Je izdelava spletne trgovine nujna? V večini primerov je odgovor: »Da!«


izdelava spletne trgovine

Zakaj danes potrebujete spletno trgovino? Prisotnost na svetovnem spletu je danes nuja, če želite, da je vaš posel uspešen. Znani rek pravi, da »če nisi na spletu, ne obstajaš« in to po svoje drži. Spomnite se, kdaj ste nazadnje kupovali nek produkt ali storitev, na katerega se niste ravno najbolje spoznali. Kje ste iskali informacije o tej storitvi ali izdelku? Skoraj zagotovo je odgovor: na svetovnem spletu. Če imate svojo spletno stran, na kateri ponujate svoje podukte, ste prehiteli konkurenco, ki spletne strani še nima – takih je sicer malo, pa vendar. Če je vaša spletna stran poleg tega še optimizirana, ste velik del konkurence pustili daleč za seboj.

V nekaterih primerih ima seveda smisel, da svoje produkte prodajate v fizični trgovini, načeloma pa ima spletna trgovina pred fizičnimi kar nekaj prednosti. Prva je seveda cena, saj gostovanje in urejanje spletne strani stane veliko manj kot najem prostorov in morebitnih zaposlenih. Izdelava spletne trgovine lahko doseže tudi tiste stranke, ki jim je nakupovanje iz domačega naslanjača ljubše. Za spletno trgovino vam ni treba vnaprej delati zalog izdelkov, kar je še posebej dobro pri tistih izdelkih, za katere niste povsem prepričani, da se bodo prodajali.

Izdelava spletne trgovine ni ekzaktna znanost, zato se tudi cene razlikujejo. Pri Multimediji vas bo izdelava spletne trgovine stala od 599 do 1900 evrov, seveda odvisno od tega, kaj od oblikovalcev sploh želite. Na ceno tako med drugim vpliva (ne)izbira možnosti obveščanja strank preko e-pošte, število artiklov, ki jih želite imeti v svoji spletni trgovini ter (ne)izbira možnosti količinske prodaje in popustov.

Čas, ki ga vzame izdelava spletne trgovine, je ravno tako odvisen od kompleksnosti spletne strani. Načeloma izdelava spletne trgovine poteka po ustaljenem postopku: prvi korak je analiza trga, ki pomaga povečati učinkovitost spletne trgovine in zmanjšati stroške. Sledi izbira vrste spletne trgovine (glede na to, ali želite prodajati fizičnim osebam ali podjetjem), grafično oblikovanje (tu je kar nekaj dogovarjanja med stranko in oblikovalcem, da se uskladijo želje stranke in zmožnosti oblikovalca), povezava z drugimi portali in programi ter nameščanje dodatkov in modulov, ki bodo vašo spletno trgovino naredili še boljšo.

Nekaj odstavkov višje je omenjena optimizacija spletne strani. Tudi to lahko za vas opravi nekdo drug, a se morate zavedati, da to ni enkraten postopek, temveč je optimizacijo potrebno opravljati kar naprej. Optimizacija je postopek, ki vam bo pomagal do višje uvrstitve v spletnih brskalnikih, ti pa stran, ki dolgo ni posodobljena, radi potisnejo v ozadje.

Kaj pa je potrebno, če želite, da je izdelava spletne trgovine investicija, ki vam bo pomagala pri promociji in pospeševanju vašega posla?

Privlačna zasnova spletne strani. Vsaka spletna trgovina je v svoji osnovi spletna stran, vsaka spletna stran pa mora biti vizualno privlačna, da obiskovalec na njej želi prebiti čimveč časa (kar poveča možnosti za nakup). Danes pri dizajnih spletnih strani prevladuje minimalizem in gotovo tudi vaši spletni trgovini ne bo škodilo, če se odločite za enostavno barvno shemo in omejeno količino različnih pisav. Namesto velikih količin besedila se raje odločite za fotografije – naj bodo kakovostne in naj se po barvni shemi v glavnem ujemajo z estetiko vaše spletne strani.

Zanimiva zgodba. Ljudje radi prebiramo zgodbe soljudi. Namesto, da poskušate svoje podjetje predstaviti na strogo profesionalen način, naj izdelavca spletne strani vključi malce osebnosti. To seveda pomeni tudi, da spišete zanimivo »zgodbo« oziroma »vizijo« podjetja. Naj vključuje nekaj malega o vaših začetkih in seveda o vaših ambicijah, ne pozabite pa se pohvaliti tudi s svojimi dosedanjimi dosežki. Če želite, lahko na svojo spletno stran dodate tudi mnenja zadovoljnih strank – te zgodbe spodbujajo potencialne kupce, da vam zaupajo, zaupanje pa se odraža v tem, da bodo stranke raje kot konkurenco izbrale vas.

Podpora za obiskovalce. Vaši potencialni stranki morajo biti v vaši spletni trgovini hitro in enostavno dostopni odgovori na vsa vprašanja, ki se ji porajajo, sicer se možnosti, da bo opravila nakup, drastično zmanjšajo. Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja naj bodo na vidnem mestu, prav tako pa obrazec za spletni kontakt, če bi vam stranka vseeno želela zastaviti kakšno vprašanje.

Deljenje vsebin na socialnih omrežjih. Tole sicer ni povezano s samo spletno trgovino, pa vendar. Izdelava spletne trgovine je prvi korak do uspešnega »online« posla, pomembno pa je tudi, da svojo spletno trgovino oglašujete. Pri tem vam lahko pomagajo družbena omrežja, kjer lahko za malo ali nič denarja dosežete ogromno.

Optimizacija spletne trgovine. Že večkrat omenjena optimizacija vam bo pomagala do dobre pozicije v spletnih brskalnikih. Optimizacijo lahko delate s samimi opisi izdelkov, ki jih predstavljate v spletni trgovini, lahko pa na spletno stran dodate še blog, kjer pišete o temah, povezanih z vašimi produkti.

Spletna trgovina je lahko pomemben element vašega posla, ki vam bo prinesel nove stranke. Izdelavo prepustite strokovnjakom, vi pa uživajte v vseh prednostih, ki vam jih prinaša poslovanje preko spleta.

Recent Posts