Imate spletno trgovino ali pa razmišljate, da bi jo imeli? Če je vaš odgovor da, potem berite naprej! Bo zelo koristno za vas.


V zadnjem času je eden bolj priljubljenih in razširjenih načinov oglaševanja spletnih trgovin plačljivo Facebook oglaševanje. Rezultati so vidni zelo kmalu, v večini primerov nas oglaševanje stane manj, kot smo zaslužili s prodajo, tako da je to super zadeva.

Pa je Facebook oglaševanje res najboljša in najcenejša izbira oglaševanja glede na rezultate?

Glede na to, da se s prodajo in digitalnim oglaševanjem ukvarjam že več kot 15 let in imam s tega področja veliko izkušenj, je moj odgovor na zgornje vprašanje ne. In za tem mnenjem  stoodstotno stojim!

Kaj pa je najboljše oglaševanje glede na to, koliko dobimo glede na vloženi denar? Odgovor je optimizacija spletnih strani! Pa tega ne govorim zato, ker se v našem podjetju ukvarjamo z optimizacijo spletnih strani. Ukvarjamo se namreč tudi s Facebook oglaševanjem in Google oglaševanjem. Tako da nam je vseeno, kaj najbolje deluje, ker nudimo vse te storitve.

Glede na to, da imamo v našem podjetju zelo veliko strank, ki jim nudimo storitve s področja SEO že vrsto let (nekaterim že več kot 10 let), imamo od nekaterih strank vse vpoglede v statistike … Drugače se danes na internetu da natančno spremljati vsak “premik” obiskovalca, pa tudi, od kje prihaja prodaja. V Google Analytics statistiki se da urediti, da vidite, za kolikšen znesek naročil ste dobili od plačljivega Facebook oglaševanja, koliko od Google oglaševanja, koliko od SEO …

Pred kratkim sem naredil manjšo analizo pri strankah, za katere delamo SEO vsaj tri leta in prišel do zanimivih rezultatov. Vsi so imeli daleč največ prodaje zaradi dobrih uvrstitev na Googlu, torej zaradi SEO. Najbolj zanimiv podatek je tudi ta, da za SEO plačujejo parkrat manj kot za Facebook ali Google oglaševanje, prodajo pa za parkrat več.

Seveda tako dobrih prodajnih rezultatov, ki so posledica SEO, ne smete pričakovati na kratek rok. Res dobri rezultati so vidni šele po nekaj letih. To seveda ne pomeni, da je potrebno na rezultate čakati več let. Rezultati so vidni že po nekaj mesecih, ampak res dobri rezultati, kot jih imajo nekatere naše stranke, pridejo šele z leti.

Zelo pomembna stvar, ki je večina lastnikov spletnih strani in spletnih trgovin ne pozna, je ta, da v kolikor vam v našem (ali v drugem) podjetju delamo optimizacijo za ključno besedo “montažne hiše”, ki se v Sloveniji išče 8.100-krat na mesec, to pomeni, da se strankina stran ne bo višje pojavljala samo pod besedo “montažne hiše”, ampak tudi pod “montažna hiša”, “montažne hiše cena”, “poceni montažne hiše”, “montažna hiša na ključ” … Za vsako zelo iskano ključno besedo obstaja vsaj še toliko iskanj na malo drugačen način. Ljudje namreč na spletnih brskalnikih oz. Googlu rezultate iščemo zelo različno. Nekateri imajo čisto edinstvene načine iskanja, ki se jih ne da predvideti, vendar če dalj časa optimiziramo besedo “montažne hiše”, se ta spletna stran čez čas visoko uvršča tudi po teh, malo manj običajnih iskanjih.

Ali veste, pod katerimi ključnimi besedami pridejo obiskovalci na vašo spletno stran?

Če me niste najbolje razumeli, kaj sem želel povedati v zgornjem odstavku, potem vam predlagam, da svojo spletno stran čim prej vpišete v Googlovo Search konzolo. Takoj boste lahko videli, pod katerimi ključnimi besedami ljudje pridejo na vašo spletno stran. Presenečeni boste, na kakšne načine iščejo ljudje vaše izdelke in storitve. Postalo vam bo jasno, da večina ljudi išče popolnoma drugače, kot jih iščete vi.

Da boste tole bolje razumeli, vpišite v Google Klevevž pozimi. Iz te ključne besede sem v zadnjem mesecu dobil 9 obiskovalcev na svoj blog. Ko sem pisal članek o Klevevžu nisem niti pomislil, da je to lahko ključna beseda. Preko takih ključnih besed pride vsak mesec na moj blog več tisoč obiskovalcev. Še nekaj takih ključnih besed, ki mi mesečno pripeljejo na blog 10 do 50 obiskovalcev Krakovski gozd termalni izvir, cene apartmajev na Hrvaškem, Klevevž temperatura vode, kako shujšati nasveti, kako na otok Iž  …

Če vam je bi ta zapis zanimiv, mi prosim odgovorite na mail. Če bo dovolj interesa, bom na to temo posnel en video, kjer bom vse skupaj na praktičnih primerih še lepše razložil.

Vabim vas tudi, da si prenesete našo brezplačno e-knjigo, kjer boste dobili dober vpogled v naš način dela in sam potek optimizacije. 

 

Recent Posts