Zaslužek na internetu Izdelava spletnih strani 9 idej za delo na domu Nudim svetovanje Želiš imeti svoj blog? Mentorstvo - 100 % garancija
Oglasi
Delo na domu
Spletna stran Zaslužek na internetu vsebuje veliko koristnih informacij za tiste, ki jih zanima delo na domu.

Kako služijo blogerji popotniki

Kako služijo bloger popotniki

Gotovo ste že kdaj zasledili kakšnega blogerja ali blogerko, ki na svoji spletni strani ali na svojih socialnih omrežjih konstatno objavlja fotografije iz čudovitih turističnih lokacij, na katerih srka koktejle, jaha kamele, se potaplja in nasploh uživa življenje »na polno«. In gotovo ste se ob tem že kdaj vprašali: »Pa odkod mu oziroma ji čas in denar za to, da samo potuje? A ne hodi v službo?«

Resnica je, da potovanje zelo verjetno je njegova oziroma njena služba. Mnogi danes namreč združijo prijetno s koristnim in unovčijo svojo ljubezen do potovanja. Takšni ljudje, ki veliko potujejo, o tem pa pišejo na svojih spletni strani, rečemo blogerji popotniki, v angleškem jeziku pa jih poznajo pod imenom »travel bloggers«. Produkt takšnega načina življenja so zapisi in fotografije z najbolj priljubljenih turističnih destinacij, zaradi katerih je videti, kot da bi ta oseba cele dneve samo uživala. A to je zgolj del življenja blogerja popotnika. Drugi del, ki je skrit za kamero in tipkovnico in zunanjemu opazovalcu ni viden, vključuje precej dela, da si lahko bloger takšno življenje sploh privošči. Kako torej blogerji popotniki služijo denar?

Pišejo sponzorirane objave. Sponzorirane objave so med vsemi oblikami oglaševanja najbolj plačane. Neko podjetje blogerju plača določeno vsoto denarja, da na svojih kanalih (blog, socialna omrežja … ) objavi vsebine, s katerimi temu podjetju naredi reklamo. V primeru travel blogerjev so ta podjetja lahko na primer hoteli ali lastniki drugih nastanitev, restavracij ali drugih atrakcij. Ta oblika oglaševanja je za podjetja najbolj tvegana, saj blogerju plačajo vnaprej dogovorjeno vsoto denarja, ne vedo pa vedno, ali se jim bo ta vložek tudi povrnil. Zato se pri odločanju o tem, s katerim blogerjem bodo sodelovali na ta način, običajno opirajo na število aktivnih sledilcev, ki bi lahko postali njihove stalne stranke.

Postanejo »affiliate« partnerji podjetij. Večina podjetij, sploh takšnih, ki tovrstnemu oglaševanju preko blogerjev ne namenjajo veliko sredstev, se odloči za »affiliate« partnerstvo. Tu bloger zasluži samo, ko nekdo preko njegove objave (ponavadi na svoji strani objavi personalizirano povezavo ali kodo za popust) opravi nakup na strani podjetja. Če se vrnemo k primeru hotela, bloger dobi odstotek od vsakega posameznika, ki preko njegove strani pride na spletno stran hotela in si rezervira nastanitev. Ta način je lahko za blogerje precej tvegan, saj lahko v pripravo besedila vloži ogromno časa in trdega dela, nato pa zaradi drugih okoliščin enostavno nima ničesar od tega.

Prodajajo svoje izdelke. Vsak blog, naj gre za potovalni blog ali ne, lahko postane blagovna znamka, ki lahko ustvarja in prodaja svoje lastne produkte. Ti produkti lahko vključujejo skorajda karkoli. Nekateri popotniški blogerji poleg svojih blogov pišejo tudi turistične vodiče, ki jih nato posebej prodajajo, drugi prodajajo kose popotniške opreme (na primer nahrbtnike ali oblačila) s svojim imenom. Možnosti za zaslužek je na tem področju kar veliko, potreben je poglobljen razmislek o tem, kaj se izplača prodajati in kaj ne.

Na svoji spletni strani imajo nameščene oglasne pasice. Ta način oglaševanja je v nekaterih pogledih zelo podoben affiliate marketingu, pa vendar se razlikuje v nekaterih ključnih točkah. Podobna sta si na primer v tem, da pri obeh načinih oglaševanja bloger zasluži s tem, da stranka preko njegove strani opravi nakup (oziroma v nekaterih primerih samo klikne na oglas). Oglasne pasice, kot na primer Google AdSense, so dolgoročna rešitev, ki vam lahko denar prinaša še nekaj let po tem, ko ste jo namestili, čeprav na klik plačajo manj. Affiliate objava, po drugi strani, se izplača bolj kratkoročno in v tem času prinese več. Tisti, ki si torej želijo rednega, četudi majhnega prihodka, bodo zato raje izbrali oglasno pasico, čeprav se pri večini še najbolje obnese kombinacija obojega. Oglasne pasice ne zahtevajo nobenega dela s strani blogerja, razen tega, da jih namesti na svojo stran, medtem ko mora pri affiliate objavah bloger sam ustvariti vsebino.

Ustvarjajo vsebino za druge spletne strani. Nekateri blogerji popotniki služijo v glavnem s tem, da njihove zapise objavlja neka druga spletna stran. Med blogerje, ki jih takoimenovano »freelance« ustvarjanje vsebin predstavlja del zaslužka, spadata tudi Anna in Tom, ki pišeta blog Adventure in You. V tem primeru jim njihov lasten popotniški blog služi kot portfolio, kot platforma, kjer predstavljajo svoje pisne sposobnosti in jih nato prodajajo drugim spletnim stranem. Čedalje več podjetij se namreč na svojih spletnih straneh odloča za postavitev bloga, ki jim omogoča redno ažuriranje vsebin in optimizacijo na določene popularne ključne besede, tudi, če te niso nujno v skladu z njihovo ponudbo. Obstajajo pa tudi popotniški blogi, ki objavljajo besedila večih avtorjev – popotnikov.

Predavajo na dogodkih. Jayne, ki ustvarja popotniški blog Girltweetsworld.com, med drugim služi tudi na način, da predava na različnih dogodkih, ki se tičejo popotništva, pisanja bloga ali kombinacije obojega. Vsota, ki jo je organizator pripravljen plačati predavatelju, je seveda odvisna od organizatorja samega in višine sredstev, ki jih ima na voljo, ter od zahtev blogerja, ki jih seveda pogojuje njegova prepoznavnost in število sledilcev. Včasih se zgodi celo, da predavanja samega organizator ne plača, krije pa stroške poti in nastanitve. Ker so blogerji popotniki seveda ljubitelji potovanja, priložnost za brezplačno potovanje nemalokrat tudi sprejmejo.

Delujejo kot mentorji in »coachi« oz. trenerji. Nekateri blogerji popotniki ne služijo zgolj s tem, da potujejo, ampak učijo tudi druge, kako postati uspešni popotniški blogerji. To lahko vključuje marsikaj – od poučevanja o skritih pasteh potovanj in na kaj je treba biti še posebej pozoren, do tega, kako optimizirati spletno stran, snemati lepe fotografije in videoposnetke ter povečati število sledilcev.

Izvedejo takoimenovan prevzem socialnih omrežij. Prevzem socialnih omrežij deluje točno tako, kot gre sklepati glede na njegovo ime – bloger za nekaj časa prevzame socialna omrežja (Facebook, Instagram, Twitter …) določenega podjetja, ki mu za to seveda plača. Poleg plačila to prinese tudi morebitne dodatne sledilce blogerju, saj so prevzemi običajno napovedani tako z njegove strani kot s strani podjetja in se o njih piše na vseh socialnih omrežjih, ki jih bo bloger prevzel.

Načinov, kako blogerji popotniki oziroma travel blogerji ustvarjajo dobiček, ni malo in niti nismo našteli vseh. Če želite slediti stopinjam svojih najljubših popotniških blogerjev, razmislite, zaradi česa je vaš blog poseben, kako se razlikuje od vseh ostalih in kako bi lahko te posebnosti uspešno tržili. Vsekakor pa za to, da boste z blogom karkoli zaslužili, potrebujete sledilce, saj se podjetjem brez sledilcev, ki lahko postanejo njihove potencialne stranke, enostavno ne bo splačalo sodelovati z vami.

Preberite tudi:

Vse o tem, kako si sami lahko odprete svoj blogwww.zasluzek.org/izdelava-spletnih-strani
13 razlogov zakaj začeti pisati blogwww.zasluzek.org/13-razlogov-zakaj-zaceti-z-bloganjem
Kako brezplačno potovati in zraven še zaslužitiwww.zasluzek.org/kako-brezplacno-potovati-in-zraven-se-zasluziti
En komentar na “Kako služijo blogerji popotniki”

  • Tomaž, lepo zapisano – podobno zadevo imam tudi jaz in sicer na tematiko: ribolov ter vsega, kar sodi zraven in generira kar nekaj obiska. Pa sej, to že veš, hehe. Bodi lepo … 🙂

Napišite komentar

Pridruži se nam
Spremljaj nas na Google +
Pošiljajte e-pošto kot profesionalci!
MailerLite Email Marketing for Small Business
Priporočamo
Te zanima delo na domu?
Iskalnik
Loading

Kako služijo blogerji popotniki
5 (100%) 1 vote