Parketi


parketi

Ko stopimo v neko hišo ali stanovanje, se najprej zagledamo v tla, oziroma kakšna talna obloga jih krasi. Ali so to ploščice, parket, laminat ali kakšen drug material. Parketi veljajo za najbolj popularno vrsto talnih oblog, saj dajo domu pridih narave in domačnosti. Narejeni so iz lesa, ponavadi iz tistega najbolj kakovostnega. Seveda morajo biti tla iz dobrega materiala, saj jih s svojo hojo po njem hitro uničimo, še posebej ženske s čevlji z visoko peto. Ko boste za svoje bivališče iskali nova tla in se odločali med parketi, le glejte, kaj se boste odločili. Omislite si kakovosten parket, tak, ki vam bo trajal še dolga leta in ga ne boste rabili več menjati, saj bo praktično neuničljiv.

Parketi so primerni v vseh bivalnih prostorih. Lahko so namesto keramičnih ploščic v kuhinji, namesto laminata v sobah, skratka kjerkoli v stanovanju se dobro znajdejo. Še vedno pa se uporabljajo tudi pri namestitvi talnih oblog v gostilnah, hotelih, šolah in drugih javnih ustanovah, kjer se pričakuje, da se bo dnevno veliko ljudi sprehajalo. Verjetno zato, ker so zelo odporni proti velikim obremenitvam in so praktično neuničljivi. Če ste si zaželeli talno gretje, pa ne veste, katero talno oblogo lahko uporabite, vam povemo, da so za to primerni tudi parketi.

V Sloveniji so najbolj poznani in najbolj uporabljeni klasični parketi. Postopek polaganja je dolgotrajen, saj zahteva veliko dela, kot naprimer brušenje, lakiranje in sušenje. Vgrajuje se jih z lepljenjem, lahko se tudi poigramo s sestavljanjem različnih vzorcev. Največkrat boste v hišah videli parket sestavljen v ribjo kost. To je bilo včasih zelo popularno in je še danes. Za tiste, ki se vam ne da ukvarjati z obdelovanjem lesa, preden parket položite, lahko kupite gotovi parket. Polaganje je zelo enostavno. Gre za nekakšno suhomontažno spajanje desk s klik sistemom. Tudi ti parketi se lahko polagajo po želji v različne vzorce. Gotovi parketi se najbolj uporabljajo za tla s talnim gretjem, saj so zaradi večplastne strukture najbolj uporabni.

 Ko se nam parket znuca, ga lahko obnovimo in mu s tem povrnemo začetno lepoto in sijaj. Seveda pa ga moramo tudi znati vzdrževati. Paziti moramo s kakšnimi čistili ga čistimo, saj niso vsa čistila prava, nekatera so lahko preveč agresivna za les. Če želimo, da se nam tla lepo svetijo, ga premažemo s posebnim lakom, s katerim ga tudi zaščitimo. Za parket je treba lepo skrbeti, če želimo, da bo dolgo obstojen.

Če v spletni iskalnik vtipkate parketi, vam bo pokazalo ogromno zadetkov. Če pa boste vtipkali najboljši ponudniki gotovih parketov v Sloveniji, se bo izbira zmanjšala. Eno izmed podjetij, med katerimi lahko izbirate je podjetje Floor Experts, ki vam lahko ponudi preko 400 različnih vrst gotovih parketov. Pri njih izdelujejo parkete različni barv in površinskih obdelav. Uporabljajo kakovosten les, kot je naprimer hrast, bor, jesen in druge.

Da se zagotovi kar najbolj kakovosten parket, je poleg izbire lesa potrebno upoštevati še druga opozorila. Naprimer, prostori, kjer se polaga talna obloga, morajo biti zaprti. Po zaključku polaganja, se ne sme po tleh hoditi ali jih kakorkoli drugače obremenjevati vsaj 24 ur če ne več. Treba je zagotoviti, da v prostor ne vstopi dodatna vlaga. V prostoru mora biti 15- 25 stopinj celzija. Prostor ne sme biti prašen ali kako drugače izpostavljen zunanjim dejavnikom, kot je prepih ali premočno sonce. Lak se lahko nanaša v razmaku največ 48 ur, lakirane površine pa se lahko uporabi za hojo v 48 urah, za druge večje obremenitve pa v 7 dneh. V tem času poskrbimo, da kakorkoli ne poškodujemo parketa. Ko izvajalec dovoli, da se parket lahko prosto uporablja, se moramo zavedati, da ga moramo ustrezno vzdrževati. Če se nam polije kakršnakoli tekočina, je pomembno, da jo takoj obrišemo. Trdovratne madeže ne odstranjujemo z drgnjenjem z neznanim čistilom, ampak se o tem posvetujemo z osebo, ki nam je parket prodala. Prav tako ne smemo uporabiti vodnega sesalnika, saj lahko nastanejo poškodbe, kot je naprimer nabrekanje lesa. Pomembno je, da se v prostoru, kjer je parket vzdržuje stalna temperatura nekje 20 stopinj, relativna zračna vlažnost pa naj bo nekje 50%. Za vsakodnevno vzdrževanje in čiščenje uporabljajte čistila in naprave, ki vam jih priporoča prodajalec.

Parketi so lahko zelo dragi, zato se pred nakupom pozanimajte, kateri ponudnik vam lahko da največ, za najmanj denarja. Ko se boste odločali, imejte v mislih tudi to, da je za parket vredno odšteti nekaj več denarja, sploh če je izdelan iz kakovostnega lesa, kot je hrast, oreh ali jesen. Parketi se odlično podajo h katerikoli opremi, naj je to starinska ali pa moderna oprema, ta talna obloga paše k vsemu. Kombiniramo jo lahko celo s kamnom ali steklom. Še en razlog več, zakaj je odločitev za parket najboljša, ko si zaželite spremeniti obleko vaših tal v kateremkoli prostoru v vašem domu.

 

 

 

 

 

 

Zadnji prispevki