Da vas ne bodo ‘nategnili’, ko vam bodo obljubljali prve pozicije na Googlu


Vedno sem bil prepričan, da se na področju optimizacije spletnih strani ‘nategacije’ oziroma prevare ne dogajajo. V tej naši panogi je namreč vse skupaj popolnoma enostavno in pregledno. Stranki je edino pomembno, da njihovo spletno stran pripeljemo na prvo stran Googla pod izdelki ali storitvami, ki jih nudijo. Čisto enostavno! Stranka lahko brez težav preveri ali smo uspešni. Samo v Google vtipka določeno besedo in takoj vidim na katerem mestu je pozicionirana njihova spletna stran.

seo nategancija

Da je nekdo tudi na našem področju našel možnost, kako prevarati stranko, ki se ne spozna najbolje na optimizacijo spletnih strani, sem izvedel lansko leto, ko me je klicala ena stranka, da je od konkurenčnega podjetja dobila ugodno ponudbo za optimizacijo še nekaj ključnih besed za katere se mi z njo nismo dogovorili. Bil sem nemalo začuden, saj sem bil prepričan, da smo tudi tej strani (tako kot vsem) ponudili optimizacijo vseh besed, ki so pomembne za njihov posel. Glavna dejavnost omenjene stranke so bile rolete in roletarstvo.


Ko sem stranko vprašal, o katerih ključnih besedah je govora, so mi povedali, da se jih ne spomnijo na pamet in da mi bodo posredovali njihovo e-mail sporočilo.

Ko sem to e-mail sporočilo prejel, sem videl, da jim neko podjetje iz Ljubljane ponuja optimizacijo za naslednje ključne besede:

 • prodaja senčil štajerska
 • prodaja komarnikov štajerska
 • prodaja tend štajerska
 • senčila štajerska
 • komarniki štajerska
 • tende štajerska

Če v Googlovo orodje Načrtovalnik ključnih besed vnesemo vse navedene besede in preverimo koliko mesečnih iskanj imajo, orodje pri vseh da podatek – (črtica).

Glede na to, da prevaranti radi grozijo z odvetniki in tožbami, moram biti previden kaj in kako bom napisal. Podatek, ki sem ga navedel v zgornjem odstavku, velja za dan 12.2.2017. Kaj točno pomeni, da Google pri številu iskanj izpiše črtico ne vem natančno, lahko pa pomeni samo dvoje – da ni nič iskanj ali da je iskanj manj kot 10. Tudi, če bi bilo pri vseh ključnih besedah, ki so jih prevaranti ponudili moji stranki, bilo 9 mesečnih iskanj se to ne izplača optimizirati, ker je to premalo iskanj. Za primer naj povem, da se beseda rolete išče povprečno 880 krat na mesec, roletarstvo pa 320 na mesec.

Stranki sem takrat razložil kako je s tem in je bila zadeva zaključena. Mislil sem, da je šlo za osamljeni poskus premetenega posameznika, ki pa ne bo trajal dolgo. Pa sem se motil.

Novembra lani me je poklicala prijazna gospodična in mi ponudila optimizacijo za spletno stran podjetja DobraTrgovina d.o.o., katerega sem solastnik. Bil bi neumen, če si ne bi vzel nekaj časa in poslušal konkurenco, kako prodaja svoje storitve.

Vprašala me je, če bi se radi pojavili na prvih zadetkih Googla, pod ključnimi besedami za izdelke, ki jih prodajamo. Ker sem hitro videl, da punca nima ravno veliko pojma o tej stvari, sem jo prosil, če mi ponudbo lahko pošlje na e-mail, da bom vsaj videl o katerem podjetju je govora, ime sem namreč pozabil.

V kratkem sem dobil njen e-mail, kjer mi je podala par uspešnih primerov optimizacije, ki so jih že naredili za njihove stranke. Ključne besede, ki so jih optimizirali na spletnih straneh strank so bile:

 • izolativna okna
 • poroke kras
 • likanje
 • odstranjevanje grafitov
 • mila za občutljivo kožo
 • cvetlični aranžmaji
 • rooms krvavec
 • senčila kras

Navedene ključne besede niso popolnoma brez iskanj. Je pa zanimivo, da imajo vse ključne besede zelo malo iskanj, oziroma skoraj nič v prvem polletju leta 2016, v drugem polletju (oziroma proti koncu leta) pa se število iskanj zelo poveča. Človek hitro dobi občutek, kot da bi nekdo umetno naredil ta iskanja. Seveda za to nimam nobenih dokazov, samo predvidevam, na osnovi naslednjih dejstev:

Ključna beseda rooms krvavec ima od januarja 2016 do vključno septembra 2016 vsak mesec število iskanj 0. V mesecu mesecu oktobru 2016 jih ima 40, v novembru in decembru pa jih ima 90.

Podobna zadeva je pri senčila kras, kjer je število iskanj 0 od januarja 2016 do vključno avgusta 2016. Od septembra dalje pa se število iskanj močno poveča in sicer na 50 v septembru in oktobru, na 90 v mesecu novembru in 110 v decembru 2016. Glede na to, da se beseda senčila išče največ v mesecu maju in juniju (1.300 krat) in v mesecu decembru najmanj (480 krat), bi pričakoval, da so na Krasu podobni trendi, ne pa ravno obratni. Iz navedenega predvidevam, da so iskanje urejena na umeten način.

Strošek optimizacije, ki jo ponuja omenjeno podjetje, je samo 167 evrov na leto. Vse skupaj, tudi pozicije, uredijo v desetih dneh.

Na njihov mail sem jim odgovoril, da sem zelo zainteresiran za optimizacijo na ključno besedo zimske gume, od njih pa nisem nikoli dobil odgovora. Čisto logično, ker zimske gume je za njih pretežka beseda. Se pa čudim, da mi niso ponudili da stran optimizirajo na besedo poceni zimske gume Trebnje. To pa res ni težko priti na prvo mesto v Googlu, samo kaj ko tega nihče ne išče.

Recent Posts