Prenosniki za vsakega uporabnika


Nakupovanje preko spleta je v zadnjem času postala ustaljena praksa in skoraj ni stvari, ki je ne bi mogli kupiti na tak način. Preverjena spletna trgovina zagotavlja kvalitetne izdelke, varno plačevanje s karticami in zagotovilo, da bomo izdelek res prejeli. Vse več ljudi preko spleta kupuje tudi elektronske izdelke, med katerimi so tudi prenosniki. Prenosnih računalnikov je na trgu malo morje in včasih je težko izbrati pravega zase. Preden se torej lotimo nakupa prenosnika preko spleta je dobro poznati lastnosti računalnikov, ki bi bili zadovoljivi za našo uporabo.

Prenosniki

Prenosniki so lahko tako zmogljivi kot namizni računalniki

Prenosni računalniki se med seboj ločijo po mnogih specifikacijah, vse od znamke, velikosti in zmogljivosti. Najprej je dobro približno določiti, za kaj bomo prenosni računalnik generalno uporabljali. Nekdo, ki bo prenosni računalnik uporabljal za pošiljanje elektronske pošte in nekdo, ki namerava na prenosniku igrati igrice, bosta potrebovala popolnoma drugačen računalnik.

Prenosniki so postali veliko bolj priljubljeni od namiznih računalnikov, ker jih lahko premikamo in nismo vezani samo na določeno mesto. Včasih je veljalo, da se zmogljivost prenosnika ne more primerjati z zmogljivostjo namiznega računalnika, a se v zadnjih letih razlike močno manjšajo in je prenosni računalnik primeren tudi za zelo zahtevne uporabnike, ki so prej za svoje delo uporabljali izključno namizne računalnike.

Cena ne določa kvalitete prenosnika

Veliko podjetij izdeluje prenosne računalnike, zato je znamk veliko. Nekateri so navajeni na določeno znamko in prisegajo nanjo, spet drugi pa gledajo le na specifikacije in obliko prenosnika, ko se odločajo za nakup. Tako kot pri vseh stvareh cena ni glavni pokazatelj, ali je prenosnik res vrhunski, zato je pred nakupom potrebna raziskava prenosnikov, da res izberete pravega zase.

Najprej se odločite za velikost. Navadno se ločijo tri velikosti. Medtem, ko so 11,6 palčni najbolj primerni za tiste, ki želijo prenosnik pogosto prestavljati, so največji prenosniki po navadi najbolj zmogljivi in primerljivi z namizni računalniki. Modernejši prenosniki so tudi že bolj tanki in lažji od predhodnikov, ki so stari nekaj let.

Med najbolj pomembnimi podatki prenosnega računalnika sta velikost pomnilnika in diska. Večina novejših računalnikov ima vgrajen SSD disk, ki je z razliko od starega HDD diska hitrejši in bolj zmogljiv. Za povprečne uporabnike je dovolj 256 GB prostora, seveda pa so za bolj zahtevne uporabnike na voljo tudi diski z več prostora. V skrajnem primeru je mogoče kupiti še zunanji trdi disk, ki bo shranil vse vaše datoteke, če na računalniku ne bo dovolj prostora. Delovni pomnilnik RAM bo določil s kakšno hitrostjo bo računalnik izvajal več opravil naenkrat, zato je sploh za zahtevnejše uporabnike priporočljivo 16 GB, za osnovne pa bo dovolj že 4 GB delovnega pomnilnika.

Predvsem za tiste, ki prenosnika ne nameravajo imeti vedno priklopljenega na elektriko, je pomembna tudi vzdržljivost baterije. Čeprav so razlike v zmogljivosti baterije, na čas delovanja najbolj vpliva uporabnik. Največ baterije boste porabili z igranjem iger ali gledanjem videov.

Zadnje, na kar biti pozorni pri nakupu prenosnika pa je število in vrsta vmesnikov, ki niso več samoumevni. Novejši prenosniki na primer navadno več nimajo reže za CD-je in nekateri imajo občutno premalo izhodov za USB. Prepričajte se torej, da ima prenosnik vse vmesnike, ki jih rabite za uporabo. V nasprotnem primeru po potrebno dokupiti adapterje, ki vam bodo omogočili, da se povežete z želenimi priključki.

Prenosniki so pomemben del opreme za šolarje

Že na splošno, je za vse stopnje šolanja računalnik pomemben učni pripomoček, v času epidemije, pa je bil računalnik zaradi šolanja na daljavo še toliko bolj pomemben. Prenosniki, ki bodo namenjeni šolarjem naj bodo malenkost naprednejši od najbolj osnovnih, saj je lahko tudi delo za šolo bolj zahtevno. To velja predvsem za tiste, ki za šolanje uporabljajo programe, ki so bolj zahtevni in za uporabo potrebujejo boljši procesor in več prostora.

Medtem ko za tiste, ki bodo prenosni računalnik uporabljali le doma ni tako pomembno kakšne velikosti in zmogljivost baterije ima prenosnik, je za tiste, ki ga bodo prenašali s seboj to ključnega pomena. V takih primerih so manjši prenosniki veliko bolj uporabni, saj ne zavzamejo preveč prostora.

Za osnovno rabo ne potrebujete najboljšega prenosnika

Če ste osnovni uporabnik prenosnega računalnika in ne nameravate uporabljati zahtevnih programov, so osnovni računalniki čisto dovolj, da boste lahko na računalniku odprli elektronsko pošto, pobrskali po spletu, sestavili preprost dokument in si ogledali kakšen video. Taki prenosniki so med cenejšimi in za osnovne potrebe bodo povsem zadostovali. Tu bodite pozorni na velikost računalnika, da prenosni računalnik ne bo premajhen. Premislite tudi, ali nameravate na računalnik shranjevati veliko slik in podobnih datotek, da prehitro ne zapolnite računalnika, saj to posledično vpliva tudi na hitrost. Preprosta rešitev je zunanji trdi disk, kamor lahko shranite vse velike datoteke.

Tisti pa, ki bodo prenosnik uporabljali za bolj zahtevne programe ali igrice, pa morajo pri nakupu novega prenosnega računalnika več časa posvetiti razumevanju in preučevanju specifikacij. Taki prenosniki naj imajo zelo dobro grafično kartico, s hitrimi procesorji in ogromno količino spomina. Le tako bodo vsi programi delovali brez problemov.

Recent Posts