Katero je najboljše spletno gostovanje za vas?


Za začetku moram priznati, da sem vas z naslovom malenkost zavedel. 🙂 Sorry. Če bi vedel, kaj točno potrebujete in za kakšen namen, bi vam lahko dal točen odgovor, tako pa vam lahko pomagam priti do odgovora, katero je najbolj ustrezno gostovanje spletnih strani za vas. Preden se dokončno odločite za svojega ponudnika, lahko spodaj preverite, na kaj morate biti pozorni.

Storitvi zakupa strežnika pravimo spletno gostovanje. Z zakupom dobimo določeno kapaciteto diskovnega prostora, delovnega pomnilnika in določeno zmogljivost procesorja ter ostalih komponent. V zakup je vključena tudi ustrezna programska oprema ter različne storitve. Oddaljeni strežnik deluje 24 ur na dan (oz. naj bi deloval) in tako zagotavlja nemoten dostop do gostujočih spletnih mest. Gre za nujno storitev, saj poleg spletne domene prav vsako spletišče potrebuje hitro in kvalitetno spletno gostovanje. Nenazadnje strežnik vpliva na hitrost nalaganja spletne strani. Ponudnikov gostovanja je ogromno, zato imamo zelo veliko izbiro.

Potrebujete hitro in kvalitetno spletno gostovanje, z dobrim uptime-om ter odzivno podporo?
M: 041 225 685
E: info@dominatus.si

Spletno gostovanje

Kakšno spletno gostovanje potrebujemo?

Na splošno spletno gostovanje delimo na naslednje oblike:

  • Shared hosting (deljeno gostovanje) je daleč najbolj razširjena oblika spletnega gostovanja. Namenjeno je posamezniku ali podjetju, ki namerava spletno stran samostojno postaviti neposredno pri ponudniku spletnega gostovanja. Kot že ime pove, si več naročnikov deli en strežnik. Zmogljivost paketa določa kolikšen delež kapacitete in zmogljivosti CPU pripada kateremu naročniku.
  • VPS hosting je spletno gostovanje, ki je namenjeno naprednim uporabnikom, ki imajo potrebo po samostojnim prilagoditvam in nadgradnjam na strežniku. Ob zakupu naročnik dobi navidezni zasebni strežnik (Virtual Private Server). Ker naročnik sam skrbi za strežnik, mora imeti ustrezno znanje s področja administracije strežnikov.
  • Reseller hosting (poslovno gostovanje) je prav tako zelo razširjeno. Namenjeno je podjetjem, katerih dejavnost je povezana z računalniškimi in informacijskimi storitvami. Takšno podjetje zakupi večjo kapaciteto in zmogljivost gostovanja, katero potem razdeli na več manjših paketov in jih prodaja svojim strankam.
  • Cloud hosting (oblačno gostovanje) predstavlja nadgradnjo VPS gostovanja. Več posameznih računalniških sistemov je povezanih v samostojen sistem. Takšen način omogoča največjo zanesljivost in učinkovitejšo porazdelitev strežniških kapacitet, kar zagotavlja dobro uporabniško izkušnjo. Cloud spletno gostovanje je namenjeno hitro rastočim spletnim mestom in velikim spletnim trgovinam.

Na kaj moramo biti pozorni?

Po tem, ko se odločimo za določen tip spletnega gostovanja, se moramo odločiti še za določen paket. Zmogljivost paketa določa ceno, zato je dobro vedeti, kaj pomenijo kateri podatki in kateri so za nas pomembni.

Podprte tehnologije – Da bo spletno mesto delovalo, mora strežnik podpirati tehnologije, s katerimi je le-to izdelano. Spletna mesta, ki so izdelana na primer v tehnologijah .NET ali Python, ne bodo delovala na strežnikih , ki podpirajo le PHP.

Količina prometa – Spletno gostovanje ima lahko omejitev mesečnega prometa, torej količine podatkov, ki jih prenesemo s spletne strani. Omejitve najdemo pri cenejših paketih, namenjenim preprostim spletnim stranem. Takšen paket zagotovo ni primeren za neko spletno trgovino z veliko obiska. Prepričajte se, da imate na voljo neomejeno količino prometa!

Število poddomen – Nosilni domeni lahko dodajamo poddomene in »addon« domene. To nam pride v poštev, ko želimo imeti več spletnih strani. Prav tako je poddomena lahko rešitev za obsežna spletna mesta, ki vključujejo več dejavnosti.

Število e-poštnih računov – Poleg spletne strani želimo pogosto imeti še različne e-poštne račune in predale, število teh pa je lahko omejeno. Za podjetja z več zaposlenimi gotovo ne pride v poštev paket gostovanja, ki nudi le nekaj e-poštnih računov.

Podatkovne baze – Za spletno gostovanje je pomembna podatkovna baza, saj mora vsaka spletna stran nekje hraniti podatke. Velikokrat je ena baza premalo, zato je dobro preveriti, koliko podatkovnih baz lahko ustvarimo. Najcenejši paketi ponavadi podatkovnih baz niti ne vključujejo, saj so namenjeni preprostim stranem, kjer je vsebina statična, shranjena v datotekah spletne strani.

Shramba in pomnilnik – Pomembna podatka sta tudi vrsta in kapaciteta diska ter količina RAM-a. Veliko paketov vključuje neomejeno kapaciteto shrambe. Bolj kot kapaciteta pa je pomembna vrsta diska. Za razliko od navadnih diskov so SSD pogoni zanesljivejši, hitrejši, a poledično tudi dražji. RAM služi obdelavi podatkov in tako določa, kako hitro se bo naložilo spletno mesto.

Ali ste vedeli: SSD gostovanje je lahko tudi do trikrat hitrejše kot klasično gostovanje z navadnimi diski.

Varnost in varnostne kopije – Varnost povezujemo z mehanizmi za preprečevanje SPAM-a in možnosti vdora. Tudi SSL certifikat je del varnosti, saj omogoča varno povezavo. Nekateri ponudniki gostovanja nudijo tudi avtomatizirano izdelavo varnostnih kopij. Varnostno kopiranje je storitev, ki se dodatno obračuna, a nam velikokrat prihrani čas, ko gre kaj narobe.

Število FTP dostopov – FTP dostop nam omogoča dostop do strežnika preko programov, kot so na primer FileZilla, SmartFTP, CuteFTP itd. Če bo spletno mesto spreminjalo več ljudi in želimo vsakemu zagotoviti svoj dostop, moramo paziti na število dostopnih računov, ki jih lahko ustvarimo.

Zanesljivost delovanja – Pri vsakem ponudniku spletnega gostovanja kdaj pride do nedelovanja strežnika, zato moramo pri izbiri ponudnika biti pozorni na »uptime«. To je podatek, ki nam pove, koliko časa dnevno bo naša spletna stran zares dosegljiva.  Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja pazite, kaj je vključeno v uptime (velika razlika je med tem, ali gre za delovanje strežnika ali pa dejansko dosegljivost spletnega mesta) in naj ima uptime vsaj 98 %.

Nadzorna plošča – Spletno gostovanje vključuje tudi programsko opremo, s katero upravljamo strežnik. Programski opremi pravimo nadzorna plošča. Nadzorne plošče se med seboj razlikujejo in v kolikor želimo imeti točno določeno, je to lahko pomemben podatek.

Tehnična podpora – Ko potrebujemo določene informacije ali pomoč, je pomembna tudi tehnična podpora in njena dosegljivost. Nekateri ponudniki so namreč hitro odzivni in vedno na voljo, spet drugi pa so nam na voljo le znotraj delovnega časa. Hitra in odzivna podpora je ključna pri reševanju težav!

Tehnična podpora

Ko se odločamo za spletno gostovanje, moramo vedeti, kako obsežno bo spletno mesto in koliko se nameravamo razširiti. Če imamo večjo količino datotek oz. gre za večje datoteke (slike, video posnetki, zvok, pdf) bomo potrebovali več diskovnega prostora. V primeru večjih CMS-jev z več nameščenimi vtičniki pa bo prav prišla tudi večja kapaciteta RAM-a in zmogljivost procesorja. Pri manjši zmogljivosti virov bo spletno mesto namreč delalo počasneje.

Potrebujete hitro in kvalitetno spletno gostovanje, z dobrim uptime-om ter odzivno podporo?
M: 041 225 685
E: info@dominatus.si

Kaj pa brezplačno spletno gostovanje?

Pri nekaterih ponudnikih imamo na voljo tudi brezplačno spletno gostovanje, vendar tu veljajo določene omejitve:

  • shramba je zelo majhna – za zelo veliko spletno mesto lahko celo premajhna,
  • količina spletnega prometa je zelo omejena,
  • nimamo nobenih zagotovil o nemotenem delovanju (uptime) in podpori,
  • veliko ponudnikov prikazuje tekstovne ali druge vrste oglasov.

Zaradi teh omejitev je za vsako resno spletišče brezplačno spletno gostovanje neprimerno! Lahko pa ga uporabljamo za pisanje bloga, izobraževanje in eksperimentalne namene.

Zaključek: Katerega ponudnika za spletno gostovanje izbrati?

Na trgu je zelo velika izbira ponudnikov spletnega gostovanja. Če naštejemo le nekaj najbolj znanih: NeoServ, Domovanje, Domenca, Hostko, Webicom, Si-Shell itd. Seveda pa za spletno gostovanje lahko izberemo tudi kakšnega tujega ponudnika, na primer: AwardSpace, GoDaddy, Hostgator itd. Ponudba, ki jo dobimo dobimo v obliki paketov gostovanja, se lahko zelo razlikuje, zato moramo vedeti, katero spletno gostovanje je za nas primerno in nam omogoča rast.

Ponudniki gostovanj

Nekatera podjetja pa za spletno gostovanje poskrbijo v sklopu izdelave spletne strani pri njih, zato vam ni treba skrbeti za izbiro ustreznega ponudnika in ostale neprijetnosti. V podjetju Dominatus nudimo hitro in kvalitetno spletno gostovanje pri nas izdelanih spletišč. Če spletne strani še nimate izdelane, velja premisliti tudi to možnost.

Recent Posts