Led trakovi so enostavni za namestitev


Led trakovi

Led trakovi so trakovi, ki imajo na eni strani samolepilni trak, na drugi pa bakreno podlago, na kateri so pričvrščene led diode. Zaradi samolepilnega traku so zelo enostavne za namestitev, lahko pa jih tudi zelo enostavno skrajšate.  Primerni so za montažo praktično povsod, v vsakem prostoru, glede na vaše želje pa si lahko izberete med različnimi barvnimi izvedbami in močmi svetlobe. Vsak led trak ima tudi svoj napajalnik, napajalniki pa so različnih moči, zato se je pred nakupom potrebno pozanimati kakšna moč je kompatibilna z vašo željo in dejanskim stanjem.

Razmislite kaj potrebujete, led trakovi pa delujejo na napetosti 12 V, hišna električna napetost je 230 V in v tem primeru boste potrebovali napajalnik, ki pretvori napetost 230 v na napetost 12 V. Lahko se odločite tudi za nakup močnejšega napajalnika, vedno pa morate pretvoriti napetost in za to boste potrebovali podatek, kolikšna je moč LED traku, kolikšna je dolžina v metrih, med seboj pomnožite in množite še s 1,15.

Za nakup močnejšega napajalnika se vedno lahko odločite, manj močan od dobljene vrednosti, ki ste jo dobili po tem preračunu pa ne sme biti. Napajalnik lahko priključite direktno v vtikač in ga na ta način prižigate in ugašate, lahko pa uporabljate tudi daljinec, kar je bolj prefinjena oblika. Led trakovi so tako še bolj sodobni in moderni. Preverite tudi površino, kamor želite namestiti led trak, saj mora le ta biti suha, ravna in gladka, če ne, se vam bo sam odlepil. Če nimate na voljo takšne površine se lahko odločite za nakup alu profila, s tem boste tudi zmanjšali bleščavost, videz bo še bolj opazen. Če želite obliko ravnega traku popestriti lahko kupite razne priključke in konektorje, s katerimi lahko ustvarjate različne oblike in dizajne. Izbirati je možno med različnimi barvami, od bele do raznih vijoličnih, modrih, zelenih, rdečih ali pa takšnih, ki spreminjajo barvo, odvisno od tega, kaj želite z njimi pridobiti.  Led trakovi se med seboj razlikujejo tudi po tem, kako močno svetijo in po številu led diod. Število led diod se giblje od 30 do 120 diod na meter traku.

led trakovi

Pri večjem številu diod je svetloba močnejša in svetlejša, pri manjšem številu diod je svetloba tudi bolj točkasta, medtem ko je pri večjem številu bolj enakomerna in intenzivna. Takšni trakovi z manj diodami so primerni predvsem za osvetlitev različnih delov pohištva ali določenega dela prostora, tisti z velikim številom diod pa so primerni za prostor, kjer želimo, da led trakovi ustvarijo močno svetlobo, na primer v delavnici, delovnem prostoru ali na kuhinjskem pultu. Glede na barvo za osvetlitev pa boste našli toplo belo barvo, ki ima rumenkast pridih in je najbolj podobna svetlobi, ki jo proizvajajo navadne žarnice. Primerna je za osvetlitev doma, za kuhinjo, dnevno sobo, spalnico, skratka za prostore, kjer ne potrebujete zelo intenzivne osvetlitve. V kuhinji lahko prostor osvetlite s toplo belo barvo, na kuhinjski pult pa namestite trak z močnejšo svetlobo. Za uporabo v pisarni, poslovnih prostorih in različnih izložbah je primerna dnevna bela svetloba, ki ima le malenkost rumenega pridiha in je močnejša od tople bele barve. Led trakovi z najmočnejšo močjo osvetlitve pa so nevtralne bele barve in so primerni predvsem za prostore, kjer potrebujete  intenzivno svetlobo, kot so različne delovne površine in prostori. Z uporabo led trakov lahko zelo popestrite različne prostore ali poudarite detajle pohištva in opreme. Lahko jih uporabite na primer za osvetlitev stopnišča, ki bo na ta način pridobil resnično graciozni videz.

Namestite jih lahko tudi v garderobno omaro ali na polico v omari, za rob postelje ali nočne omarice in s tem optično povečate prostor in ustvarite detajle, ki bodo poudarili določen element v prostoru. Led trakovi pa so zelo uporabni tudi za razsvetlitev terase ali avtomobilskega nadstreška, saj tako ustvarite dodatno svetlobo ali pa pričarate romantično vzdušje s svetlobnimi kreacijami. Predvsem za zunanjo uporabo uporabite trakove z nevtralno belo barvo, ki ne privabljajo mrčesa. Tople barve pa lahko uporabite tako, da jih namestite za robom ogledala v kopalnici ali v hodniku, če ga imate in s tem naredite prostor eleganten s pridihom luksuza.  Uporabni pa so tudi za osvetlitev slik in ostalih dekorativnih predmetov, ki jih želite poudariti v nekem prostoru.  Led trakovi pa zahtevajo tudi pripravo pred samo namestitvijo, čeprav je le ta zelo enostavna. Najprej razmislite kam želite namestiti led trak, izmerite površino, preverite podlago, če je ustrezna. V primeru, da podlaga ni ravna in gladka razmislite o namestitvi alu profilov, razmislite tudi, kaj želite ustvariti v prostoru, kakšna svetloba je primerna, ali je potrebna namestitev posebne oblike, morda potrebujete okroglo osvetlitev itd., skratka vedeti morate, kakšne so možnosti in kakšne so vaše želje in na podlagi tega se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval glede na podatke, ki mu jih boste posredovali. Z led trakovi je zagotovo mogoče vsak prostor narediti poseben in unikaten, rešitev pa je enostavna, varčna in dostopna za vsakogar.

Recent Posts