Prepotoval je vseh 197 držav sveta in s tem zaslužil več kot 1.5 milijona dolarjev


Johnny Ward

Že nekaj časa spremljam razne novice in članke o tem, kako različni blogerji, vlogerji in kako vse se še imenujejo, svoje dneve preživljajo na prekrasnih destinacijah po celem svetu, uživajo v vrhunskih hotelih, gurmanskih večerjah in razkošnih zabavah, se imajo zelo »fajn«, hkrati pa so postali prepoznavni po celem svetu, vplivajo na svoje zveste sledilce, promovirajo različne izdelke in za povrhu vsega še zelo dobro zaslužijo. Nekateri govorijo celo o milijonskih zneskih. In to v evrih ali dolarjih.

Najprej sem vse skupaj jemal bolj tako, češ, to so le neki mulci ki iščejo pozornost in zato izpostavljajo svoje osebno življenje za nekaj trenutkov slave. On-line Big brother, če želite. Nekako kar nisem mogel razumeti, kako bi lahko nekdo s pisanjem kratkih člankov o nekih dokaj nepomembnih stvareh, ali pa s snemanjem kratkih videov o ravno teh nepomembnih stvareh,  karkoli zaslužil.

Pa sem se podal v akcijo in začel malo bolj raziskovati. Kaj nekoga spodbode k temu, da odpre svoj blog in začne pisati o svojem življenju? In kako potem pride do točke, ko začne s tem pisanje služiti milijone?

Pregledal sem celo vrsto različnih blogov in verjemite, najde se resnično vse, od povsem vsakdanjih, do malce bolj eksotičnih tem, za katere bi mislil, da pravzaprav niti ne sodijo v javnost. Pa vendarle dve temi nekako najbolj prevladujeta: moda in potovanja. Ker me moda ne zanima najbolj, v potovanjih pa sem vedno izjemno užival, sem se malo bolj podrobno posvetil različnim popotniškim blogom.

Imamo kar nekaj slovenskih blogov in blogerjev, ki opisujejo svoje dogodivščine s popotovanj po svetu, seveda neprimerno več pa je različnih popotniških blogov v angleščini. Kar je seveda razumljivo, saj z angleščino dosežete tako rekoč ves svet. Pregledal sem blizu sto različnih popotniških blogov s celega sveta. Večina jih je precej klasičnih, ponavadi fant in dekle, ki enkrat ali dvakrat na leto nekam odpotujeta in o tem pišeta blog. Nekaj člankov in lepih fotografij objavita že v času potovanja, potem pa še malo obujata spomine za nazaj in delita kratke nasvete o potovanjih na določenih destinacijah.

Potem pa sem naletel na tega fanta. Johnny Ward. Irec, ki trdi, da je prepotoval vseh 197 držav sveta in ob tem zaslužil več kot milijon in pol dolarjev. In v vsaki od 197 držav je preživel najmanj 2 tedna. Tudi v Sloveniji. To me je tako fasciniralo, da sem se podal malo bolj raziskovati tega fanta. In res, o njem so pisali vsi veliki svetovni mediji, gostoval je na CNN in BBC, bil gost National Geographica, tako, da je njegova zgodba resnična.

Kakšna je zgodba Johnnyja Warda. Revni irski fant, ki je odraščal zgolj s sestro in mamo na socialni podpori, si je vedno želel potovati. Po končani šoli je zbral nekaj denarja in odšel v Ameriko, kjer je delal v različnih mladinskih kampih, zasluženi denar pa je porabil za potovanja po Ameriki. Po nekaj mesecih je denarja zmanjkalo in z zadnjimi dolarji je kupil karto in se vrnil domov. Vendar je Johnny občutil strast potovanj in brez tega si ni znal več predstavljati življenja. To so postale njegove sanje. Skorajda neuresničene sanje, saj je bil spet le revni Irski fant. Nato pa je naredil nekaj, kar ponavadi naredijo le res obupani. V lokalni bolnišnici se je prijavil na pet tedenski program medicinskih poskusov, kjer so na njem testirali različna zdravila. S tem je zaslužil 2.000 evrov. Pravo bogastvo za mladega, revnega fanta, ki sanja o potovanjih. Vendar je že takrat razmišljal precej pametno. Prvih tisoč evrov je vložil v tečaj za učitelja angleškega jezika in po končanem tečaju je za preostalih tisoč evrov kupil enosmerno letalsko karto na Tajsko. In tako se je njegovo novo življenje začelo.

Na Tajskem je 3 mesece poučeval angleščino, nato pa z zasluženim denarjem potoval po Aziji. Ko je denarja zmanjkalo, se je vrnil k poučevanju in spet nazaj k potovanjem. Potem pa se je odločil, da bo o svojih dogodivščinah začel pisati blog. Najprej je bil to zgolj občasen hobi, potem pa, ko je eno leto preživel v Avstraliji, kjer je delal v pisarni, je ugotovil, da je življenje predragoceno in prekratko, da bi ga zapravil v pisarni, se je odločil bloganju resno posvetiti. Z zasluženim denarjem je odpotoval v Afriko in začel svoje potovanje in pisanje. S svojimi iskrivimi in zanimivimi opisi se je blog hitro širil in pridobival bralce po vsem svetu. Sam se je sproti učil, kako lahko z bloganjem zasluži kakšen dodaten evro za svoja potovanja, začel je monetizirati svoj blog, kot se temu reče, in potem so se mu stvari začele dogajati izjemno hitro. Z velikim številom obiskovalcev bloga je postal zanimiv za različne oglaševalce, postal je zanimiva oseba, ki so mu bile velike znamke pripravljene plačati, da je omenjal in uporabljal njihove izdelke. Velike hotelske verige so ga začele vabiti v svoje hotele in mu za to celo plačale, letalske družbe so mu začele ponujati letalske karte, kar naenkrat je Johnny, revni Irec z željo po potovanjih, začel živeti svoje sanje. Potoval je po svetu in za to odlično služil.

Ko je začel denar redno pritekati, si je postavil nov cilj. Obiskati prav vse države na svetu in v vsaki preživeti vsaj dva tedna. In odpravil se je na pot. Doživel je bombardiranje v Somaliji, podkupoval je uradnike v Jemnu, v Slonokoščeni obali so ga dvakrat aretirali, ker je nezakonito prečkal mejo, v več kot dvajsetih državah je končal v bolnišnici. V času muslimanskega svetega meseca ramadana je preživel teden dni z muslimansko družino in se z njimi postil, v Sloveniji je plaval v Blejskem in Bohinjskem jezeru. In o vsem tem je pisal na svojem blogu. In uspelo mu je. Po desetih letih potovanj je prepotoval prav vseh 197 držav na svetu, zaslužil več kot milijon in pol dolarjev, kupil si je stanovanje v Bangkoku in Londonu in lani zaključil svojo odisejo in kot zadnjo državo na spisku obiskal Norveško. Ker so mu na koncu ostale le še tri, Jemen, Saudova Arabija in Norveška, je bila pač Norveška edina logična izbira za zaključno zabavo. Le približno 100 ljudem v zgodovini je uspelo prepotovati vse države sveta. Sedaj je med njimi tudi Johnny Ward.

In tako je mladi revni fant z Irske doživel svoje sanje, ob tem pa postal neodvisen in svoboden človek. Danes deluje humanitarno, pomaga graditi šole in igrišča za otroke iz Burme. Mladim popotnikom svetuje, kako naj tudi oni postanejo uspešni popotniki in blogerji. In postavlja si nove cilje.

Njegov prvi cilj je prepotovati svet v 80 dneh, drugi cilj pa je obiskati 20 držav s svojo mamo. Pravi, da uživa v svojem življenju in da bo še naprej potoval, vsaj 6 mesecev na leto.

Johnny Ward je bloger, ki mu je resnično uspelo svojo strast spremeniti v posel, v katerem uživa in s katerim si je zagotovil finančno neodvisnost. Torej se da. Z resnim pristopom, z malo pisateljske žilice, pa verjetno tudi z malo sreče, lahko uspe vsakemu. Tako da danes tudi jaz verjamem, da nekateri blogerji dejansko dobro zaslužijo in uživajo v svojem delu. Potrebno je le nekaj poguma, resnosti in pa kanček sreče.

Bi želeli tudi vi potovati po svetu in s tem še dobro zaslužiti? V današnjih časih je to popolnoma mogoče! Na www.zasluzek.org/kako-brezplacno-potovati-in-zraven-se-zasluzit si lahko popolnoma brezplačno prenesete e-knjigo z naslovom Kako brezplačno potovati in zraven še zaslužiti, katere avtor je Tomaž Gorec. Tomaž Gorec že več let uspešno služi denar s tem da potuje po svetu. V e-knjigi boste našli vse napotke, kako lahko tudi vi začnete služiti denar s tem ko potujete.

Preberite tudi:

Kako služijo blogerji popotnik www.zasluzek.org/kako-sluzijo-blogerji-popotniki
Vse o tem, kako si sami lahko odprete svoj blogwww.zasluzek.org/izdelava-spletnih-strani
13 razlogov zakaj začeti pisati blogwww.zasluzek.org/13-razlogov-zakaj-zaceti-z-bloganjem

Recent Posts