Zakaj uporabiti Instagram za svoj posel?


kako uporabiti Instagram za svoj posel

Najhitreje rastoče družbeno omrežje trenutno je Instagram. Število uporabnikov na Instagramu je že več kot 700 milijonov, od tega približno 300.000 Slovencev.  Je drugo najbolj popularno družbeno omrežje pri nas.

Tako kot vsa družbena omrežja, tudi Instagram  omogoča zaupanje in prepoznavnost vaše blagovne znamke. Je izrazito vizualni kanal. Je odličen kanal za podjetja, s katerim lahko približate svojo blagovno znamko ljudem, predstavite svoj izdelek, prikažete integriteto podjetja in navdušujete stranke z uporabno vsebino s svojega področja.

Slika spodaj prikazuje rast posameznega družbenega omrežja (Hubspot)

rast omrežij

Uporabniki na tem komunikacijskem kanalu so do 120x  bolj pripravljeni na interakcije z blagovnimi znamkami kot na drugih družbenih omrežjih.

Ampak kako pridobiti čim več sledilcev, ki vam bodo sledili? Če niste znani, je na Instagramu zelo težko zbrati ogromno število sledilcev brez dolgoročnega trdega dela.

Kako priti do svojih kakovostnih sledilcev in do privlačnega Instagram računa?

1. Najprej morate primerno opremiti svoj osebni ali poslovni račun.

2. Razmisliti morate, kakšna bo tematika vašega profila (osebna znamka, potovanja, motivacija,…)

3. Ker je Instagram vizualni komunikacijski kanal, je zelo pomembno, da objavljate lepe fotografije in zanimive video vsebine.

4. Naučite se osnov fotografiranja in kako slike obdelovati.

4. Objavljajte redno, priporočeno vsaj 1x na dan.

5. Pogosto je problem kaj objavljati. Najbolje je, da sproti zbirate zanimive slike, videje (npr. iz dogodkov, slike vaših sodelavcev, utrinke med delom …).

6. K sliki vedno dodajte zanimiv opis, ki ga bodo sledilci z veseljem delili naprej (največ 2200 znakov, najpomembnejše pa so prve 3 vrstice, ki so takoj vidne).

7. Pomembno je, da objavo opremite s primernimi hashtagi # (z največ 30 #).

8. Redno bodite v interakciji s svojimi sledilci (všečkajte, komentirajte, odgovarjajte na komentarje).

9. Povežite se z drugimi sledilci s podobno vsebino kot vi in si med seboj pomagajte pri promociji.

11. Vedno bolj popularne so Story vsebine, zato jih obvezno snemajte (videji so dolgi največ 15 sekund in vidni le 24 ur).

12. Tako kot na Facebook-u, se tudi na Instagramu javljajte v živo (posnetek lahko tudi shranite za 24 ur).

13. Obvezno redno spremljajte statistiko, da boste videli, kdo so vaši sledilci in kdaj so najdejavnejši.

Zakaj sploh uporabljati Instagram za posel?

Instagram je odličen prodajni kanal za prepoznavnost in pridobivanje zaupanja pri bodočih uporabnikih vaših storitev ali izdelkov. Top blagovne znamke spoznavajo, da je kar 4,21 % boljši engagement kot na Facebook-u.

Kaj to pomeni?

Da se uporabniki na Instagramu raje vključujejo v različne aktivnosti povezane z določeno blagovno znamko kot na Facebooku. Kar je zelo pomembno pri promociji vaše blagovne znamke.

Na kakšen način se lahko promovirate preko Instagrama?

1. Preko slik ali video vsebin lahko promovirate vaše izdelke, prikažete vaše vrednote, vaše zaposlene… Ljudje zelo radi gledajo, kaj se dogaja v vaši pisarni ali kako nastaja vaš izdelek.  Informirajte jih o vaši branži, če ste slaščičarka lahko objavljate recepte, lahko se odločite za vplivnostni marketing (influence marketing), kjer se povežeta z znanimi ljudmi,..

2. S pomočjo izginjajočih vsebin t.i. Instagram Stories

Instagram Stories je funkcija, ki je po zadnji statistiki dosegla približno 250 milijonov uporabnikov, ki jo uporabljajo dnevno. To je dosti več od Snapchata, ki jih ima približno 166 milijonov.

Po dobrem letu ta funkcija hitro raste ter ima rekordne številke. S takšno rastjo,  bo v roku enega leta,  bo skoraj polovica uporabnikov uporabljala Instagram Stories.

Podjetja ne smete zanemariti priložnost, ki se vam ponuja s to funkcijo.

Ljudje imajo Story vsebine radi, ker so videju avtentični in lahko vidijo zakulisje posameznega podjetja. 

3. Lahko se javljate v ŽIVO

V živo se lahko javite največ za 1 uro, nato lahko izberete ali boste LIVE video shranili za 24 ur ali ga ne objavite, kar pomeni, da so ga videli samo tisti, ki so bili z vami med prenosom v ŽIVO.

4. Preko Instagrama lahko tudi promovirate plačljive objave tako kot na Facebooku.

Če bi radi še podrobneje spoznali Instagram za poslovne namene, vas vabim na praktično delavnico, ki bo 24.2.2018 v Thermani Laško. Prijavite se TUKAJ!

Zaupala vam bom vse skrivnosti, ki sem jih preizkusila v praksi in se učila iz različnih programov v vrednosti več 1000 €. 

Tanja Ciglarič, marketinška svetovalka, predavateljica, social media manager

Več o meni na www.MarketingMalihPodjetij.com

Recent Posts