Zakaj je kompresor tako uporaben doma in podjetju


Kompresor je kar nujen doma in v podjetju, ker je izjemno priročen za vse vrste del, ki so vezani na to, da se hitro na primer nekaj napolni ali izpiha. Kakovostni kompresorji so tukaj https://www.interdiskont.si/c/kompresorji/ in jih lahko naročite preko spleta na vašo lokacijo, kamor bodo varno prispeli najkasneje v treh delovnih dneh. Kvaliteten kompresor bo lahko napolnil pnevmatike v vseh vozilih, tako avtu, traktorju, kot na primer na kolesu. Polnite lahko tudi žoge, bazene, blazine in vse, kar se polni na zrak, še napihljive postelje. Druga funkcija, ki je uporabna pri kompresorju je pihanje zraka, zato nanj lahko montirate orodja na pritisk, pištole in podobno. Nenazadnje lahko tudi spihate računalnik pod pritiskom zraka, da bo čist.

Zmogljiv moderen kompresor na kolesih

Zmogljiv kompresor, ki ima kar 50 l prostornine je lahko zelo težak. Vendar ni težave, z lahkoto ga boste premikali tako, da ga vozite na kolesih kamorkoli v prostoru sli pod dvorišču. Izdelan je ergonomsko tako, da ga lahko primete za ročico, s katero ga premikate.

Ko ga boste izbirali poglejte, kakšno ima izhodno moč, pod katero napetostjo dela, koliko ima vrtljajev ter kolikšna je njegova sesalna vrednost. Pomembna je še izhodna zmogljivost in pa kakšen je njegov delovni tlak. S temi podatki boste vedeli, ali bodo vaša orodja delala na njem in ali je dovolj zmogljiv za to, kar ga potrebujete.

kompresor

Kaj dejansko kompresor je?

Kompresor je mehanska naprava, ki poveča tlak plina z zmanjšanjem njegove prostornine. Zračni kompresor je posebna vrsta plinskega kompresorja. Kompresorji so podobni črpalkam, saj oba povečata pritisk na tekočino in oba lahko prenašata tekočino skozi cev. Ker so plini stisljivi, kompresor zmanjša tudi prostornino plina. Tekočine so relativno nestisljive, medtem ko je nekatere mogoče stisniti, je glavno delovanje črpalke tlačenje in transport tekočin.

Številni kompresorji so lahko stopenjski, to pomeni, da se tekočina večkrat stisne v korakih ali stopnjah, da se poveča izpustni tlak. Pogosto je druga stopnja fizično manjša od primarne, da sprejme že stisnjen plin brez zmanjšanja njegovega tlaka. Vsaka stopnja dodatno stisne plin in zviša njegov tlak in tudi temperaturo (če se med hlajenjem med stopnjami ne uporablja).

Kako deluje?

Kompresor s pozitivnim premikom je sistem, ki stisne zrak s premikom mehanske povezave, ki zmanjša prostornino (ker se zmanjšanje prostornine zaradi bata v termodinamiki šteje za pozitivni premik bata).

Če povemo malo drugače je kompresor s pozitivnim premikom tisti, ki deluje tako, da vleče določeno količino plina iz svojega vstopa in nato prisili ta plin, da izstopi skozi izstop kompresorja. Povečanje tlaka plina je vsaj delno posledica tega, da ga kompresor črpa z masnim pretokom, ki ne more preiti skozi izstop pri nižjem tlaku in gostoti vstopa.

Kaj so batni kompresorji?

Batni kompresorji uporabljajo bate, ki jih poganja ročična gred. Lahko so stacionarni ali prenosni, enostopenjski ali večstopenjski in jih poganjajo elektromotorji ali motorji z notranjim zgorevanjem. Majhni batni kompresorji od 5 do 30 konjskih moči (KM) so običajno vgrajeni v avtomobile. Večje batne kompresorje z močjo več kot 1000 KM (750 kW) pogosto najdemo v velikih industrijskih in naftnih industrijah. Tlaki izpusta se lahko gibljejo od nizkega do zelo visokega tlaka (>18000 psi ali 180 MPa). V nekaterih aplikacijah, kot je kompresija zraka, naj bi bili več stopenjski kompresorji najučinkovitejši, ki so na voljo in so običajno večji ter dražji od primerljivih rotacijskih enot. Druga vrsta batnega kompresorja, ki se običajno uporablja v avtomobilskih klimatskih sistemih v kabinah, je kompresor s pregibno ploščo ali nihajno ploščo, ki uporablja bate, ki jih premika pregibna plošča, nameščena na gredi.

Kompresorji za gospodinjstvo, domače delavnice in manjše delovišče so običajno batni kompresorji z močjo 1½ KM ali manj s priloženim sprejemnim rezervoarjem.

Linearni kompresor lahko stisne široko paleto plinov, vključno s hladilnim sredstvom, vodikom in zemeljskim plinom. Zaradi tega ga uporabljajo v raznih panogah in je lahko zasnovan za širok razpon zmogljivosti, z različnimi velikostmi, številom jeklenk in praznjenjem jeklenk. Vendar pa ima večje izgube zaradi prostornine zračnosti in večji upor zaradi izpustnih in sesalnih ventilov. Tudi tehta več in ga je težko vzdrževati zaradi velikega števila gibljivih delov.

kompresor

Kaj je rotacijski kompresor?

Rotacijski vijačni kompresorji uporabljajo dva mrežna vrteča se spiralna vijaka s pozitivnim premikom, da potisnejo plin v manjši prostor. Ti se običajno uporabljajo za neprekinjeno delovanje v komercialnih in industrijskih aplikacijah. Lahko so stacionarni ali prenosni. Njihova uporaba je lahko od 3 konjske moči (2,2 kW) do več kot 1200 konjskih moči (890 kW) in od nizkega do zmerno visokega tlaka (>1200 psi ali 8,3 MPa).

Razvrstitve vijačnih kompresorjev se med drugim razlikujejo glede na stopnje, metode hlajenja in vrste pogona. Rotacijski vijačni kompresorji se komercialno proizvajajo v oljnih, vodnih in suhih različicah. Učinkovitost rotacijskih kompresorjev je odvisna od sušilnika zraka, izbira sušilnika zraka pa je vedno 1,5-kratna volumetrična dobava kompresorja.

Vijačni kompresorji imajo manj gibljivih komponent, večjo zmogljivost, manj tresljajev in prenapetosti, lahko delujejo pri spremenljivih hitrostih in imajo običajno večjo učinkovitost. Lahko si jih pogledate tukaj https://www.interdiskont.si. Majhne velikosti ali nizke hitrosti rotorja niso praktične zaradi puščanja, ki je posledica razmika med kompresijskimi votlinami ali vijaki in ohišjem kompresorja. Odvisne so od tolerance fine obdelave, da se izognejo velikim izgubam zaradi puščanja in so nagnjene k poškodbam, če se uporabljajo napačno ali so slabo servisirane.

Recent Posts