Poskrbite za varno vožnjo z izbiro pravih pnevmatik!


Potrebujete nove zimske ali letne gume? Iščete ugodne, a hkrati kvalitetne pnevmatike, ki vas ne bodo pustile na cedilu niti v najbolj ekstremnih pogojih? Oglejte si našo ponudbo različnih proizvajalcev na AutoDoc SloveniaOpens in a new tab. ter svoje izberite kar preko spleta – enostavno, hitro in zanesljivo.

Seveda se različni avtomobili med seboj močno razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi vozniki ter njihove želje in potrebe. Poznamo tudi več vrst pnevmatik, zato se na prvi pogled morda sliši, da je njihova izbira precej težavna. Preberite si uporabne nasvete ter se izognite vsem morebitnim težavam.

Vsekakor je redna menjava letnih ter zimskih pnevmatik zelo priporočljiva. Vremenske ter temperaturne razmere namreč močno vplivajo na lastnosti vozne površine ter razmer, ki vladajo na njih. Ni vam potrebno izbrati najdražjih pnevmatik, vseeno pa izberite nove gume znanega porekla ter se izognite najcenejšim na trgu.

gume

Kako izbrati zimske ter letne gume?

V Slovenski zakonodaji je datum za menjavo letnih gum za zimske prepisan na 15. november. Menjava je zakonsko obvezna že prej, če prvi sneg zapade pred tem datumom. Zimske pnevmatikeOpens in a new tab. tako sodijo pod obvezno zimsko opremo. Sicer je pozimi mogoča tudi uporaba letnih gum v kombinaciji s snežnimi verigami, vendar je to precej slabša opcija. V kolikor ni snega na cesti, lahko zimske pnevmatike ponovno zamenjate za letne 15. marca.

Zimske pnevmatike boste prepoznali po oznaki M+S. Tako pri izbiri zimskih, kot tudi vseh ostalih vrst pnevmatik, morate najprej izbrati pravilne dimenzije. Guma, naj bo še tako kvalitetna, ki se z vašim vozilom ne bo skladala, vam bo prišla prav približno toliko, kot vrabec na strehi.

Dimenzije boste našli predpisane v homologacijski dokumentaciji vašega vozila. Pri tem ne pozabite upoštevati še velikosti platišč na avtomobilu. Seveda se lahko odločite tudi za drugo dimenzijo (nekateri se radi odločijo za nekoliko večje pnevmatike), vendar bo spremembo potrebno vpisati v homologacijski list.

Zimske pnevmatike morajo zakonsko imeti vsaj tri milimetre profila. V realnosti se ni priporočljivo voziti s tistimi, ki ga imajo manj kot štiri. Pravo pnevmatiko boste najlažje izbrali kar sami, na podlagi okolja v katerem se običajno vozite. Zahtevni zimski pogoji, ki jih sestavljata led in sneg, zahtevajo izbiro dobrih gum, s kakovostno površino. Pri izbiri upoštevajte vozne lastnosti, kot so varnost, vodljivost ter zaviranje. Tudi ocena vzdolžnega ter prečnega splavanja je pomembna, saj nosi informacijo o tem, kako zmogljiv je profil pri odrivanju vode. Izberite pnevmatiko, ki se dobro odreže na več področjih. Če se pogosto vozite po avtocesti boste morda želeli upoštevati tudi hrupnost pnevmatike ter porabo goriva, vendar so to kriteriji, ki ne govorijo toliko o varnosti vožnje, temveč bolj o udobju.

Letne pnevmatikeOpens in a new tab. se od zimskih razlikujejo predvsem po obliki profila ter sestavi same gume. So trše ter tako zagotavljajo odličen oprijem na razgretih površinah (zimske pnevmatike bi se na vroči površini hitro obrabile, saj so mehkejše ter prilagojene na nizke temperature). Najnižja dovoljena višina profila na letnih gumah je 1,6 milimetra. Vse informacije o gumi boste sicer našli na njeni etiketi oz. energijski nalepki.

Kaj pa celoletne pnevmatike?

Celoletna pnevmatika je označena z zimsko oznako M+S, hkrati pa je prilagojena tudi poletni rabi. Različni testi še vedno kažejo, da je izbira tovrstnih gum velik kompromis, ki bo v najboljšem primeru zadovoljil le povprečnega voznika, ki ne vozi po snegu ali ledu. Sicer so popolnoma ustrezne za vožnjo po suhi cesti ter dežju.

Kako poskrbeti za pravilno hranjenje?

Za dolgo življenjsko dobo vsake pnevmatike je pravilen način shranjevanja ključen. Z idealnim načinom skladiščenja boste gumi nedvomno podaljšali življenjsko dobo, nekateri testi pa kažejo, da ob tovrstni hrambi starost pnevmatik sploh ne vpliva na njihovo kakovost.

Shranite jih torej na suh prostor s stalno temperaturo, ki se nahaja nekje med 10 in 20°C. Ne glede na to, ali so pnevmatike pritrjene na platiščih, naj ležijo ena na drugi, nikakor pa naj ne bodo postavljene pokonci.

Zadnji prispevki