Kako pogosto je potrebno menjati zimske in letne gume?


Danes ni slovenskega dvorišča, kjer ne bi bil parkiran vsaj en avtomobil. Čeprav predstavlja avto veliko razkošje, pa po drugi strani zahteva veliko nege in pozornosti. Kar konkreten del družinskega proračuna pobere skrb za avtomobil, še posebno tam, kjer je jeklenih konjičkov več. Verjetno ste tudi vi ena izmed tistih oseb, ki se stroška nastalega zaradi vozila, ne veselite preveč, čeprav se zavedate, da dobra oprema na avtomobilu pomeni varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Edini stik avta s podlago so pnevmatike in če so te kvalitetne, je tudi vožnja zadovoljiva. Seveda pa kvaliteta ni mišljena samo glede na ceno, ampak tudi na stanje, ohranjenost in starost gumeOpens in a new tab.. Ko je čas za menjavo pnevmatik, ponavadi nastopi velika dilema, ali izbrati gume priznane blagovne znamke ali so za vaš način vožnje dovolj dobre tudi pnevmatike manj priznanega izdelovalca. Odgovor na to vam bodo podali strokovnjaki, ki vam bodo pri menjavi pnevmatik najustrezneje svetovali glede na potrebe, ki jih imate kot voznik.

Zakonsko predvideno obdobje, ko so obvezne zimske gume traja od novembra do marca

Večina voznikov ima dva kompleta gum, zimske in letne in jih redno menja v zakonsko predpisanem obdobju. Za menjavo iz letnih na zimske pnevmatike je zakonsko predpisano obdobje od 15. novembra do 15. marca, oziroma toliko časa, dokler trajajo zimske razmere. V kolikor v tem obdobju nimate ustreznih gum, potem vas lahko doleti globa 40 €. Če pa na cesti uporabljate še neustrezne pnevmatike in s tem ovirate promet, boste oglobljeni v višini 500 € in za to prejeli 5 kazenskih točk. V primeru, da ste z neustreznimi pnevmatikami še povzročili prometno nesrečo, potem vam višja kazen ne uide.

Včasih pa zimsko obdobje nastopi že pred 15. novembrom, zato je zimske pnevmatike potrebno namestiti že prej, še posebno v primeru snega in poledice. Vulkanizerji priporočajo zamenjavo letnih gum na zimske takoj, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija, ne glede na koledarski mesec v letu. Kajti letne gume se v hladnejšem obdobju ne odzivajo enako kot v toplih dnevih. Enako velja tudi spomladi. Če zimske razmere trajajo dlje časa, je potrebno zimske gume obdržati na vozilu dlje.

Gume naj ne bodo starejše od 4 let in več

Ste vedeli, da stare in dotrajane gume niso več varne in so lahko velik povzročitelj prometne nesreče? Zato priporočamo, da gume menjate, ko dosežejo starost 4 let. To obdobje se lahko malce spremeni glede na ustreznost hrambe pnevmatik, v času, ko gume niso v uporabi. Nikoli jih ne obešajte, če niso na platišču, ne hranite jih na direktnem soncu, preden jih skranite, jih dobro očistite. 

Seveda pa je nujnost menjave pnevmatik zelo odvisna tudi od poškodb na gumi in stopnje obrabljenosti. Stalne vožnje po razgibanem in zahtevnem terenu gume obrabijo in poškodujejo veliko prej, kot pa prijetna vožnja po asfaltu. Zato je nujno potrebno opazovanje pnevmatik in v primeru dotrajanosti gume menjati.

Da menjavo storite še pravočasno, pogosto preverite globino profila gumeOpens in a new tab.. Nekatere novejše pnevmatike imajo vgrajene posebne indikatorje obrabe tekalnih površin, ki prepoznajo obrabljenost. Ko le-ti postanejo vidni in izenačeni s profilom pnevmatike, je čas za menjavo gumeOpens in a new tab..

Koliko časa zdržijo pnevmatike?

PnevmatikeOpens in a new tab. na cesti opravljajo izredno pomembno nalogo, saj morajo zagotoviti čim boljši oprijem s cestiščem. Zato je varnost vseh udeležencev v prometu zelo odvisna od kvalitete gum. Pnevmatike se starajo, in sicer iz kemičnih ter fizikalnih vzrokov, nanje pa zelo vplivajo vremenski pogoji. Uporaba prestarih in dotrajanih gum je nevarna, zato je čas, da jih zamenjate, ko je njihov profil manjši od dovoljenega ali pa je pnevmatike v uporabi še šest let. To velja za gume, ki so bile normalno in redno v uporabi in niso bile že prej izrabljene. Naj vas še opozorimo na rezervno pnevmatiko, ki mora biti prav tako brezhibna.

Da boste pri vožnji kar se da varni in bodo imele vaše pnevmatike čim daljšo življenjsko dobo, poskrbite za pravilen tlak v gumah, ki je pri tem ključnega pomena. Tlak preverjate vsaj enkrat mesečno, ko so gume hladne. Priporočen tlak za posamezno vozilo s strani proizvajalca je zapisan na loputi rezervoarja (preverite notranjo stran) ali na predelu vratnega nosilca.

Pri nastavljanju tlaka bodite pozorni:

  • pnevmatika mora biti ob meritvi hladna,
  • tlak na isti premi se ne sme razlikovati, je pa lahko nekoliko različen med zadnjo oziroma sprednjo premo,
  • pnevmatika in platišče ne smeta biti poškodovana oziroma nastavljanje tlaka prilagodite temu,
  • da po polnjenju trdno privijete pokrovčke ventilov, ki ventile ustrezno ščitijo pred prahom, umazanijo …

Menjavo gum naj narekujejo vremenske razmere

Ko se odločate, da boste gume menjali, vam svetujemo, da se prepričate o vremenskih razmerah in glede na napovedi ocenite čas, ki bo najprimernejši za menjavo. Ker je vreme zadnje čase izredno muhasto, se lahko zimski čas močno podaljša in posledično temu zahteva še nadaljnjo uporabo zimskih gum.Opens in a new tab. 

Če imate namen kupiti nove zimske gume in želite stare še voziti preko poletja, potem vam to odsvetujemo, kajti vožnja z zimskimi gumami preko celega leta ni priporočljiva, saj je zgradba gumene zmesi prilagojena nizkim temperaturam. Pri višjih temperaturah te postanejo mehkejše in se hitreje obrabijo. Prav tako je posebno oblikovan dezen z vdelanimi lamelami v blokih tekalnih površin, ki je namenjen boljšemu oprijemu v snežnih in mrzlih razmerah.

Zadnji prispevki