Novi Google Penguin Update – december 2014


SEO mojstri in vsi ostali, ki se dnevno ukvarjate s spletnimi stranmi, ste zagotovo že opazili najnovejši Google Penguin update. Pred nekaj dnevi je približno 1 % vseh strani v Googlovem indeksu doživelo opaznejša nihanja pri uvrstitvah. Za vse tiste, ki jim termin »Google Penguin« ni poznan – gre za poimenovanje sprememb Googlovega algoritma, ki skrbi za razvrščanje spletnih strani v iskalnem indeksu. Google Penguin update negativno prizadane predvsem tiste spletne strani, ki so pre-optimizirane (bodisi zaradi keyword-stuffinga na samih straneh, bodisi zaradi slabih backlinkov za določeno stran). Prvi tak update se je zgodil aprila 2012, ko je bilo prizadetih približno 3,1 % vseh spletnih strani. Najnovejše spremembe pa smo doživeli (tudi v Sloveniji) pred nekaj dnevi.

Google Penguin Update

Čeprav so pri Googlu še pred nekaj časa zatrjevali, da tovrstnih sprememb algoritma ne bodo uvajali pred in med praznično sezono (ko je na spletu največ obiskovalcev in ko imajo tudi spletne trgovine največ posla), se je letos zgodilo točno to. Google Penguin Update 3.0 se je zgodil prav na zahvalni dan (27. novembra), ki v ZDA velja za enega največjih praznikov.

Glede na videno, lahko Penguin 3.0 update označimo kot malce nenavaden, celo za Google, saj tu ne gre zgolj za opaznejše spremembe samega algoritma, temveč zlasti za zelo pogoste osvežitve le-tega v zelo kratkem časovnem obdobju. Od 27. novembra do danes so bile zaznane (sicer Google tega ni uradno potrdil) vsaj 3 spremembe (lahko jih torej označimo s Penguin 3.1, 3.2 in 3.3). Zadnja zabeležena sprememba je bila 6. decembra letos.

Kot so ugotovili številni SEO strokovnjaki z vsega sveta, je zadnja sprememba Google Penguin algoritma razveselila vse tiste SEO mojstre, ki so lani oktobra ob uvedbi Penguin 2.0 spremembe že »pokopali« svoje spletne strani, saj jih je takrat ta sprememba kaznovala z mnogo nižjimi uvrstitvami v Google SERP-u. To velja seveda za tiste spletne strani, kjer so SEO mojstri poskrbeli za umik nenaravnih in spammy povezav. Ker se nihanja uvrstitev dogajajo še danes, lahko le ugibamo, da vseh posodobitev v zvezi z Google Penguin 3 vendarle še ni konec. Ker gre za spremembe na globani ravni, smo le-te zaznali tudi v Sloveniji. Tudi mi smo doživeli nekaj pozitivnih sprememb, tako da smo v Googlu s ključno besedo “pvc okna” prišli na 1. mesto, s ključno besedo “gume” na 2. mesto in tudi s ključno besedo “zaslužek” na 1. mesto.

Nekaj glavnih ugotovitev zadnje spremembe Google Penguin algoritma:

  • Gre za spremembo na globalni ravni, ki je prizadela prav vse različice Googla.
  • Sprememba je prizadela približno 1 % angleških rezultatov iskanja, bolj natančnih podatkov za druge jezikovne različice pa še ni, je pa odstotek prizadetih strani verjetno zelo podoben.
  • Google je zadnje spremembe označil zgolj kot »osvežitev algoritma«.
  • Zadnja sprememba ima pozitivne učinke zlasti na spletnih straneh, ki so bile zaradi slabih linkov že kaznovane v preteklih Penguin spremembah, istočasno pa bo sprememba poskrbela tudi za slabše uvrstitve tistih spletnih strani, kjer bo Google še vedno zaznal nekvalitetne in nenaravne linke.

Še enkrat velja poudariti, da gre pri Penguin update-u za spremembo algoritma na globalni ravni. Če se še spomnite Google Panda sprememb – takrat temu ni bilo tako. Ker se Penguin algoritem osredotoča predvsem na backlinke oz. sistem pridobivanja povezav za posamezno spletno stran, določen jezik pri tem vendarle NE igra pomembne vloge.

Dodatne analize SEO mojstrov so pokazale, da so bili prizadete zlasti strani, za katere so bile povezave pridobljene na spletnih straneh z nekvalitetno vsebino. Predvsem to velja za razne forume, spletne imenike, komentarje na socialnih omrežjih,… V kolikor je večina povezav za vašo stran postavljenih na tovrstnih straneh, bo lahko tudi vaša stran v prihodnje izpostavljena negativnim učinkom spremembe Google Penguin algoritma. Na splošno še vedno velja, da je kvalitetna vsebina (s tem v zvezi pa tudi kvalitetne povezave (backlinki)) ključnega pomena za dobro uvrstitev spletne strani v spletnem iskalniku Google.

Recent Posts