Zaslužek na internetu Izdelava spletnih strani 9 idej za delo na domu Nudim svetovanje Želiš imeti svoj blog? Mentorstvo - 100 % garancija
Oglasi
Delo na domu
Spletna stran Zaslužek na internetu vsebuje veliko koristnih informacij za tiste, ki jih zanima delo na domu.

Kako so se razvijala LED svetila

LED svetila

LED svetila, ki se kot tehnologija razvijajo že od zgodnje druge polovice dvajsetega stoletja, so trenutno na vrhuncu svoje popularnosti. V zadnjih letih so začela počasi, a vztrajno izpodrivati druge oblike svetil, ki so inferiorna tako glede na življensko dobo in na energijske izkoristke. Tadva faktorja se seštejeta v vsoto, ki za uporabnika pomeni bolj polno denarnico na dolgi rok, za okolje pa manj škodljivih snovi in manj porabe električne energije. Kvalitetna, raznolika LED svetila lahko dobite v spletni trgovini Ledorders.com.

LED razsvetljava z nami še ni prav dolgo. Začetki prvih LED svetil segajo v 60. leta 20. stoletja. Takrat so pionirji na področju razsvetljave razvili prve, drobne in precej enostavne LED diode, ki se po svoji svetilnosti in funkciji še zdaleč ne bi mogle primerjati z LED sijalkami, ki so v uporabi dandanes. Prve LED diode niso bile namenjenje zagotavljanju razsvetljave – uporabljale so se predvsem v obliki svetlobnih indikatorjev na najrazličnejših napravah. Sprva so bile vse diode enobarve, z napredkom tehnologije pa se je to seveda spremenilo. Mavrica LED svetil je postala veliko bolj pisana in tedaj so odkrili njihovo uporabnost na področjih oglaševanja (v obliki reklamnih napisov) in varnosti v prometu (v obliki elektronskih prometnih oznak).

Preden so LED svetila zažarela v vsem svojem energetsko učinkovitem sijaju, so se ljudje za razsvetljavo domov in cest najpogosteje posluževali fluorescentnih žarnic in klasičnih žarnic z žarilno nitko. Slednje ustvarjajo svetlobo s pomočjo že omenjene žarilne nitke, ki jo električna energija segreje do te mere, da nitka zažari. Tovrstne žarnice, čeprav so bile nekoč vrhunec tehnologije osvetljevanja, niso zelo energetsko učinkovite, saj se veliko energije namesto v svetlobo pretvori v toploto. Tudi njihova življenjska doba ni prav zelo dolga – povprečna žarnica z wolframovo žarilno nitko lahko sveti približno tisoč ur, že tako kratka življenjska doba pa se še skrajša, če luč pogosto prižigamo in ugašamo. Čeprav so zaradi svoje nizke cene še vedno priljubljene, se žarnice z žarilno nitko počasi umikajo iz svetilk širom sveta.

LED svetila

Kot pretvorniki energije so klasične žarnice izredno neučinkovite, saj, kot smo že omenili, se le nekaj odstotkov električne energije, ki jo žarnica prejme, pretvori v dejansko svetlobo. Vsa ostala energija žarnico zapusti v obliki toplote, kar ne le zmanjša energetsko učinkovitost svetila, temveč pomeni tudi nevarnost, če se žarnice po pomoti dotaknemo. Poraba energije samo za razsvetljavo je na globalni ravni astronomska. Ker je energetskih virov čedalje manj (sploh, ko je govora o neobnovljivih virih energije), je bilo v zadnjih letih potrebno poiskati druge načine zagotavljanja svetlobe, ki ne bi še dodatno praznili že tako nizkih energetskih zalog.

Iz precej skromnih začetkov so se sčasoma razvila »prava« LED svetila, ki so po energetski učinkovitosti in cenovni dostopnosti daleč prešla svoje predhodnike. Začetni strošek investicije v LED svetila je sicer nekoliko višji kot pri običajnih svetilih (LED sijalke stanejo malo več od navadnih žarnic, a ta razlika v ceni se z napredkom v tehnologiji seveda manjša), a dejstvo ostaja, da na dolgi rok LED razsvetljava prinaša precej velike finančne prihranke. LED svetilke so vsestranske – mogoče jih je uporabljati tako zunaj kot znotraj, tako v zaprtih kot odprtih prostorih, tako v majhnih kot v velikih sobah. LED sijalke, ki so najpogosteje uporabljene pri razsvetljavi v prostorih, oddajajo kombinacijo zelene, rdeče in modre barve.

LED svetila, kakršna poznamo danes, so tako precej drugačna od tistih prvih, ki so že takrat po svoje sprožila preobrat v načinu, kako razsvetljujemo svoje ceste in domove. Od klasičnih svetil, ki so danes najpogosteje v uporabi, se LED razsvetljava razlikuje predvsem v nizki ceni na dolgi rok in večji energetski učinkovitosti, ki vodi v večjo prijaznost okolju. Čeprav so že danes prednosti LED svetil velike in dobro znane, tehnologija ne stoji na mestu, temveč raste in se razvija in tako postaja še boljša in še cenejša. Tako bo prihodnost še svetlejša in še bolj zelena, vaša denarnica pa bolj polna. 
Napišite komentar

Pridruži se nam
Spremljaj nas na Google +
Pošiljajte e-pošto kot profesionalci!
MailerLite Email Marketing for Small Business
Priporočamo
Te zanima delo na domu?
Iskalnik
Loading

Kako so se razvijala LED svetila
3.7 (73.33%) 3 votes