Vidovi vtisi o praksi v podjetju Gorec


Moje ime je Vid. Danes zjutraj sem dobil Tomaževo elektronsko sporočilo, v katerem me je vprašal, če bi za spletno stran Zasluzek.org predstavil svoje vtise o preteklem tednu, ko sem bil v Tomaževem podjetju na praksi.

Povedal vam bom tri zgodbe. Prva je zgodba o naključju.

Leta 2009 sem prvič prišel na spletno stran, na kateri se nahajate. Zasluzek.org. Takrat o optimizaciji spletnih strani nisem imel pojma. Niti o zaslužku na spletu. Niti o čemerkoli drugem, kar lahko najdete na tem blogu. Pravzaprav sem na Tomaževo spletno stran prišel popolnoma naključno. Spomnim se nekega prispevka, ki me je potem odpeljal na drugo spletno stran, od tam sem skočil na tretjo in v naslednjih dneh sem začel spoznavati optimizacijo spletni strani, ki me je čedalje bolj začela zanimati. V naslednjih letih sem na to temo prebral gore prispevkov, postal sem član slovenske InternetMojster skupnosti, kupil sem si celo knjigo priznanega britanskega strokovnjaka na to temo.

Skočimo nekaj let naprej. V leto 2012. To je zgodba o zasneženem dnevu.


Kot rečeno, bil je zelo zasnežen dan. Celo tako zasnežen, da se brat, oče in jaz nismo odpravili na smučanje (z družino smo bili namreč na zimskih počitnicah). In, verjemite, zelo zelo slabo vreme mora biti, da mi trije ostanemo doma, ob oknih in v upanju na izboljšanje vremena. V čakanju, ki je izgledalo čedalje bolj brezupno, sem šel na internet in dobil elektronsko sporočilo, da Tomaž organizira brezplačen seminar na temo spletnega zaslužka in optimizacije spletnih strani. In ker smo šli na smučanje teden pred uradnimi počitnicami, sem se ga z veseljem udeležil.

Bil sem popolnoma drugačen udeleženec seminarja, če se primerjam z ostalimi obiskovalci. Pa ne zato, ker sem bil po vsej verjetnosti najmlajši, ampak tudi zato, ker sem takrat v primerjavi z drugimi SEO svet že vsaj malo poznal in sem bil pozoren na druge reči, ki nam jih je Tomaž govoril. Vmes sem zasledil, da imajo veliko mojih vrstnikov na praksi in da se nemalo naučijo ter celo, da nekatere to tako pritegne, da se z optimizacijo ukvarjajo tudi kasneje. Takrat se mi je prvič porodila ideja o tem, da bi šel k Tomažu na prakso. Napisal sem mu email, vendar se je izkazalo, da zaradi šolskih in drugih obveznosti na prakso ne morem. Moj največji vzornik je Steve Jobs in čeprav je to popolnoma druga zgodba, naj vseeno povem, da je ena izmed stvari, ki sem se jih naučil od Steva tudi ta, da ti daje vztrajnost moč. Zato sem Tomažu pisal še enkrat, dva tedna nazaj, če bi me še bil voljan sprejeti
na prakso. Na srečo, je bil.

In to je zgodba o praksi.

Prejšnji torek sem se odpravil na ljubljansko železniško postajo in, po nekaj zanimivih zapletih, pa bom to zgodbo prihranil za kdaj drugič, sem le prišel v Trebnje, kjer me je Tomaž, skupaj s kolegi, sprejel.

Kaj torej lahko povem o praksi in o Tomaževem podjetju? Zagotovo to, da sem se naučil ogromno. Praksa je obsegala 30 ur in zelo temeljito smo predelali optimizacijo spletne strani (on- in off-site), Tomaž me je sprejel v njegov Squidoo program, ki ga je začel julija izvajati na svojem seminarju, Tomaževi fantje so mi pokazali še nekaj drugih strani, predstavili so mi nemalo njihovih projektov, … Moram reči, da me je dokaj presenetilo, da so delili vso to znanje z menoj. Je pač že tako, da je znanje danes res veliko vredno in nekako ga ljudje ne želijo vedno deliti z drugimi. Poleg tega so mi v podjetju dali veliko motivacije in nasvetov za nadaljno udejstvovanje v svetu internetnega in iskalnega marketinga.

Omenjal sem Jobsa. Naj za konec zapišem eno izmed njegovih misli: “Tehnologija ni nič. Kar je res pomembno, je vera v ljudi, da so pametni in dobri, in če jim daš prava orodja, bodo z njimi naredili čudovite stvari.”

Fantom in Tomažu se prisrčno zahvaljujem. Fantastičen teden je bil za mano. Vam, bralci in bralke, pa naj povem, da se za vsem tem, za profesionalizmom in prijaznim odnosom, katerega sem bil vseskozi deležen, skriva ideja, ki sem jo zapisal nekaj vrstic višje.

Vso srečo vam želim,

Vid

Recent Posts