Kako optimizirati spletno stran v letu 2023


SEO optimizacija se ves čas spreminja. Lastniki spletnih strani so ves čas soočeni z novimi izzivi, kako optimizirati spletno stran. Če vas zanima, kako lahko vašo spletno stran pripeljete na vrh Googla, berite naprej. 

Google postaja vse pametnejši in zadnje čase je z njim zelo težko manipulirati. Manipulacija v resnici že dolgo časa ni pravi način, kako priti med prve zadetke na Googlu. Z manipulacijo lahko pridemo visoko za kratek čas, dokler Google ne ugotovi, da si naša spletna stran ne zasluži biti visoko. In potem smo še na slabšem, kot bi začeli na novo, ker Google naši spletni strani ne zaupa več in moramo zaupanje ponovno pridobiti, kar pa ni lahko. Pravi način, kako priti s spletno stranjo med prve zadetke na Googlu, je, da na spletno stran ves čas dodajamo kvalitetno in zanimivo vsebino, ki jo bodo obiskovalci spletne strani z veseljem prebirali, ostali dolgo časa na naši spletni strani in se nanjo tudi večkrat vračali.

Vse to, kar Google zahteva od nas pri kvalitetnem urejanju SEO optimizacije, je v bistvu dobro, ker nas tako prisili, da naredimo uporabniku prijazno spletno stran. Če pri SEO optimizaciji upoštevamo vsa ta Googlova pravila in usmeritve, bomo imeli poleg koristi, da se bo naša spletna stran uvrščala visoko v Googlu, še korist, da bo spletna stran prodala še več, v kolikor kaj prodajate. Pri Googlu te stvari dan in noč študira na stotine doktorjev znanosti. 

Trije najpomembnejši nasveti, kako optimizirati spletno stran 

Moji trije najpomembnejši nasveti, kako optimizirati spletno stran v letu 2023, so naslednji.

Prvi moj nasvet je, da izboljšate kvaliteto vsebine. Če ste podjetje, ki prodaja sončne elektrarne, poskrbite, da potencialen kupec na vaši spletni strani najde čisto vse informacije, ki jih potrebuje za izgradnjo sončne elektrarne. Sam sem ravno pred kratkim kupil sončno elektrarno za mojo poslovno stavbo in dobro vem, da je informacij, ki jih mora vedeti vsak, ki se odloči za sončno elektrarno, ogromno! Na nobeni spleti strani ponudnikov sončnih elektrarn pa ni opisan celoten postopek, kako konkretno priti do sončne elektrarne. Tukaj imam v mislih, kako pridobiti vsa soglasja, kako dobiti subvencijo in na koncu tudi, kako sončno elektrarno zavarovati. Seveda bi v članku podal tudi neke izračune, v kolikšnem času se investicija v sončno elektrarno povrne. Podal bi tudi vse informacije, kako je z najetjem kredita za sončno elektrarno. Pa najbrž še kakšno zanimivo informacijo. 

Če bi sam pisal vsebino za spletno stran, bi o tem napisal članek, ki bi imel vsaj 10.000 besed. Redko kateri ponudnik sončnih elektrarn ima na svoji strani več kot 2.000 besed vsebine. Prepričan sem, da bi z mojim kvalitetnim člankom, v katerem bi potencialni kupec sončne elektrarne našel vse informacije na enem mestu, zelo hitro prišel med prvih pet zadetkov na Googlu pod ključnimi besedami, povezanimi s sončnimi elektrarnami. 

Moj drugi nasvet, kako optimizirati spletno stran, je, da na svojo stran redno pridobivate zunanje povezave, vendar izključno z zelo dobrih in za Google “zdravih” spletnih strani. Pomembno je tudi to, da povezavo dobite iz kvalitetnega članka, ki ima vsaj 800 besed. Članek, ki ga objavite zato, da dobite povezavo na svojo spletno stran, optimizirajte na tako imenovano ”long tail” ključno besedo. 

Kaj je ”long tail” ključna beseda? Dve glavni ključni besedi za SEO sta ”SEO optimizacija” in ”optimizacija spletnih strani”. Te dve besedi imata daleč največ iskanj na Googlu. Ključna beseda kako optimizirati spletno stran je ”long tail” ključna beseda za področje SEO. Ta ključna beseda ima sicer samo 70 iskanj na mesec, vendar je tudi to nekaj. Moj cilj je, da se ta članek uvršča na prvi strani Googla pod ključno besedo ”kako optimizirati spletno stran”. Če mi bi to uspelo, bi bila povezava iz tega članka na spletno stran našega podjetja, katerega glavna dejavnost je SEO optimizacija, vredna zelo veliko. 

Če sami pišete članke za pridobivanje zunanjih povezav, vam svetujem, da članek optimizirate na ”long tail” ključno besedo. Naj navedem primer. Če imate spletno stran, katere glavna ključna beseda je ”zaslužek”, vam predlagam da je tema članka za pridobitev zunanje povezave ”zaslužek preko spleta” in ga tudi optimizirate na to ključno besedo, s katero boste lahko veliko lažje prišli na vrh Googla kot z besedo ”zaslužek”. 

Moj tretji nasvet, kako optimizirati spletno stran, je, da si zadate cilj, da iz svoje spletne strani ustvarite “zakladnico” dobrih in informativnih prispevkov. S tem dosežete, da se bodo uporabniki zaradi dobrih informacij, ki jih bodo na vaši spletni strani našli, tam tudi dolgo časa zadrževali. Pogledali bodo več podstrani, vašo spletno stran pa bodo na Googlu začeli iskati na način, pri katerem bodo napisali ključno besedo plus ime vaše spletne strani. V primeru našega podjetja bi to bilo to, da bi ljudje začeli v Google vpisovati ”SEO optimizacija Spletni partner”. To nekaj ljudi sicer počne, ampak jih je premalo. Do tega boste prišli samo, če boste redno objavljali nove prispevke z vašega področja, ki bodo zelo kvalitetni in uporabni. Redno objavljanje pomeni, da tedensko objavite vsaj dva nova članka. 

Kako unovčiti znanje s področja SEO optimizacije?

Če bi radi izvedeli še več SEO nasvetov za 2023 in tudi, kako lahko dobro unovčite svoje SEO znanje, izpolnite spodnji obrazec in dobili boste povezavo do mojega videoposnetka. V videoposnetku podam še več SEO nasvetov in povem tudi, kako lahko vsak posameznik dobro unovči svoje SEO znanje. 

Recent Posts