Ne odloči se za podjetništvo


podjetništvo - Klavdija Herga

Ko se ti uresničijo sanje

Moralo se je zgoditi. Treščila sem, kot porcelan na ploščice. Včeraj na seminarju od Tomaža Gorca na predstavitvi knjige od Renate Keković, V iskanju ljubezni. Ste si kdaj nekaj res močno želeli in ko sem vam je želja uresničila, vam je bilo žal, da se je? Meni zadnje dni je.

Kot naivni bambi sem verjela, da je podjetništvo nekaj kar bom upravljala z levo roko. Na seminarju je bila tudi Petra Škarja. Tisti, ki je še ne poznate, napisala je kar nekaj knjižnih uspešnic in sama jo zelo spoštujem. Razložila nam je, kako do nje hodijo ljudje, ki napišejo knjigo in so sveto prepričani, da se bo sama prodajala. Tudi sama sem tako razmišljala, ne samo za svojo knjigo ampak tudi za svoje storitve. Če sami razmišljate podobno je čas, da se spustite na realna tla. Še preden se razbijete po tleh kot porcelan, tako kot sem se jaz.

V podjetništvu je promocija še kako pomembna. Je ključ do uspeha. Tomaž nam je na seminarju preprosto razložil načine osnovnega oglaševanja na Socialnih omrežjih. Facebook, Instagram, Youtube. Na kaj biti pozoren. Kako dobiti nove sledilce. Kakšna je razlika med osebnim in poslovnim profilom na Facebooku in Instagramu. Kako iz osebnega profila prenesti svoje prijatelje na poslovni profil. Zakaj je velik doprinos imeti svojo interesno skupino na Facebooku, ki jo lahko zelo uspešno povežeš s svojim poslom. 

Sama sem se vedno branila dodatnih prijateljev na Facebook-u, ampak v poslu je še kako pomembno, da imaš veliko sledilcev (na vseh socialnih kanalih) saj ti lahko prinesejo dodaten zaslužek, če se odločiš promovirat druga podjetja ali podjetnike.  Pa tudi doseg tvojih objav je malo večji.

Ogromno nas je, ki se sploh ne zavedamo moči zaslužka na internetu. Če smo pripravljeni spustiti ego in slediti strokovnjakom na tem področju, kar Tomaž Gorec vsekakor je, ima prav vsak izmed nas možnost zaslužiti vsaj minimalno plačo na mesec.

Sama sem si za mesec april postavila nov cilj. In sicer, moj fokus ne bo na prodaji mojih storitev temveč na iskanju novih sledilcev. Če prav razumem psihologijo oglaševanja,  je to temelj samega marketinga na socialnih omrežjih.

Od Tomaža sem v dar dobila tudi knjigo Priročnik za pisanje oglasov od avtorja Josepha Sugarmana. Kar nekaj mesecev se je na njej nabiral prah, pred nekaj dnevi sem pa jo le vzela v roke in se odločila, da jo preberem, ter uporabim nasvete od najboljših. Že na začetku branja sem ugotovila, da je moj cilj pisanja, ki ga želim doseči napačen. Avtor izpostavi, da je bistvo pisanja to, da osebe, katerim je oglas namenjen, le-tega preberejo do konca. Sama sem s pisanjem ciljala že na prodajo.

Vsekakor me čaka ogromno učenja in odločila sem se, da svojo strast pisanja uporabim tudi pri pisanju oglasnih sporočil. Preboja ne bom doživela čez noč ampak vaja dela mojstra. Trening, trening in še enkrat trening je tisti, ki iz vajenca naredi mojstra. Kdo ve, mogoče pa nekega dne še poučujem podjetnike, kako napisat dobro objavo oziroma oglas.

Sama sem šla kar takoj v akcijo. Poslušala intuicijo in napisala svoje izkušnje glede seminarja. Vedno več je podjetnikov in vsekakor sem zato, da spodbujamo drug drugega, ter si podelimo znanje in izkušnje, ki jih imamo.

Cel vikend sem tudi razmišljala o svoji prvi Facebook interesni skupini in danes zjutraj sem po moji jutranji rutini, le dobila čudovito idejo. Zdaj kako zelo je ta ideja čudovita bo seveda pokazal čas. Ogromno posameznikov se zaplete pri svojih idejah. Vsekakor čudovito, da jih imamo ampak ni nujno, da je naša ideja tako krasna, kot mi na začetku mislimo, da je. V poslu se marsikdo opeče ravno zaradi tega, ker tako sveto verjame v svoj produkt v svojo storitev, da mu je seveda preveč in izpod njegove časti, da bi idejo preden se spusti v resen posel, preveril na trgu. In jaz sem ena izmed tistih, ki gre skoraj vedno na vse ali nič. Včasih dobim, drugič izgubim. Trenutno sem v situaciji, ko imam 50% – 50% možnosti, da uspem ali pogrnem na celi črti. Lahko odpremo stavo na moj račun. Se šalim.

Seveda bom do  konca izida ostala pozitivna in se lotila vseh ciljev, ki me lahko pripeljejo do prvih strank. Odločila sem se, da en mesec delam popolnoma brezplačno. Poslala bom ponudbe za predavanja, se resno lotila oglaševanja na socialnih profilih, redno bom objavljala na mojem YouTube kanalu. Cilj tega je, da me ljudje spoznajo. Svoji ciljni publiki želim predstaviti sebe, kdo sploh sem, kako razmišljam, v kaj verjamem, kaj so moje vrednote. In, če mi uspe doseči ta cilj in se vsaj malo približati moji ciljni publiki, imam možnosti za preboj.

V sklopu seminarja je svojo knjigo z naslovom V iskanju ljubezni predstavila tudi Renata Keković. Z nami je podelila svojo bolečo partnersko izkušnjo. V razmerju je bila s fantom, ki jo je pretepal. En večer je komaj ušla smrti. Verjamem, da je knjiga velik doprinos, saj je nasilje ena izmed tem o katerih ljudje še vedno neradi govorimo. In svet vsekakor potrebuje pogumne ljudi, kot je Renata. Žal živimo v svetu, kjer nasilje še vedno toleriramo in ravno osebe, ki si upamo o teh bolečih temah govoriti, to spreminjamo.

Recent Posts