Zaslužek na internetu Izdelava spletnih strani 9 idej za delo na domu Nudim svetovanje Želiš imeti svoj blog? Mentorstvo - 100 % garancija
Oglasi
Delo na domu
Spletna stran Zaslužek na internetu vsebuje veliko koristnih informacij za tiste, ki jih zanima delo na domu.

Vzmetnice – kdaj je čas za novo?

vzmetnice

Vzmetnice se načeloma starajo kar precej dobro in ena vzmetnica, še posebej, če ste našli tisto pravo, na kateri spite kot dojenček, vas lahko spremlja kar nekaj let. Vsaka stvar pa ima svoj konec in na žalost to velja tudi za vzmetnice. Obstaja nekaj opozorilnih znakov, ki vam povedo, da vaša vzmetnica že prestara oziroma vam ne ustreza in je čas, da jo zamenjate. Pripravili smo vam nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite, da boste ugotovili, ali potrebujete novo vzmetnico.

Ali je vaša vzmetnica starejša od osmih let?

Eden izmed najbolj logičnih kriterijev, po katerih se odločate, ali je potrebno zamenjati vzmetnico, je njena starost. Seveda ta številka ni pri vseh vzmetnicah enaka. Ene so kakovostnejše in jih lahko uporabljate desetletje ali še več, spet druge pa so takšne, ki se bodo že po nekaj letih povesile in postale neudobne. V splošnem pa velja, da običajna vzmetnica zdrži približno osem let uporabe, po preteku tega pa je čas, da začnete razmišljati o novi. A samo starost naj ne bo odločilni kriterij. Spodaj boste našli še več nasvetov, v katerih primerih je boljše, da vzmetnico zamenjate.

Ali traja eno uro še dlje, da končno zaspite?

Če sicer ne trpite za nespečnostjo, je razlog, da se celo večnost premetavate, spanec pa kar ne pride in ne pride, morda v vzmetnici. A to ne pomeni, da je vaša vzmetnica že dotrajana. Tudi na relativno novi vzmetnici lahko pride do tega, da enostavno ne morete zaspati. Morda je vzmetnica, ki ste jo izbrali, za vas pretrda ali premehka, morda premalo zračna ali pa nikakor ne morete najti udobnega položaja na njej, ker je enostavno izdelana iz napačnega materiala.

Ali ste izčrpani tudi po tem, ko celo noč prespite?

Čeprav spite osem ali še več ur na noč, se zjutraj zbudite utrujeni. Razlog je lahko v plesni ali bakterijah, ki so prisotne v vaši vzmetnici in ki lahko, kot so pokazale študije, povzročajo težave z dihanjem. Med te težave spadata apneja, ki lahko ogrozi celo vaše življenje, saj ponoči za nekaj trenutkov enostavno prenehate dihati in nočna astma. Raziskave so pokazale, da se mikrobi, ki povzročajo astmo, v vzmetnice naselijo zelo pogosto.

Življenjsko dobo svoje vzmetnice lahko v tem primeru podaljšate tako, da jo skupaj s posteljnino redno čistite, lahko pa jo zaščitite s prevleko, ki preprečuje nabiranje alergenov.

Ali je vaša koža srbeča in brez življenja?

Ob težavah s kožo najbrž vaša prva misel ni slab spanec, pa vendar je lahko to razlog za novimi gubicami, povešeno kožo brez življenja in srbečico. Težave lahko povzročajo mikrobi, ki so se naselili pod in na površje vaše vzmetnice, lahko pa je težava povezana s stresom. Če slabo spite, se v vašem telesu nenormalno povečajo količine hormonov, povezanih s stresom, kakršen je na primer kortizol. Kortizol pa, kot kažejo nekatere študije, posredno povzroča zgoraj omenjene težave s kožo. Slab spanec je lahko, kot smo že omenjali, posledica stare vzmetnice ali takšne, ki našemo telesu ne odgovarja.

Ali se zjutraj ali sredi noči zbujate z zamašenim nosom?

Pršice so mikroskopsko majhni insekti, katerih najljubša poslastica je prah. Kjer je torej prah, se zelo verjetno nahajajo tudi pršice. Čeprav so majhni, ti insekti nikakor niso zdravju neškodljivi. Pravzaprav so po besedah strokovnjakov pršice najpogostejši razlog za alergije, ki trajajo vse leto in niso omejene na določen letni čas. Če vas v prostorih, kjer je veliko prahu, pesti izcedek iz nosu, če kihate, če se vam brez razloga solzijo oči in vas praska po ustih in grlu, imate verjetno alergijo na pršice.

Če se po prespani noči zbujate s temi simptomi, so si pršice verjetno našle dom v vašo vzmetnici. Nemški znanstveniki so leta 2010 izvedli študijo, v kateri so sodelovali ljudje z alergijo na pršice. Sodelujoči, ki so spali na nadvložkih, ki so zmanjšali prisotnost pršic, so doživljali kar 43 odstotkov manj simptomov alergije na pršice. Kot je še pokazala študija, se je situacija precej popravila, ko so sodelujoči svoje stare vzmetnice zamenjali za nove, ki so zasnovane tako, da odbijajo alergene.

Ste vsaj na dve od zgoraj zastavljenih vprašanj odgovorili z da? Če je temu tako, potem se je čas vaše vzmetnice iztekel, pa če si to želite priznati ali ne. Naj gre enostavno za zgrešen nakup ali pa je vaša vzmetnica resnično že stara, v vsakem primeru boste na novi vzmetnici boljše spali. Kvaliteten spanec bo izboljšal tudi kvaliteto vašega življenja, ko boste budni, zato ne žalujte preveč za svojo staro vzmetnico, temveč jo čimprej zamenjajte, saj boste tako bolj spočiti in posledično tudi srečnejši.
Napišite komentar

Pridruži se nam
Spremljaj nas na Google +
Pošiljajte e-pošto kot profesionalci!
MailerLite Email Marketing for Small Business
Priporočamo
Te zanima delo na domu?
Iskalnik
Loading

Vzmetnice – kdaj je čas za novo?
5 (100%) 1 vote