Moraš biti mlada in lepa punca, če želiš postati zvezda Instagrama ali Youtuba?


Osebe, ki imajo na socialnih omrežjih veliko sledilcev, na ta račun zelo dobro zaslužijo – nekateri več milijonov ali celo več deset milijonov evrov na leto. Tem ljudem rečemo influencerji oziroma se jim v pravilnem slovenskem jeziku reče vplivneži.

Tudi v Sloveniji imamo kar nekaj zelo uspešnih influencerjev, ki imajo zelo veliko sledilcev in so iz tega naredili dober posel. Seveda pa slovenski influencerji, ki so osredotočeni na majhen slovenski trg, zaslužijo veliko manj kot njihovi kolegi iz tujine, katerih tržišče je ves svet.

Na splošno velja pravilo, da je na socialnih omrežjih veliko lažje uspeti, če si lepa in mlada oseba. Še posebej to velja za Instagram. Večina uspešnih ljudi na Instagramu je lepih in mladih. Tudi v Sloveniji je ena od najuspešnejših influencerk mlada in lepa punca, ki jo poznamo po umetniškem imenu Lepa Afna.

Seveda obstajajo tudi izjeme. Ena od njih je zelo uspešen Youtuber iz Bosne in Hercegovine, ki je močnejše postave, majhen in ne preveč lep. Sam sicer nikoli nikomur ne rečem, da ni lep ali da je grd, ampak tukaj bom naredil izjemo, saj želi oseba, o kateri pišem, pred svojimi gledalci na Youtubu izpasti čim bolj ‘grda’. Vsaj jaz imam tak občutek. Po mojem mnenju je ravno zaradi tega postal tako zelo uspešen youtuber.

Oseba, o kateri govorim, je Omer Nadarević, ki ima umetniško ima Omčo. Omčo je youtuber iz Bosne in Hercegovine, ki mu sledi več kot 900 tisoč ljudi. Njegovi videoposnetki imajo več kot 360 milijonov ogledov. Enega od njegovih videoposnetkov, ki mi je najbolj všeč, si lahko ogledate spodaj.

Vam je video všeč? Meni je ta ‘tip top’! Verjetno tudi zato, ker sem velik ljubitelj Bosne in Hercegovine in vsega, kar je povezano z njo. Če spremljate moj blog Tomaž Gorec, veste, da na njem pišem največ ravno o Bosni in Hercegovini.

Če malo bolj podrobno pogledamo Omčev Youtube kanal, vidimo, da bolj resno na njem dela šele slabi dve leti. Prej je samo vsake toliko časa objavil kakšen video. Zanimivo je tudi to, da se mu zelo hitro povečuje število sledilcev. Spomnim se, da je imel dva meseca nazaj malo čez 700 tisoč sledilcev. Še malo, pa jih bo presegel milijon.

Omčo ima tudi svoj Instagram profil, ki si ga lahko pogledaš na https://www.instagram.com/omcoomco. Čeprav ima tam samo 272 prispevkov, ima kar 271.000 sledilcev. Predvidevam, da je tako zato, ker ga ljudje poznajo z Youtuba in ga potem najdejo še na Instagramu.

Omčo je živ dokaz, da lahko prav vsaka oseba uspe na Youtubu ali Instagramu. Vse, kar potrebujete, sta le volja do dela in vztrajnost. Ko sem analiziral Omčev Youtube kanal, sem dobil občutek, da je tudi on imel na začetku težave z vztrajnostjo. Svoj kanal je namreč odprl že leta 2009. To leto je objavil dva videoposnetka, potem pa naslednjih 5 let nobenega. Malo bolj aktiven je postal pred 3 leti, ko je v enem letu objavil okoli 30 videoposnetkov. Kot sem omenil, pa je šele v zadnjem letu in pol res aktiven.

Redno objavljanje vsebin na socialnih omrežjih je izredno pomembno, če želite, da vas bodo ljudje spremljali in da enkrat uspete – tako kot je uspel Omčo. Meni gre zadnje čase zelo dobro na Facebooku, kjer se trudim, da redno objavljam zanimive stvari. Vsak mesec dobim okoli 6.000 novih sledilcev. Nekateri moji videoposnetki imajo tudi prek 50.000 ogledov. In vse samo še raste, kar je tudi logično, saj se vsak dan kaj novega naučim in vsak dan več vem. Če vas zanima, kako to delam, si lahko ogledate https://www.facebook.com/Potovanja.Podjetnistvo.

Na Youtubu mi gre bistveno slabše, ampak vsaj 5-krat boljše kot pred pol leta. Imam par zanimivih videoposnetkov, ki so pravi hit. V zadnjem času so najbolj zanimivi videoposnetki o Titovem bunkerju v Konjicu, zapuščenem hotelu Haludovo na otoku Krk in o Modrem jezeru. Vse naštete in ostale videoposnetke najdete na https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos.

Če vas zanima, da bi tudi vi delali kaj podobnega, vam predlagam, da si preberete naslednje članke:

Recent Posts