Zaslužek na internetu Izdelava spletnih strani 9 idej za delo na domu Nudim svetovanje Želiš imeti svoj blog? Mentorstvo - 100 % garancija
Oglasi
Delo na domu
Spletna stran Zaslužek na internetu vsebuje veliko koristnih informacij za tiste, ki jih zanima delo na domu.

Kako uspeti na Instagramu

Kako uspeti na Instagramu

Instagram je drugo največje socialno omrežje, takoj za Facebookom. Ima več kot 400 milijonov uporabnikov in je vse bolj popularno. Instagramu postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji, čeprav je pri nas še vedno manj znan kot v tujini.

Sam se s Instagramom zelo aktivno ukvarjam šele zadnji mesec. Sicer imam svoj profil na Instagramu odprt že tri leta, vendar mu nisem posvečal posebne pozornosti. Vsake toliko časa sem objavil kakšno sliko, ki pa ni imela kakšnega omembe vrednega dosega. Razlog, da moje objave niso imele dosega, je bil izključno v tem, da sem imel o Instagramu veliko premalo znanja oziroma ga sploh nisem imel.

Da se bom enkrat moral resno posvetiti Instagramu, sem vedel že dalj časa. Ko sem prebral članek o Lari in Urošu, mladih Slovencih, ki brezplačno potujeta po svetu in sta za to še plačana, pa sem se odločil, da se tudi jaz posvetim Instagramu. Za to, da Lara in Uroš brezplačno potujeta po svetu in sta zato celo plačana, je zaslužen predvsem njun Instagram profil, kateremu sledi 85.000 oseb. Članek o Lari in Urošu si lahko preberete na https://siol.net/trendi/potovanja/mlada-slovenca-s-sanjsko-sluzbo-placujejo-jima-da-potujeta-453749.

Čeprav se z Instagramom zadnji mesec ukvarjam zelo aktivno in se zelo dobro spoznam na Facebook, žal še nimam toliko znanja, da bi vam lahko sam točno povedal, kako uspeti na Instagramu. Zato sem k sodelovanju povabil par strokovnjakov iz tega področja, ki bodo podali svoje nasvete na to temo. Njihove nasvete bom objavljal na tej strani. Prvega pričakujte že kmalu.

Z mojim enomesečnim aktivnim ukvarjanjem s Instagramom sem tudi jaz prišel do nekih zanimivih zaključkov, zato menim da se vam izplača prebrati tudi nasvete, čeprav sem bolj začetnik na tem področju.

Moji nasveti, kako uspeti na Instagramu

1. Imeti morate super fotografije

Instagram je socialno omrežje, kjer so v ospredju fotografije. Če bi radi, da vam sledijo tudi drugi uporabniki Instagrama, morate imeti res lepe fotografije.

Dobra novica je ta, da danes ni tako zelo težko priti do dobre fotografije. Nekatere čisto povprečne fotografije lahko z uporabo filtrov, ki jih nudi Instagram, spremenite v zelo zelo lepe fotografije, skoraj profesionalne.

Pomebna je tudi domišlija. Ideje, kako narediti domiselne slike, lahko dobite od drugih uporabnikov Instagrama.

Na Instagram lahko dodate tudi video posnetke. Po mojih izkušnjah imajo video posnetki občutno boljši doseg, vendar to velja le za video posnetke, ki jih ljudje dejansko gledajo. Video posnetek, ki si ga bo ogledalo zelo malo ljudi, ne bo imel velikega dosega.

Vedite, da so socialna omrežja narejena tako, da nagrajujejo tiste uporabnike, ki imajo dobro vsebino. Lahko ste top strokovnjak za Instagram, pa vam ne bo uspelo, če ne boste objavljali lepih fotografij in video posnetkov.

2. Imejte svojo zgodbo

Vsak uporabnik Instagrama mora imeti svojo zgodbo. Moja zgodba bo, da sem popotnik in bloger, ki potuje po svetu in s tem še zasluži. Da rad slikam, še bolj rad pa snemam z dronom.

Čisto vsak človek ima svojo zgodbo! Zagotovo jo imate tudi vi!

3. Redno objavljanje

Redno objavljanje slik in video posnetkov je nujno, če želite uspeti na Instagramu. Idealno bi bilo, če bi dnevno naredili dve do tri objave, a vam pri takem visokem tempu hitro zmanjka idej in fotografij, zato bo dovolj tudi samo ena objava na dan ali celo an dva ali tri dni, če ne gre drugače. Če pa boste objavljali še redkeje, bo to najbrž premalo za uspeh na Instagramu.

Tisti, ki veliko potujete, verjetno ne boste imeli težav s pomanjkanjem fotografij. Sam trenutno delam eno do dve objavi na dan in ni nobenega strahu, da bi mi zmanjkalo lepih fotografij. Zadnja tri leta sem namreč precej potoval in slik imam res na pretek.

Komaj čakam, da grem spet na kakšno zanimivo potovanje in bom lahko v živo objavljal fotografije in video posnetke. Moja izkušnja s Facebookom me je namreč naučila, da imajo fotografije, ki jih s potovanj objavljam v živo (v mislih imam isti trenutek), znatno večji doseg.

4. Izberite prave hastage

Eden od ključnih faktorjev pri objavljanju na Instagramu je tudi izbira pravih hashtagov. Opažam, da nekateri pišejo hastage kar na pamet, brez kakršne koli analize in logike, meni pa ravno ta del vzame največ časa pri sestavljanju objave.

Kaj sploh so hastagi? To so nekakšne ključne besede. Kot primer si poglejte mojo objavo na https://www.instagram.com/p/BevbpboB-uA s fotografijo kanjona reke Uvac v Srbiji. Hastagi oziroma ključne besede so tiste, pred katerimi vidite oznako #.

Prvi dodani hashtag je #uvac. To je logično, saj je gre za fotografijo reke Uvac, potem pa sem iskal še druge zanimive hastage.

Poglejmo en zanmimiv hastag. To je #ig_serbija, ki si ga lahko pogledate na https://www.instagram.com/explore/tags/ig_serbia. Kot vidite, je na Instagramu s tem hashtagom označenih več kot 116.000 slik, vsak hashtag pa ima tudi top 9 objav. Če vam uspe s fotografijo ali video posnetkom priti med top 9 objav za popularen hashtag, vam bo to zagotovo prineslo kar nekaj všečkov in sledilcev.

Nekateri hastagi imajo po več milijonov objav. Žal je na takih hashtagih zelo težko priti med top devet objav, ker je konkurenca veliko večja kot na manj popularnih hastagih. Predlagam vam, da na začetku svoje Instagram poti iščete hashtage, ki imajo do 20.000 objav, ko pa si naberete več sledilcev, začnete iskati hashtage z večjim številom objav.

Kako priti med top devet objav? Med top devet objav pridejo tiste slike, ki prejmejo veliko všečkov in imajo veliko komentarjev. Osebno predvidevam, da en komentar šteje vsaj za 10 do 20 všečkov. Nista to pa edina pogoja – sam sem ugotovil, da se moja slika prej pojavi med top devet objav, če sem že prej objavil kakšno fotografijo pod določenim hastagom. Verjetno vpliva tudi število sledilcev. Več kot jih ima profil, večjo možnost imate, da se pojavite pod top devet prispevkov.

Spodaj na sliki si poglejte, kako sem na hashtagu #ig_serbia prišel med top devet objav na prvo mesto. Po občutku bi lahko rekel, da mi je to prineslo kar nekaj novih sledilcev.

Vrnimo s k moji sliki kanjona Uvac. Kot vidite, sem izbral tudi hashtag #srbija, s katerim je označeno več kot 1,2 milijona slik. Tukaj je konkurenca tako huda, da nisem imel niti najmanjše možnosti, da bi prišel med top devet objav, vendar sem kljub temu dodal ta hashtag. Obstajajo namreč tudi hashtagi, pod katerim veliko uporabnikov išče slike na Instagramu in gledajo tudi objave, ki niso med top devet.  Glede na to, da lahko k vsaki fotografiji dodamo do 30 hastagov, jaz vedno dodam dva do tri splošne hastage z več kot milijon iskanj. Ali imam kaj od tega ali ne, trenutno še ne vem.

Če hočete priti med top devet fotografij na hashtagih, morate dobiti čim več všečkov, komentarjev in sledilcev, kar je na začetku še posebej težko, a tudi za to obstaja rešitev. Na Facebooku sem odprl skupino Instagram Slovenija, kjer lahko vsi člani objavljajo svoje slike iz Instagrama, med seboj pa si pomagamo z všečkanjem, komentiranjem in sledenjem. Skupino najdete na https://www.facebook.com/groups/1585222734869721. Preden objavite povezavo do svoje slike, prej všečkajte, komentirajte in sledite starim članom skupine. Tako bodo tudi oni sledili vam ter všečkali in komentirali vaše objave.

5. Označite lokacijo

Zelo priporočljivo je, če pri vsaki objavi označite še lokacijo, saj določeni uporabniki Instagrama fotografije iščejo po lokaciji. Če se spet vrnemo na mojo sliko iz kanjona reke Uvac, vidite, da sem kot kraj označil Prirodni Rezervat Uvac. Če bi en dan po objavi moje slike kliknili na povezavo, bi videli stanje, kot ga vidite na spodnji sliki.

Kot vidite, je na prvem mestu moja slika. Če bi mi to uspelo na kakšnem bolj turističnem kraju, kot je recimo Bled, bi mi to prineslo veliko sledilcev.

6. Ponudite svoje fotografije ali video posnetke tudi drugim, da jih objavijo

Če imate lepe fotografije in video posnetke, jih ponudite drugim, da jih objavijo na svojem provilu in vas označijo kot avtorja. Tako bo nekaj uporabnikov, ki bodo videli vašo sliko, gotovo šlo pogledati vaš profil in nekaj se jih bo odločilo, da vas sledijo.

Jaz sem Instagram profilu Visit Mostar pisal, da imam lep video iz Mostarja in da ga lahko objavijo na svojem profilu, če me bodo navedli kot avtorja. Takoj so bili za to in moj video objavili na https://www.instagram.com/p/BexVNd1HiU0. Če kliknete na povezavo, boste videli, da so me navedli kot avtorja. To pomeni, da lahko uporabniki s klikom hna moje ime pridejo do mojega profila, kar poveča možnosti, da pridobim nove sledilce.

Lahko se tudi dogovorite za izmenjavo, da vi od nekoga objavite sliko na svojem profilu in nekdo drug objavi vašo. Seveda oba navedeta drug drugega kot avtorja.

Z nekom, ki ima zelo veliko sledilcev, se lahko tudi dogovorite, da vašo sliko z navedbo avtorja objavi za plačilo, saj so cene običajno razmeroma nizke. Odziv je v veliki meri odvisen tudi od tega, kako lepa in zanimiva je vaša fotografija.

7. Komentiranje in všečkanje objav drugih

Če boste nekomu komentirali par objav in bo ta komentar iskren, vas bo ta oseba (razen če je top zvezdnik) slej kot prej začela slediti.

Izogibajte se komentarjev kot so: “Super fotka”, “Nice pic” … Če že komentirate, se potrudite in napišite resen komentar, ki bo vseboval vsaj dva stavka.

8. Promoviranje Instagram objav na Facebooku

Svoje objave na Instagramu objavite tudi na svojem Facebook profilu in v Facebook skupinah z isto tematiko kot na vaših fotografijah. Jaz svoje Instagram objave, ki so večinpoma na temo potovanj, objavljam v različnih slovenskih in tujih Facebook skupinah na temo potovanj.

9. Plačjivo Instagram oglaševanje

Pred časom je Instagram uvedel tudi možnost plačljivega oglaševanja, ki omogočajo, da vaše objave in profil vidi več oseb. Jaz sem to oglaševanje poizkusil samo enkrat in tako dobil sledilca za okoli 8 centov. Če bi zadevo še malo izpilil, bi verjetno prišel do enega sledilca za 4 cente ali celo manj. To pomeni, da bi me tisoč sledilcev stalo okoli 40 evrov.

Na začetku je to super način, da pridete do par tisoč sledilcev. Ko namreč dobite več sledilcev, vas bodo drugi bolj zagotovo sledili, saj je človekova miselnost taka, da če ima neki profil veliko sledilcev, mislimo, da je ta profil bolj kvaliteten, zanimiv, …

Zgotovo se mislim plačljivemu Instagram oglaševanju v prihodnosti še bolj posvetiti. Skoraj prepričan sem, da se da najti način, da se realnega sledilca dobi že za dva ali tri cente.

Nekateri zmotno mislijo, da so kupljeni sledilci vredni manj kot nekupljeni, a so tudi tisti sledilci, ki jih dobimo s pomočjo plačljivega oglaševanja, popolnoma normalne osebe, ki so morale klikniti gumb “Follow”.

A pazite, plačljivo Instagram oglaševanje, kot ga omenjam tukaj, je možno samo na poslovnih profilih.

10. Objave zgodb

Na Instagramu je zelo popularno tako imenovano objavljanje zgodb. To pomeni, da objavimo sliko ali video, ki je uporabnikom Instagrama vidno samo 24 ur, potem pa se izbriše.

Kot zgodbo lahko objavite video posnetek v živo, a se tudi ta uporabnikom Instagrama izbriše po le 24 urah.

Objava zgodb je zanimiva zato, ker se vašim sledilcem pojavijo na osnovni strani zgoraj. To pomeni, da so zelo izpostavljene in jih človek skoraj ne more spregledati.

11. Objava misli

Ljudje imamo radi razne misli. Misel lahko v grafični obliki, kot jo vidite spodaj na sliki, naredimo v raznih grafičnih programih.

Sam take slike objavljam na svojem Instagram (in tudi na Facebook) profilu takrat, ko nimam ideje, kaj objaviti. Običajno si na zalogo naredim več takih misli, kot jo vidite zgoraj in jih imam na zalogi za čase, ko mi zmanjka idej za Instagram ali Facebook objave. Če imate na Instagramu sledilce iz celega sveta, priporočam da misli objavljate v angleškem jeziku, da jih ne izgubite.

Sledite me na Instagramu

Če želite na svojem Instagram profilu dobiti čim več sledilcev, sledite mojemu profilu na https://www.instagram.com/tomazgorec. Zagotovo boste na osnovi mojih objav dobili veliko dobrih idej, ki jo boste lahko uporabili na svojem Instagram profilu in tako dobili več sledilcev.
Napišite komentar

Pridruži se nam
Spremljaj nas na Google +
Pošiljajte e-pošto kot profesionalci!
MailerLite Email Marketing for Small Business
Priporočamo
Te zanima delo na domu?
Iskalnik
Loading

Kako uspeti na Instagramu
5 (100%) 2 votes