Google+ osebni profil in stran za podjetje


Google+ (oz. Google Plus) je socialno omrežje, ki ga je ustvaril vsem znani Google. Gre za neke vrste dodatni element mreženja, ki je pridodan vsem obstoječim Google storitvam (Gmail, Blogger, YouTube in seveda Google iskalnik). Po nekaterih podatkih gre za peto največje svetovno socialno omrežje, ki ga mesečno aktivno uporablja vsaj 540 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Tudi v Sloveniji je uporaba Google Plus profila in povezanih strani vedno bolj prisotna in priznana.

Tako kot na večini preostalih socialnih omrežjih lahko tudi na našem Google Plus profilu z osebami, ki jim sledimo (oziroma smo jih dodali v tako imenovane “kroge” (ang. “circles”)) delimo naše zapise, komentarje, fotografije in videoposnetke, pa tudi avdio in video pogovore. Vidnost naših objav javnosti pa lahko prilagajamo sproti – tako da nikakor ni nujno, da vse naše objave vidi celotna javnost.

Google Plus
Takole je videti običajna naslovnica Google Plus profila.

Ko je govora o uporabi Google Plus socialnega omrežja v poslovne namene, je zelo koristno, da za naše podjetje izdelamo tudi Google Plus stran (page). Gre za dokaj podoben primer kot so vsem bolj znane Facebook strani, prednost izdelave Google Plus strani pa je v tem, da bo (ko boste narejeno G+ stran povezali s spletno stranjo vašega podjetja) spletni iskalnik Google kar občutno bolj čislal vašo uradno spletno stran – kar posledično za vas pomeni več obiska na spletni strani, več obiskovalcev pa seveda pomeni več potencialnih strank za vas in nenazadnje tudi večji zaslužek.

Če želimo ustvariti Google+ stran, moramo prej imeti tudi osebni Google+ profil. Velika večina uporabnikov Google orodja Gmail ima Google+ račun že avtomatično narejen (to lahko enostavno preverite na http://plus.google.com ), če pa uporabljate katerega izmed ostalih spletnih odjemalcev e-pošte (npr. Yahoo ali Hotmail), pa morate Google+ profil odpreti.

Kako torej kreiramo Google+ osebni profil?

1. Obiščemo spletno stran http://plus.google.com

(V kolikor že imate Gmail račun, se lahko v Google+ vpišete z enakimi prijavnimi podatki (uporabniško ime & geslo) kot za Gmail.)

 2. Če ne uporabljate Gmail-a, kliknete na povezavo “Ustvari račun” (glej sliko spodaj)

Odpri Google Plus profil
Klik na povezavo, ki je obkrožena zeleno

 

 3. Izpolnite vsa polja pri prijavnem obrazcu – Pozor: pri polju “Izberite uporabniško ime” morate tisti ki NE uporabljate Gmail-a klikniti na “Želim uporabljati trenutni e-poštni naslov” in potem tudi vpišete vaš “ne-Gmail” e-poštni naslov (spodnja slika)

 

 

 4.) Ko boste uspešno izpolnili vsa polja in tudi potrdili vaš e-poštni račun pri izbranem ponudniku (kot rečeno NE-gmailu), boste tako ustvarili vaš osebni Google Plus profil.

 

 

 

Dobrodošli v Google Plus
Dobrodošli v storitvi Google Plus

 

Tako, vaš Google Plus profil je uspešno narejen. Sedaj ko ste ga uspešno kreirali, pa se lahko povežete z vašimi znanci, prijatelji in tudi s poslovnimi partnerji, ki že uporabljajo to socialno omrežje. Ko imate enkrat osebni profil narejen, pa kot že rečeno, lahko ustvarjate tudi Google+ strani (pages) za vaše storitve, izdelke oziroma za splošno predstavitev vašega podjetja.

Kako ustvarimo Google+ stran?

1.) Iz padajočega menija na levi strani izberite “Strani” (Pages)

2.) Klik na modri gumb “Dobite svojo stran”

3.) Izberite eno izmed treh ponujenih možnosti, odvisno od tipa vaše spletne strani. Najbolj enostavno sicer je, če izberete tisto najbolj desno – “Blagovna znamka” in v naslednjem koraku izpolnite vsa polja, označite da se strinjate z Googlovimi pogoji in kliknite na “Ustvari stran”

  4.) Če ste sledili navodilom, ste sedaj prejeli Googlovo pozdravno sporočilo ob uspešnem kreiranju Google Plus strani – če želite, si lahko preberete tudi nekaj uvodnih nasvetov (klik na modri gumb “Uvod”), lahko pa to tudi preskočite, kakor pač želite.

Pozdravno sporočilo ob odprtju nove Google Plus strani
Pozdravno sporočilo ob odprtju nove Google Plus strani

 5.) Sedaj pa vas čaka še nekaj osnovnih nastavitev vaše nove Google Plus strani – izbiranje prikazne slike, slike za ozadje (le-ta je primerljiva z naslovno sliko na  FB strani/profilu), vnašanje vaših kontaktnih podatkov (če gre za predstavitveno stran vašega podjetja, priporočam da vpišete vsaj e-mail ali pa telefonsko številko), ter povezovanje vaše Google+ strani z vašo uradno spletno stranjo.

S klikom na "Dodaj sliko profila" boste začeli z urejanjem osnovnih nastavitev vaše Google Plus strani
S klikom na “Dodaj sliko profila” boste začeli z urejanjem osnovnih nastavitev vaše Google Plus strani

Zlasti ta zadnji korak je pomemben, saj boste z uspešno povezavo dali vedeti – v prvi vrsti Googlu, potem pa tudi vsem ostalim obiskovalcem vaše Google+ strani, da gre dejansko za PRAVO Google+ stran oziroma podjetje, ki ima za seboj tudi povsem legitimno spletno stran – da torej NE gre za nikakršno prevaro (kakršnih sicer v kiber-svetu ne manjka).  Več pa v spodnjih nekaj slikah.

Dodajanje kontaktnih podatkov - priporočljivo zlasti za predstavitvene G+ strani podjetja
3. korak – dodajanje kontaktnih podatkov – priporočljivo zlasti za predstavitvene G+ strani podjetja

 

4. korak - Kratek opis vaše strani / vaših izdelkov / vaših storitev za Google+ obiskovalce
4. korak – Kratek opis vaše strani / vaših izdelkov / vaših storitev za Google+ obiskovalce

 

5. korak - če ima vaše podjetje tudi slogan, ga lahko vpišete tukaj
5. korak – če ima vaše podjetje tudi slogan, ga lahko vpišete tukaj

 

S klikom na "Preveri spletno mesto" boste prejeli verifikacijsko kodo, ki jo morate vstaviti nekam na vašo osnovno spletno stran
S klikom na “Preveri spletno mesto” boste prejeli verifikacijsko kodo, ki jo morate vstaviti nekam na vašo osnovno spletno stran

 

Verifikacijska koda je videti nekako takole
Verifikacijska koda je videti nekako takole

 

Po uspešni verifikaciji vas pričaka tole sporočilo
Po uspešni verifikaciji vas pričaka tole sporočilo

Tako, po uspešnem preskusu verifikacije vaše spletne strani pa lahko na vašo spletno stran postavite tudi nekakšen widget-box s povezavo do vaše Google+ strani – verjamem, da ste na mnogih spletnih straneh že zasledili podobne widgete za Facebook strani. Do orodja Google+ Badge pridete s klikom tukaj.

Google Plus Badge
Google Plus Badge – označeno kodo boste vstavili na vašo spletno stran

Kodo, ki se je kreirala ob vašem nastavljanju ustreznih parametrov za ta widget-box, skopirate in jo prilepite na mesto, kjer želite da se ta widget box pojavi. Če uporabljate spletno stran na WordPress platformi, je to najbolj enostavno postaviti v enega izmed gradnikov (Izgled/Gradniki – Appearance/Widgets).

Kreiranje novega tekstovnega gradnika, kamor prilepimo kodo za Google+ Badge
Kreiranje novega tekstovnega gradnika, kamor prilepimo kodo za Google+ Badge

Na spletni strani – jaz sem kot primer to vstavil v desno stransko vrstico WordPress bloga – je to potem videti nekako takole:

Google+ Badge na spletni strani
Google+ Badge na spletni strani

Ko ste poskrbeli tudi za ta del, pa lahko pričnete z objavami na vaši Google Plus strani. Objavljate lahko praktično kar koli, seveda pa je najbolj smiselno, če so vaše objave povezane z izdelki in storitvami, ki jih ponujate. Objavljate lahko seveda tudi povezave do vaše spletne strani – do različnih zapisov in podstrani. To naredite povsem preprosto – ko imate odprto vašo Google+ stran, boste pod sliko naslovnice v vodoravnem meniju videli zavihek “Objave” – kliknite ga. Odprlo se vam bo polje “Dodaj novosti v skupno rabo” in ob kliku v tisto polje, vam bo “izskočilo” okno, kjer boste lahko napisali sporočilo oziroma dodali povezavo do vaše spletne strani. Primer si oglejte spodaj.

Primer objave člankov
Primer objave člankov

 

Kako je videti objava na vaši Google Plus strani
Kako je videti objava na vaši Google Plus strani

 

Tako, upam da vam bosta zgornja dva vodiča koristila pri uporabi socialnega omrežja Google Plus.

Recent Posts