Kako zaslužiti na Instagramu in kateri so največji insta zaslužkarji?Vas zanima, kako lahko tudi vi zaslužite s pomočjo Instagrama? Oglejte si zgornji video posnetek.

Dandanašnji lahko nekaj zaslužite tudi na način, ki se je še pred desetletjem zdel nemogoč – s socialnimi omrežji. Ta omrežja, med katera spada tudi Instagram, niso več namenjena zgolj temu, da mami in prijateljem pokažete, kaj ste jedli na počitnicah, temveč so postala močna oglaševalska orodja, ki jih lahko s primernim znanjem dobro izkoristite.

Objavljanje na Instagramu vam samo po sebi v večini primerov ne bo prineslo zaslužka. Na Instagramu lahko služite z oglaševanjem – svojih ali tujih izdelkov in storitev. Obstaja nekaj oblik dela, ki vam lahko prinesejo zaslužek.

Postanite upravljalec socialnih omrežij. To je edini primer, za katerega lahko rečemo, da vam objavljanje samo po sebi prinese denar. Če za podjetje menite, da bi mu (povečana) aktivnost na socialnih omrežjih prinesla dodaten zaslužek, mu ponudite, da jih boste upravljali zanj. A to delo ni tako preprosto, kot se sliši. Če želite postati učinkovit upravljalec socialnih omrežij, morate omrežje, ki ga upravljate, poznati do obisti. Poznati morate načine, kako povečati doseg objav, kako oblikovati vsebine, ki bodo prinesle čimveč odziva, znati morate tržiti in spremljati statistiko. Vaš delodajalec bo po določenem obdobju od vas zahteval tudi poročilo o vašem delu in uspehu. Imeti morate dovolj znanja, da lahko napoveste, v koliko časa se bo vaše delo začelo poznati. Če vaše delo ne bo v končni fazi prineslo povečanja prodaje, vas bodo odslovili.

Affiliate partnerstvo. Ta oblika je za podjetje najmanj tvegana, za vas pa najbolj. To je verjetno tudi edina oblika, ki vam bo kot nekomu, ki še gradi svojo bazo sledilcev, dostopna. Pri affiliate oglaševanju dobite določen odstotek dobička vsakič, ko nekdo zaradi vaše objave opravi nakup. To pomeni, da morate vi s svojimi besedami in fotografijami prepričati ljudi, da je nakup dobra ideja. Če želite postati affiliate partner, boste v večini primerov vi morali kontaktirati podjetja.

Sponzorirane objave. Ko boste v svetu Instagrama že uveljavljeni, boste začeli dobivati ponudbe za sponzorirane objave. To pomeni, da vam bo podjetje plačalo neko dogovorjeno vsoto denarja za objavo, ki bo vključevala njihov izdelek. To je za podjetja tvegano, saj je plačilo fiksno ne glede na to, koliko prodaj jim prinesete. Zato se v takšne oblike sodelovanja spuščajo samo takrat, ko je uspeh zagotovljen.

Oglašujte svojo storitev. Če ponujate izdelek ali storitev, je smiselno, da ju oglašujete tudi preko socialnih omrežij. Instagram, na primer, ima preko 800 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. To je, če znate omrežje izkoristiti za oglaševanje, preko 800 milijonov potencialnih strank, ki jih lahko dosežete, brez da bi v to vložili en sam evro.

Kdo so ljudje, ki z Instagramom služijo vrtoglave vsote? Predstavljamo vam deset največjih insta zaslužkarjev, število njihovih sledilcev in vsoto denarja, ki jo zaslužijo z eno objavo na Instagramu. Podatki o njihovih zaslužkih so iz novembra 2017, podatki o številu sledilcev pa iz februarja 2018.

Največja Insta zaslužkarica je Selena Gomez. Pevka in igralka je imela februarja 2018 na Instagramu 133 milijonov sledilcev. Zaslužila naj bi več kot pol milijona ameriških dolarjev na objavo. Tesno za petami ji je starleta in zvezda resničnostnih oddaj Kim Kardashian s 107 milijoni sledilcev in 500 tisočaki na objavo. Nogometna zvezda Christiano Ronaldo je na tretjem mestu – z eno objavo na Instagramu zasluži 400 tisoč dolarjev, ima pa 120 milijonov sledilcev.

Na seznam so se poleg Kim uvrstile še štiri članice družine Jenner-Kardashian: sestre Kylie in Kendall Jenner ter Khloe in Kourtney Kardashian. Najvišje med njimi, četrta, je Kylie. Podjetnica, model in zvezda resničnostnih oddaj z eno objavo zasluži 400 tisočakov. Sledijo ji 104 milijoni. Njena sestra Kendall, televizijska osebnost in model, z 87,4 milijoni sledilcev na Instagramu za eno objavo zasluži 370 tisoč dolarjev. Khloe Kardashian na instagramu sledi 72,8 milijona ljudi, z eno objavo pa zasluži 250 tisočakov. Enako zasluži tudi njena starejša sestra Kourtney, ki ima skoraj 70 milijonov sledilcev.

Cari Delevigne, britanskemu modelu in igralki, ena objava na Instagramu prinese 150 tisočakov. Na tem socialnem omrežju ji sledi 41,1 milijona ljudi. Še en model se je znašel na seznamu največjih zaslužkarjev – Američanki Gigi Hadid sledi 38,4 milijona ljudi, na objavo pa zasluži 120.000. Naslednja je zvezda košarkarskega sveta, LeBron James. Čeprav je zadnji na seznamu desetih največjih Instagram zaslužkarjev, ne zasluži malo – sledi mu 35,3 milijona ljudi, ena objava pa mu, tako kot Hadidovi, prinese 120 tisoč dolarjev.

Verjeli ali ne, Instagram zaslužkarstvo ni omejeno samo na zvezde. Tudi »navadni« ljudje si lahko z Instagramom prislužijo kar nekaj denarja. Primer sta popotniški par Jack Morris in Lauren Bullen, ki sta si s fotografijami iz svojih potovanj nabrala preko 3 milijone sledilcev, na eno sponzorsko objavo pa zaslužita nekaj tisočakov.

Seveda se zaslužki povprečnega slovenskega Instagramerja, tudi tistega z veliko sledilci, ne morejo primerjati z zaslužki zgoraj omenjenih ljudi, pa vendar je mogoče, da vam z objavami na Instagramu v žep kapne kakšen dodaten evro. Ali se v Sloveniji z Instagram zaslužkarstvom da preživeti? Eni pravijo, da ja, drugi, da ne. Vsekakor pa je potrebnega nekaj dela in organizacije, če želite z Instagramom sploh kaj zaslužiti.

Da boste za svoje objave dobili plačilo, morate povečati število sledilcev. Če vam sledijo samo mama, stric in tri prijateljice, z Instagramom ne morete zaslužiti (razen, če so vaša mama, stric in prijateljice na zgornjem seznamu).

Objavljajte kakovostne vsebine. Instagram je, bolj kot druge, vizualna platforma. Če niste znani, vam neurejen profil ne bo prinašal sledilcev. Instagramerji, ki svojo popularnost na tem družbenem omrežju gradijo iz ničle, vlagajo veliko časa v to, da so njihovi profili polni čudovitih fotografij. Za ustvarjanje lepih fotografij ne potrebujete profesionalne opreme. V večini primerov je fotoaparat na vašem pametnem telefonu povsem dovolj. Potrebujete le dovolj svetlobe, občutek za kompozicijo – tega dobite z vajo – in mobilno aplikacijo, s katero boste urejali fotografije.

Objavljajte redno in ob pravem času. Določite ciljno skupino in pomislite, kdaj v dnevu so ti ljudje najverjetneje na Instagramu. Testirajte nekaj ur in po odzivu določite, katera je najprimernejša za objavo. Objavljajte čimpogosteje, a naj ima kakovost prednost pred količino.

Posodobite »bio«. To je opis, ki se pokaže vsem, ki odprejo vaš Instagram profil. Vaš bio naj vsebuje opis vaše dejavnosti, napisan na čimbolj zanimiv način. V opisu imate tudi eno in edino priložnost, da na Instagramu uporabite povezavo, ki jo je mogoče klikniti, zato naj bo res relevantna ali pa jo redno posodabljajte.

Uporabljajte (prave) hashtage. Saj veste, »lojtrco« (#), ki ji sledijo besede, ki so relevantne za vašo objavo. Instagram za vsako objavo dovoli največ 30 hashtagov, a nasveti, koliko jih dejansko uporabljati, se od strokovnjaka do strokovnjaka razlikujejo. Nekateri trdijo, da je uporaba veliko hashtagov videti kot spam, zato je ne priporočajo, drugi pa pravijo, da si s tem, ko izkoristimo vseh 30, povečamo doseg. Tretji priporočajo srednjo pot: uporabite vseh 30 hashtagov, a jih skrijte, da ne bodo vidni na prvi pogled. To lahko storite tako, da med tekstom objave in hashtagi ustvarite razmak, običajno s tremi pikicami eno pod drugo (Instagram namreč ne zazna ukaza za novo vrstico, če za njim ne dodate pike, pomišljaja ali podčrtaja). Tako bo ob vaši fotografiji viden samo tekst oziroma njegov del, kdor bo želel prebrati celotno objavo, pa bo moral tapniti ukaz »preberi več«. Hashtage lahko zapišete tudi v prvi komentar pod objavo, a pri tem glejte, da boste to storili takoj po objavi.

Med hashtagi so nekateri bolj, drugi pa manj popularni. Strokovnjaki priporočajo uporabo kombinacije obojih. Če boste uporabljali samo super-popularne hashtage (na primer #outfitoftheday), se vam lahko zgodi, da bo vaša objava izginila v poplavi vseh drugih. Pri uporabi samo manj popularnih hashtagov pa bo vašo objavo enostavno videlo premalo ljudi.

Da pridobite čimveč sledilcev, mora biti vaš profil javen. Pri zasebnem profilu morate namreč potrditi vsakogar, ki vam želi slediti, to pa bo potencialne sledilce odvrnilo. Poleg tega ljudje, ki vam ne sledijo, ne bodo videli vaših objav in vam posledično tudi ne bodo morali začeti slediti, če vas ne poznajo od kod drugod.

Koliko sledilcev potrebujete, da boste za svoje objave plačani? Točno določenega števila ni. Vsako podjetje ima glede tega svoja merila. Nekdo vam bo morda ponudil sodelovanje že pri 500 sledilcih, pri drugem pa s številom sledilcev pod 10.000 nimate »šans«. Vendar naj glavni cilj vaših prizadevanj ne bo številka.

Deset tisoč sledilcev, na primer, vam ne bo pomagalo, če se na vaše objave z všečkom ali komentarjem odzove samo peščica ljudi. Velika odzivnost vaših sledilcev je namreč vašim potencialnim naročnikom pomembnejša kot njihovo število. S številom odzivov se namreč meri gledanost vašega profila. Oglaševanje preko Instagramerjev, ki nimajo pri svojih objavah nobenega odziva, je podobno, kot bi svoje oglase predvajali na televizijskem kanalu, ki ga nihče ne gleda. Bolje je, če vam sledi 500 ljudi, ki vaše objave redno všečka in komentira, kot pa 20.000 ljudi, ki ne počnejo nič od tega.

Ravno zaradi tega se kupovanje sledilcev ne splača. Vemo, da ste na to že vsaj pomislili – za ceno dveh kavic lahko svoj Instagram profil povečate za tisoč ali več sledilcev. Zveni mamljivo, kajne? A kdo so ti sledilci? Če kupite sledilce, se vam lahko zgodi, da bo med njimi večina takoimenovanih botov, torej programov ali aplikacij, ki so programirani tako, da se obnašajo kot ljudje. Ste že kdaj na Facebooku dobili sporočilo seksi »bejbe«, ki vam je ponujala virtualne užitke preko spletne kamere in je očitno ignorirala vse, kar ste napisali? Ta »bejba« je bila gotovo bot. Med kupljenimi sledilci je tudi veliko neaktivnih profilov brez ene same objave. Oboji so slabi iz dveh vidikov: podjetje, kateremu ponujate svoje oglaševalske storitve, bo, preden se bo spustilo v poslovanje z vami, gotovo preverilo vaše sledilce. Čisto iz praktičnih razlogov – če vaši sledilci niso njihova ciljna skupina, se jim sodelovanje z vami ne izplača. Če bodo videli, da vam sledijo sama gola dekleta in kup ljudi, ki na Instagramu niso aktivni, vam ne bodo ponudili sodelovanja. Poleg tega pa se vam lahko celo zgodi, da vaš profil kdo prijavi. Ker Instagram zelo pazljivo spremlja, kdo uporablja njihove storitve, boste skoraj gotovo v težavah.

Organsko pridobivanje sledilcev zahteva veliko predanosti, a končni rezultat, zaslužek preko Instagrama, je gotovo vreden dela.

Več o Instagramu izveste na: 

Kako uspeti na Instagramu – https://www.zasluzek.org/kako-uspeti-na-instagramu/Opens in a new tab.

Zakaj uporabiti Instagram za svoj posel – https://www.zasluzek.org/zakaj-uporabiti-instagram-za-svoj-posel/Opens in a new tab.

Instagram slava je dolgotrajno delo – https://www.zasluzek.org/instagram-uspeh/Opens in a new tab.

Kako zaslužiti na Instagramu

Zadnji prispevki