Google Fred – Nova (ne)potrjena sprememba Googlovega algoritma pri rezultatih iskanja


Ko je govora o spremembah Googlovega algoritma pri rezultatih iskanja (ta sprememba je najhitreje opazna pri nenadnih in konkretnih spremembah pri rezultatih iskanj), so pri tem gigantu sila redkobesedni, ko jih webmasterji in drugi radovedneži sprašujejo o tovrstnih spremembah.

Google Fred

Praviloma te spremembe sicer komentirajo, a jih izrecno niti ne potrdijo, niti zanikajo. Pri tem je njihov odziv zelo podoben nekaterim drugim podjetjem in/ali agencijam v ZDA 🙂 Tako so skrbniki spletnih strani bolj ali manj prepuščeni sami sebi pri preverjanju rezultatov in ugotavljanju dejstev glede sprememb Googlovega algoritma. Vsaka sprememba za nekatere skrbnike spletnih strani pomeni veselje, za druge pa zaskrbljenost in slabo voljo. Podobno kot ob obisku Božička – če ste bili pridni, boste nagrajeni (v obliki boljših pozicij v organskih rezultatih iskanja), če pa ne, vas čaka palica (v obliki padcev pozicij vaših spletnih strani v iskalniku) – le da vas Božiček v tem primeru lahko obišče večkrat letno, popolnoma nenapovedano.

Kot je to zdaj že v navadi, smo lahko na nekaterih tujih spletnih straneh in blogih prebirali ugotovitve različnih skrbnikov spletnih strani, ki so ugotavljali precej množične spremembe v rezultatih iskanj, kot posledično tudi pri obiskanosti posameznih spletnih strani. Celoten proces tokratne spremembe algoritma so nam pri Googlu pripravili kot dodatno darilo za Dan žena, pri tem pa obdarovancev niso razlikovali po spolu 🙂 Na družbenem omrežju Twitter je najnovejši Googlov update dobil tudi ime, Gary Illyes (zaposlen na Googlu) mu je nadel ime »Fred«.

Google Fred

Kakšne spletne strani je najbolj prizadel »Google Fred« ? V prvi vrsti gre za spremembo algoritma, ki bo oz. je že prizadel spletne strani, ki so tipične »Made for Advertising« strani – torej spletne strani, ki jim je glavni cilj zaslužek z oglaševanjem, ne pa kvalitetna uporabniška izkušnja, hkrati pa imajo tudi zelo ubogo strukturo zunanjih povezav (linkov).

Kako prepoznati take spletne strani, sprašujete?

Gre za spletne strani, ki so narejene z namenom, da čim hitreje pridobijo veliko obiska, z edinim namenom da obiskovalci kliknejo na oglase oziroma affiliate linke. Kako torej ugotoviti, ali je tudi vaša stran v nevarnosti, da bi jo v kratkem obiskal in kaznoval Google Fred?

  • Tovrstne spletne strani imajo veliko vsebine, ki je včasih že preoptimizirana in več kot očitno targetirana za določene ključne besede
  • Na straneh je precej veliko oglaševalskih vsebin, bodisi oglasnih pasic ali pa affiliate linkov, tako med samim besedilom, kot ob njem
  • Večina strani je narejenih v zelo podobnem, »blog-type« formatu – torej besedilo, morda ena slika in nič več. Take strani praviloma tudi ne vsebujejo ravno veliko npr. avtorskega video materiala.
  • Vsebina tovrstnih strani je kreirana z namenom zaslužka z oglaševanjem, bolj kot pa dobri uporabniški izkušnji (da bi obiskovalec na strani torej resnično našel informacije, o katerih je poizvedoval skozi Googlovo iskanje)

Spet se bom vrnil na Garyja Illyesa, ki je v enem od svojih tvitov dejal, da affiliate linki na spletni strani ne predstavljajo nobene težave, vse dokler temeljni namen spletne strani ni tisti klik na aff link. Podal pa je tudi praktičen primer ene od spletnih strani, ki sicer tudi ima v svoji vsebini affiliate linke, hkrati pa je dobra uporabniška izkušnja še vedno glavni fokus spletne strani.

 

 

Kako se torej lahko izognemo kaznovanju s strani Google Fred-a ali pa vsaj omilimo njegove posledice?

  • Naredite spletno stran, ki bo zanimiva za obiskovalce, ne zgolj za iskalne pajke. Veliko spletnih strani, ki so že doživele Fredov obisk, so strani, ki imajo sicer veliko vsebine, a je le ta skorajda nekoristna, navigacija po strani je zelo otežena, vse skupaj pa je videti kot zgolj še en blog, ki jih je na spletu že na milijone. Za primer vam dam na ogled dve strani – eno je kot primer dobre prakse omenil že Gary Illyes (thepointsguy.com), drugo pa sem našel med raziskovanjem te najnovejše spremembe algoritma. Verjetno lahko vsakdo izmed vas hitro ugotovi, katera od teh dveh strani je bila narejena za obiskovalce, in katera za iskalne pajke in hiter zaslužek.
  • Ne pretiravajte s številom oglasov. Obiskovalci spletne strani so prišli na vašo spletno stran z namenom branja vaše vsebine, ne pa ogledovanja vaših oglasov. Če se boste lotili izdelave spletne strani, kjer bodo oglasna sporočila glavni fokus uporabniške izkušnje, potem ste lahko prepričani, da vas bo prav zaradi slabe uporabniške izkušnje hitro (morda pa tudi malo kasneje, pa vseeno) doletele posledice Google Fred spremembe algoritma. Z izgubo pozicij v rezultatih iskanja se bo zmanjšalo tudi število obiskovalcev vaše strani, hkrati pa bodo nižji tudi vaši prihodki s strani oglasov.
  • Ne ponavljajte se z vsebinami, ki so targetirane na določene ključne besede. Običajno imajo spletne strani, ki jih Google označi kot tiste z nižjo kvaliteto vsebine, zelo veliko člankov, ki so napisani za isto temo ali pa za nekaj zelo sorodnih tem. Uporaba longtail ključnih besed že v naslovih vam tudi ne bo ravno pomagala. Sicer je z vidika unikatnosti vsebine vse lepo in prav, tudi pregled s Copyscape orodjem bo to verjetno potrdil, obstaja pa (kar verjetna) teorija, da bo Google na vaši spletni strani večini prispevkov znižal vrednost v rezultatih iskanja, na račun enega prispevka, ki ga bo sam označil kot najbolj primernega za določeno ključno besedo v iskalniku.
  • Naj vas ne bo strah uporabiti multimedijskih vsebin, zlasti videoposnetkov. Prav videoposnetki lahko vsebini vaše spletne strani pomenijo dodano vrednost, ki je niti iskalni pajki ne bodo spregledali. Kratek video lahko danes posname že skoraj vsak, torej tudi vi 🙂 in če boste video opremili z nekaj uporabnega besedila, lahko to pomeni kar nekaj “plus točk” za vašo spletno stran v rezultatih iskanja. Ker pa boste video (verjetno) najprej naložili na YouTube, si boste na ta način lahko tudi razširili krog obiskanosti vaše spletne strani oziroma ji dodali še en izvor obiskanosti (traffic-source).
  • Izogibajte se plačljivemu pridobivanju povezav s sumljivih spletnih strani. Primer: dofollow povezava v stranski vrstici (sidebaru) nekega bloga. Z njo ste v očeh Googla pridobili 10, 100 ali pa 1000 novih povezav za vašo spletno stran, hkrati pa je 99,99 % teh povezav neuporabnih, malodane škodljivih, saj se nahajajo tudi na podstraneh s slabo kvaliteto vsebine (category page, tag page, search page, …). 
  • Ne pozabite na družbena omrežja. Izkoristite možnost deljenja vaših koristnih vsebin tudi na družbenih omrežjih, možnosti je zelo veliko. Facebook, Google Plus, Twitter, Instagram, Pinterest, … Na vsakem od teh omrežij si lahko zgradite določeno bazo vaših sledilcev, ki bodo bolj ali manj redno spremljali nove objave na vaši spletni strani. Razmislite tudi o tem, da si zgradite bazo kontaktov preko e-novic oz. “Newsletterja”. Obisk na vaši spletni strani tako ne bo več strogo odvisen samo od rezultatov iskanja na spletnem iskalniku Google.

Predvsem pa ne pozabite, da Google že nekaj časa največ poudarka daje na kvalitetni vsebini. Vaša spletna stran naj bo torej polna koristnih informacij in nasvetov, ki bodo za obiskovalce pomenili določeno vrednost, hkrati pa tudi dobro uporabniško izkušnjo. Vsak obiskovalec, ki bo na vaši strani našel tisto, zaradi česar je vašo spletno stran tudi obiskal, se bo k vam namreč z veseljem še vračal. Če pa bi kljub temu želeli narediti spletno stran in z njo že naslednji mesec z oglasi zaslužiti nekaj tisoč evrov, potem pa vam morda pomaga tudi sledeči ukaz v robots.txt datoteki 😉 

Gre zgolj za šalo, verjamem da se to doumeli tudi sami.
Gre zgolj za šalo, verjamem da se to doumeli tudi sami.

Recent Posts