Google analitika: namestitev na WordPress


google analitika

Google analitika je najbolj razširjena rešitev, ki se je lastniki spletnih strani poslužujejo za beleženje statistike obiska določenega spletnega mesta. To v praksi pomeni, da je Google analitika odgovorna za beleženje obiskov, interakcije obiskovalcev s samo spletno stranjo, pa tudi za merjenje konverzij, časa obiska, merjenje najbolj obiskanih strani, merjenje toka vedenja uporabnikov na strani in podobno. Gre za izjemno kvalitetno orodje z ogromno funkcijami, ki vam bodo pomagale, da boste lahko do potankosti analizirali obisk določene spletne strani in na podlagi teh ugotovitev prilagodili vašo spletno stran, da bo kar najbolje služila svojemu namenu.

1. Korak: Odprtje Google analytics uporabniškega računa:

a.)   Na povezavi https://analytics.google.com/analytics/web/ se vpišite z obstoječim Googlovim uporabniškim računom. V kolikor Google računa še nimate, ga lahko ustvarite na tej povezavi https://support.google.com/mail/answer/56256?hl=sl. Brez računa Google analitika nikakor ne bo delovala.

b.)   Ko ste uspešno ustvarili nov račun za Google analitiko, se vpišite in prikazal se vam bo domači zaslon. Sedaj morate ustvariti račun za vašo spletno stran, kar naredite s klikom na gumb “Skrbnik” v spodnjem levem kotu (kot prikazuje slika spodaj). Nato kliknite na gumb “Ustvari račun” (kot prikazuje slika spodaj).

c.)   Odpre se vam stran, na kateri morate izpolniti podatke, ki so vezane na vašo spletno stran (ime računa, ime spletnega mesta, URL spletnega mesta, izberite kategorijo vaše spletne strani, časovni pas). Nato nastavite, kako želite, da Google uporablja pridobljene podatke. Na spodnji sliki lahko vidite priporočene nastavitve.

d.)    Ko ste izpolnili vse potrebne podatke, kliknite na gumb »Pridobite ID za sledenje«. Google analitika se bo tako lahko v naslednjem koraku namestila na vašo spletno stran.

e.)   V naslednjem koraku se morate strinjati s pogoji storitve Google analytics. To naredite tako, da s kljukico označite obe za to namenjeni polji in kliknite na gumb »Sprejmem«. S pogoji se morate strinjati, saj v nasprotnem primeru njihovih storitev ne boste morali uporabljati.

f.)   Sistem vas bo nato preusmeril na naslednjo stran, kjer se nahajajo podatki za sledenje. Na tej strani lahko pridobite »ID za sledenje« in »gtag.js« sledilno kodo (kot prikazuje slika spodaj). Katero od njiju boste potrebovali, je odvisno od tega, kateri način vnosa boste izbrali. V nadaljevanju bomo predstavili dva, ki sta zelo enostavna in učinkovita.

Google analitika – PRVA MOŽNOST:

 

Točka 1.: Namestitev All in One SEO vtičnika na WordPress spletno stran

g.)   V vaši WordPress spletni strani v meniju kliknite »Vtičniki«

h.)   Pri vrhu strani kliknite na gumb »Dodaj«

i.)   V iskalnik vpišite »All in One SEO«

j.)   Pojavijo se vam zadetki. Kliknite na gumb »Namesti zdaj« v prvem zadetku z imenom »All in One SEO Pack«. Vtičnik se bo avtomatsko namestil.

k.)   Ko bo vtičnik uspešno nameščen, vas bo sistem o tem obvestil, pojavil pa se vam bo tudi gumb »Aktiviraj«. Kliknite gumb aktiviraj in počakajte, da sistem avtomatsko aktivira vtičnik. Ko ste to opravili, je namestitev uspešno zaključena.

 

Točka 2.: Vpis sledilne kode v All in One vtičnik

l.)   V meniju na desni strani poiščite »All in One SEO« in kliknite na splošne nastavitve, kot to lahko vidite na spodnji sliki.

m.)   Poiščite polje »Googlov Analytics ID: « in vanj vpišite vašo ID kodo za sledenje (koda 1 – na sliki), ki jo boste našli na vašem Google analytics računu. (glej korak 1., točka f.)

n.)   Ko boste vpisali ID kodo za sledenje, boste čisto spodaj na strani lahko našli gumb »Posodobi možnosti«. Ko bodo spremembe uspešno shranjenje, se bodo podatki o obisku in statistiki vaše spletne strani pričeli prenašati v Google analitiko. Zavedajte se, da lahko traja nekaj časa preden bodo podatki vidni, prav tako pa vedite, da podatkov za nazaj ne bo mogoče prikazati, ker do sedaj ni bilo na strani kode za sledenje.

 

Google analitika – DRUGA MOŽNOST

 

Točka 1.: Vpis sledilne kode direktno v kodo spletne strani

o.)   Ko se vpišete v svojo WordPress spletno stran v meniju desno kliknite na »Videz« in nato »Urejevalnik«.

p.)   Na desni strani izberite »Glava teme« .

r.)   Istočasno pritisnite tipki CTRL in F, da se vam odpre okence za iskanje po besedilu. Vpišite </head>, da vas iskalnik odpelje na pravo mesto v kodi vaše spletne strani.

s.)   Nato se ponovno odpravite na svoj Google analytics račun in kopirajte kodo (koda 2 – na sliki) vašega spletnega mesta »gtag.js« (glej korak 1., točka f.).

t.)   Kodo, ki ste jo v prejšnjem koraku kopirali, sedaj prilepite pred oznako </head> v kodi.

u.)   Spodaj kliknite na gumb »Posodobi datoteko«. Posledica tega bo ta, da sistem shrani spremembe in s tem bo namestitev dokončana.

v.)   Zavedajte se, da lahko traja nekaj časa preden bodo podatki vidni, prav tako pa vedite, da podatkov za nazaj ne bo mogoče prikazati, ker do sedaj ni bilo na strani kode za sledenje.

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj je Google analitika zelo priporočljiva?

Če boste imeli na svoji spletni strani nameščeno Google analitiko, vam bo to omogočilo merjenje številnih statističnih podatkov o obisku vaše spletne strani. Google analitika vam bo v glavnem sporočila koliko obiska je imela določena spletna stran, koliko časa so se obiskovalci zadržali na vaši spletni strani, katere podstrani so si najpogosteje ogledovali itd. - seveda pa ponuja še številne druge statistične podatke o obiskanosti vaše spletne strani.

Ali je Google analitika brezplačna?

Da, Google analitika je povsem brezplačna, tako da si jo lahko namestite kadarkoli želite. Glede na to, koliko uporabnih informacij Google analitika ponuja je morda kar malo čudno, da je brezplačna, toda tako je in zato smo lahko hvaležni.

Kaj vse beleži Google analitika?

Beleži čas obiska, količino obiska vaše spletne strani, obiskanost podstrani, tok vedenja, stopnjo zapustitev podstrani itd. - Google analitika zares ponuja nešteto informacij, ki vam lahko pridejo prav pri analizi in načrtovanju aktivnosti na vašem projektu.

Za katere spletne strani je namenjena Google analitika?

Za praktično vse. Google analitik kodo lahko namestite na praktično vse spletne stran, na katerih bi želeli beležiti obisk. V kolikor sami niste prepričani kako na spletno stran namestiti kodo za sledenje, bo najbolje, da le to posredujete vašemu razvijalcu, da jo on postavi na vašo spletno stran.

Recent Posts