifičnost ta, da na začetku vložite veliko časa, energije, truda in pogosto tudi denarja za to, da pripravite spletni tečaj, stestirate odziv publike, naredite popravke in izboljšate spletni tečaj tako vsebinsko kot po potrebi tehnično, nato pa ga lahko prodajate kar nekaj časa oz. toliko časa, dokler je tema in znanje še aktualno. Če na primer prodajate neko vedno zanimivo temo (npr. motivacija), boste isti spletni tečaj verjetno lahko prodajali dlje, kot če prodajate spletni tečaj s strategijami za spletni marketing, saj se na tem področju neprestano nekaj spreminja.

Digitalni izdelki, ki se najpogosteje prodajajo na spletu, so e-knjige, spletni tečaji, avdio programi in knjige (če jih prodajate preko Amazona, vam jih spet ni treba fizično nositi na pošto, ampak to opravi za vas Amazon).

Tako, toliko na kratko o poslovnih modelih. Najhitrejši za začetek je 2. poslovni model, pri katerem prodajate in opravite neko storitev za neko drugo podjetje oz. 1. poslovni model – individualno delo po Skypu. Malo več časa in denarja morate vložiti v pripravo digitalnih izdelkov ali spletne trgovine, zato vam svetujem, da na to preidete v drugi fazi oz. takrat, imate sredstva za pripravo ter ko ste že imeli povratno informacijo svojih strank, kakšen izdelek bi jih zanimal (sploh če gre za bolj obsežen izdelek). Zdaj pa kar veselo na delo J

Tina Grilc

#Work Smarter Not Harder Coach

#avtorica knjige Live the Life You Desire

www.tinagrilc.si

Recent Posts