Kako urediti domačo pisarno, da bo kar najbolj primerna za delo od doma?


Dela od doma se poslužuje vedno več podjetij in če tudi vi po novem delate od doma, potrebujete tudi domačo pisarno. V tem primeru vam bodo prišle prav ideje za urejanje doma, ki vam bodo koristile pri izbiri, urejanju in opremljanju prostora ali samo preurejanju kotička v domačo pisarno. Če se že v tem trenutku sprašujete, kaj vse je pomembno pri ureditvi pisarne doma, da boste, kar se le da motivirani in seveda tudi produktivni, potem berite naprej. V nadaljevanju vam predstavimo nasvete, kako kar na najbolj enostaven način urediti domačo pisarno.

Vse se začne z izbiro pravega prostora in osvetlitve

Prvi korak, ko začnete z urejanjem domače pisarne, je zagotovo izbira primernega prostora, kjer boste opravljali delo. V primeru, da živite v hiši ali večjem stanovanju in imate na voljo več prostorov, izberite tistega, ki vam nudi naravno svetlobo, po možnosti, da sedite ob oknu. Če nimate možnosti izbrati prostora, v katerem boste imeli samo domačo pisarno, potem izberite del prostora ali kotiček v enem prostoru, a se izogibate prostorov, kjer opravljate prostočasne dejavnosti ali gospodinjska dela. Na ta način boste lažje ločili delovni del dneva, prosti čas in čas za počitek. Kot že omenjeno je zelo pomembna osvetlitev – naravna svetloba je najboljša izbira, saj s svojim spreminjanjem čez dan blagodejno vpliva na naravni ritem in kakovosten nočni spanec. Glede na navade in vrsto dela se odločite, ali je bolje, da svetloba pada z leve, z desne ali naravnost od spredaj. Nikar pa ne pozabite niti na kakovostno umetno osvetlitev.

Domačo pisarno uredite v minimalističnem slogu

Ko imate enkrat izbran prostor in naravno osvetlitev, je čas, da prostor opremite. Za ideje opremljanja domače pisarne lahko pobrskate na spletu. Sicer pa je zelo pomembno, da se vprašate, kaj v svoji domači pisarni resnično potrebujete za opravljanje dela? Pisalno mizo in predalnik, udoben in prilagodljiv pisarniški stol, dostop do interneta, računalnik, pisala, papir, tiskalnik, telefon, morda še kaj? Pomembno je, da imate v času dela na dosegu roke vse najpomembnejše pripomočke, ki jih za opravljanje dela potrebujete. Ostale stvari, kot so na primer rože, lahko po želji dodate še kasneje. Strokovnjaki opozarjajo, da je minimalistična ureditev domače pisarne najboljša izbira, če želite biti osredotočeni na delo, ki ga opravljate, saj boste tako najbolj produktivni. Neredu v pisarni se izognite in investirajte v košare, predalnike in manjše shranjevalne enote, v katerih bodo dokumenti vedno pregledno urejeni. Nikar ne pozabite niti na pripomočke za komunikacijo in organizacijo vašega dela. Tako kot ste imeli v pisarni na sedežu podjetja namizni koledar, ki vam je omogočal boljši pregled nad opravki, ki vas čakajo, tako vam je lahko v pomoč tudi v domači pisarni. Pomagajte si tudi z virtualnimi orodji, ki vam bodo olajšala komunikacijo s sodelavci in konec koncev tudi organizacijo dela.

Za domačo pisarno izberite naravne materiale in prave barve

Ko opremljate in urejate domačo pisarno, izberite čim več naravnih materialov, najbolje les. Po želji v domačo pisarno na police postavite še različne zelene lončnice, saj boste tako zmanjšali raven stresa in tesnobe. Kot verjetno že veste, da na naše razpoloženje in počutje vplivajo tudi barve, zato izberite prave. Modra barva pomirja, hkrati pa spodbuja k razmišljanju in logiki. Tudi zelena barva je primerna izbira za domačo pisarno, saj spodbuja k večji produktivnosti. Na stene obesite fotografije, ki vas razveseljujejo in navdihujejo. Ena zelo dobra motivacijska tehnika je tudi to, da na steno nad pisalno mizo obesite fotografije, ki vas spominjajo na vaše želje in cilje, ki vas navdihujejo in hkrati motivirajo. Tako se boste vsakič znova, ko se boste ozrli na fotografije, spomnili, zakaj pravzaprav delate in kaj si želite doseči.

Ko je domača pisarna urejena, ne pozabite na red in čistočo

Vaša pisarna v udobju doma je pripravljena, da jo zasedete in v njej opravljate delo. Ko ste delali še na sedežu podjetja, so za brisanje prahu in sesanje tal skrbeli drugi. Vaša dolžnost je bila le lično pospravljena delovna miza in opravljanje dela. Doma pa boste morali poskrbeti za vse sami. Zato si določite dan v tednu, ko si boste vzeli 30 minut in temeljito počistili domačo pisarno. V mislih imamo pospravljanje delovne mize, brisanje prahu, zalivanje rož, sesanje in pomivanje tal. Ne pozabite, da boste v urejeni in čisti pisarni bolj osredotočeni na svoje delo in tudi bolj produktivni, zato vsak dan po končanem delu pospravite delovni prostor, da se boste naslednji dan samo usedli za mizo in začeli delo.

Za konec pa samo še nasvet, ki bo vašo produktivnost izboljšal – večkrat med delovnim časom si vzemite odmor, ki naj bo odklop od dela. Ko daste možganom nekajkrat dnevno možnost počitka, boste na ta način ohranili sposobnost hitrega razmišljanja in reševanja različnih izzivov. Odklopite se tako, da za 15 minut zapustite domačo pisarno in pojdite na primer skuhat skodelico čaja, ki jo popijete na balkonu ali terasi.

Recent Posts