Izdelava spletne trgovine ali strani – zakaj je plačljivo gostovanje boljše od brezplačnega?


Če imate željo po lastni spletni strani, lahko kaj hitro nasedete pasti, ki se ji reče brezplačno gostovanje. To pomeni, da lahko spletno stran postavite na strežniku platforme, ki to storitev ponuja in vam zanjo ni treba plačati. Zveni prelepo, da bi bilo res? Zato, ker je temu res tako. Brezplačno gostovanje nikakor ni primerno za poslovne spletne strani ali spletne trgovine, saj ima nekatere slabosti, ki lahko vašemu poslu prej škodijo kot koristijo.

Brezplačno gostovanje spletne strani ima pred plačljivim eno prednost: brezplačno je. To pomeni, da vam v gostovanje ne bo potrebno vložiti niti enega samega centa. Brezplačno gostovanje je še posebej primerno za ljudi, ki s spletno stranjo ne nameravajo služiti, recimo za blogerje, ki pišejo bolj za svojo dušo, ali dobrodelne organizacije, ki potrebujejo spletno stran, pa si ne morejo privoščiti plačljivega gostovanja.

»Izdelava spletnih strani« ali »izdelava spletnih strani Ljubljana« je vse, kar morate vtipkati v svoj spletni brskalnik, da najdete nekoga, ki vam bo izdelal spletno stran, ki bo kakovostna in ugodna. Iskanje prave platforme za gostovanje ni nič bolj zapleteno od tega. Preden izberete pravega ponudnika za vas, si boste morali zastaviti nekaj vprašanj:

Kakšno vrsto spletne strani bi radi imeli? Spletno trgovino, blog ali morda čisto nekaj drugega?

Mora platforma, ki gostuje vašo spletno stran, podpirati kakšno posebno skripto?

Koliko obiska pričakujete na strani?

Boste za željeno delovanje spletne strani potrebovali kakšno posebno programsko opremo?

Ko izbirate gostitelja za vašo spletno stran, morate upoštevati še nekaj dejavnikov: prvi in najpomembnejši je zanesljivost njihovih strežnikov. Zadnje, kar potrebujete je, da za gostovanje spletne strani plačate smešno nizko ceno, nato pa se vaša stran zruši prvič, ko se na njej poveča obisk. Pobrskajte po spletu za izkušnjami drugih ljudi in si izberite zanesljivega gostitelja. Drugi pomemben dejavnik je seveda tudi cena, ki si jo lahko privoščite. Bodite pozorni, da za svoj denar res dobite tisto, kar želite, da ne boste čez pol leta ugotovili, da konkurenca ponuja iste ali boljše storitve po nižji ceni. Nadalje razmišljajte vnaprej. Če se odločite za gostovanje pri nekem gostitelju, vam bo ta zato, da vas bo pridobil, verjetno ponudil kak začetni popust. Kakšne pa bodo cene kasneje, ko tega popusta ne bo več?

Zdaj pa k bistvu prispevka – zakaj je plačljivo gostovanje spletne strani boljše od brezplačnega?

Ime spletne strani po vaših željah. Če si izberete brezplačno gostovanje na kateri od platform, ki ponujajo to opcijo (na primer Blogger, WordPress ali Wix), boste zagotovo k imenu spletne strani dobili še nek »pribitek«, običajno v obliki imena platforme, na kateri je vaša stran – na primer imestrani.wordpress.com. To ni videti preveč profesionalno in lahko negativno vpliva na obisk vaše strani. Marsikateri strokovnjak, katerega specialiteta je izdelava spletnih trgovin ali strani, bi vam potrdil, da se z vidika profesionalnosti že samo zaradi tega splača vložiti v plačljivo gostovanje.

Ni omejitev. Brezplačno gostovanje je super marketinška poteza za platformo, da morebitnim interesentom ponudi vpogled v to, kako bi bilo imeti pravo spletno stran pri njih. Seveda to ne bi imelo nobenega smisla, če bi z brezplačnim gostovanjem spletne strani vi kot stranka dobili čisto vse, kar ponujajo. Zato ste ponavadi pri brezplačnem gostovanju precej omejeni – ne morete spreminjati izvorne kode strani, izdelava spletne trgovine ponavadi ne pride v poštev ali pa se bodo na vaši spletni strani prikazovali oglasi, nad katerimi ne boste imeli nadzora.

Vi ste lastnik vaše spletne strani. In zato imate nad njo, če plačate gostovanje, popoln nadzor. V nasprotnem primeru je lastnik platforma, na kateri gostujete, torej WordPress, Blogger ali Wix, če jih naštejemo samo nekaj. To pomeni, da nimate vi do te spletne strani prav nobenih pravic. Tako se lahko nekega dne enostavno zgodi, da vaša spletna stran, na kateri ste tako trdo delali, izgine s svetovnega spleta in pri tem vi ne morete storiti popolnoma nič.

Možnost, da vam stran postavi nekdo drug. Medtem ko boste morali brezplačno spletno stran postaviti in urejati sami (kar je seveda lahko tudi prednost, če se na to spoznate), lahko pri plačljivem gostovanju nekatere aspekte spletne strani preložite na druge. Sem seveda spada tudi izdelava spletnih strani. Ljubljana je sploh mesto, kjer lahko najdete ogromno podjetij, ki trdijo, da vam lahko izdelajo spletno stran. A pozor – storitve vseh podjetij niso enako kakovostne.

Izdelava spletne trgovine ali strani je proces, kjer resnično dobite tisto, kar date. Tu še posebej velja znani rek, da »brez nič ni nič« in brezplačno gostovanje se morda sliši mamljivo, dokler ne pretehtate prednosti in slabosti in na koncu ugotovite, da je prednosti malo, slabosti pa kar precej več.

Dandanašnji v ospredje prihaja precej novih poslov, med katerimi je tudi izdelava spletnih strani. V Ljubljani in tudi drugod po Sloveniji je kar precej podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani, zato res izberite takšnega, ki vam ponuja kakovostne storitve po primerni ceni ter redno podporo strankam. Namig: vse to dobite pri nas.

Recent Posts