Parketi za dom, poln topline


Parketi

Vsi si želimo, da bi naš dom bil lepo, estetsko in prijetno urejen. To seveda lahko dosežemo z izbiro k ustreznega pohištva in dekorativnih izdelkov, vendar pa bodo le ti bolj malo pomagali brez izbire ustreznega in kvalitetnega parketa. Parketi se razlikujejo glede na vrsto lesa, barvo, trpežnost in kakovost.

Parketi so na voljo v različnih vrstah

Zelo pogosta izbira v slovenskih domovih je klasični masivni parket. Klasični parketi so izredno odporni in obstojni, njihova življenjska doba pa je zelo visoka. Klasični parket Floor Experts je narejen iz različnih vrst dreves, vzorci so zato lahko precej homogeni ali pa živahni, na voljo pa je tudi v številnih barvah. Klasični parket je tudi odličen toplotni izolator. Njegova slabost je ta, da je postopek polaganja tovrstnega parketa precej dolgotrajen. Da zagotovimo obljubljeno dolgotrajnost klasičnega parketa, moramo zanj ustrezno skrbeti, ga brusiti in lakirati.

Vedno pogostejši so tudi gotovi parketi, saj so navadno vrhunsko izdelani, izredno odporni na udarce, povsem enostavni za vzdrževanje, zelo obstojna pa je tudi njihova barva. Tovrsten parket je tovarniško obdelan in je posledično takoj pripravljen na polaganje. Visoka odpornost parketa je posledica mnogih nanosov laka. Splošno ločimo dvoslojni in troslojni parket. Parket, ki je gotov, se lahko lepi na podlago ali pa tudi polaga plavajoče. Primeren je za vse prostore.

Cenovno precej ugodna možnost je lamelni parket, ki sestoji iz večjega števila manjših lamel. Precej enostavno je tudi njegovo vzdrževanje in obnavljanje ter je posledično precej pogosta izbira lastnikov domov. Lamelni parketi so popularni tudi zaradi zanimivih mozaičnih vzorcev, ki marsikateri prostor odlično popestrijo.

Parket

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri parketa?

Parketi imajo številne prednosti. Ena izmed njih je ta, da jih mogoče do potankosti obnoviti. Kako pogoste obnove bodo potrebne, kakšna bo obraba, barva in tako naprej, pa je odvisno od tega, iz katere drevesne vrste je parket izdelan. Za prostore našega doma kjer bo obremenitev tal višja, tako izberemo parket izdelan iz trše vrste lesa. Trdoto lesa lahko izračunamo pri Brinellovi lestvici, približne vrednosti trdote različnih vrst lesa pa so dostopne tudi na spletu. Trši bo les iz katerega bo parket izdelan, nižja bo obraba. Tako je za prostore kot sta dnevna in otroška soba, zagotovo bolj primeren trd parket.

Dobro je poznati kvalitetni razred parketa, ki je ocenjen glede na estetske značilnosti, kot so tekstura, barvni vzorci in podobno. Ta razred se ne nanaša na dejansko kakovost izdelave parketa temveč le na izgled. O kvaliteti parketa pa zagotovo pričata dimenzijska stabilnost in toplotna udarnost. Slednja je pomembna predvsem, kadar želimo naše prostore ogrevati s talnim gretjem. Tukaj se najbolje odrežejo tanjši, dvoslojni parketi. Dimenzijska stabilnost pa se nanaša na dejstvo, da se les spreminja glede na zračno vlago ter vlago v gradbeni konstrukciji. Les se lahko tako spreminja in deformira. Najmanj stabilna sta zagotovo bukev in javor, stabilnejši pa so večslojni parketi.

Katera barva vam je všeč?

Sprejeti moramo tudi izredno pomembno odločitev glede barve parketa. Trendi se namreč hitro spreminjajo in vsak posameznik želi, da bi barva parketa ustrezala k celotni opremi. Zavedati se je treba tudi dejstva, da se barva razlikuje že znotraj določene drevesne vrste, zato je zelo pomembno, da barvo parketa izbiramo na dovolj velikem vzorcu. Upoštevati je potrebno tudi, da bo barva parketa sčasoma tudi zbledela in bo najbolj izrazita tik ob vgradnji.

Izredno pomembna je površinska zaščita parketa, ki je lahko oljen ali pa lakiran. Največja razlika med omenjenima vrstama zaščite je ta, da pri oljenem parketu nujno tekoče vzdrževanje, generalna obnova pa načeloma ni potrebna. Lakirana površina tekočega vzdrževanje ne zahteva, sčasoma pa bo potrebna obnova, ki zajema brušenje in lakiranje.

Recent Posts